x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii păstrează acasă echipamente electrice şi electronice defecte

Românii păstrează acasă echipamente electrice şi electronice defecte

20 Oct 2011   •   11:11
Românii păstrează acasă echipamente electrice şi electronice defecte

Peste 30% dintre romanii din mediul urban detin in gospodarii echipamente electrice si electronice defecte (DEEE) si aproximativ 25% au becuri nefunctionale, potrivit unui studiu al companiei de cercetare de piata Daedalus Millward Brown, la solicitarea Asociatiilor ECOTIC si Recolamp.

Analiza arata ca romanii pastreaza in locuinte DEEE-urile cu intentia de a le repara (25%), pentru ca nu stiu ce ar putea face cu acestea dupa scoaterea din uz (25%), pentru ca nu au avut timp sa se ocupe de ele (21%) sau din cauza ca nu exista facilitati de debarasare in zona in care locuiesc (11%).

In privinta motivelor pentru care persoanele din mediul urban s-ar debarasa de aceste DEEE-uri, acestea sunt "la nivel declarativ" protectia mediului (27%), eliberarea de spatiu in gospodarie (21%), existenta unor puncte de colectare in proximitate (14%) sau reduceri de pret la achizitionarea unor produse noi (13%).

Totodata, peste 65% din romanii din mediul urban nu stiu despre existenta unui punct de colectare selectiva a DEEE-urilor, in timp ce majoritatea cetatenilor (53%) considera ca responsabilitatile realizarii infrastructurii revin autoritatilor publice locale direct sau cu ajutorul firmelor de salubritate.

Un sfert din populatie considera ca firmele specializate ar trebui sa contribuie la dezvoltarea infrastructurii de colectare selectiva a DEEE-urilor si 20% din cei chestionati cred ca aceasta sarcina revine companiilor.

Din punct de vedere al dotarilor, conform rezultatelor inregistrate, majoritatea gospodariilor din mediul urban sunt dotate cu aparate electrice si electronice, precum frigider (98,8%), masina de spalat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer sau laptop (77%) sau becuri economice (70%).

In ceea ce priveste durata de la achizitia bunurilor mentionate anterior, majoritatea produselor sunt in gospodariile din mediul urban in medie de patru ani. Exceptie fac insa aerul conditionat (3,2 ani), laptopul (2,6 ani), corpurile de iluminat cu led (2,5 ani), dar si becurile economice (2,2 ani).

La nivelul colectarii selective, indiferent de tipurile de deseuri, peste 60% colecteaza selectiv anumite produse, in timp ce 40% nu sunt preocupati de aceasta activitate ca urmare a lipsei infrastructurii in proximitate (aproximativ 60%) sau din comoditate (aproximativ 30%).

"Studiul efectuat anul acesta si-a propus sa analizeze in detaliu gradul de informare si modalitatile prin care populatia se debaraseaza de DEEE-uri si sursele de iluminat. O mare parte din oameni nu sunt inca constienti de impactul negativ al unei gestionari necorespunzatoare a acestor tipuri de deseuri asupra sanatatii si mediului. In acest context, vom continua sa dezvoltam campanii de constientizare si colectare in mediul urban si rural in vederea formarii unei mentalitati noi a cetatenilor romani fata de protectia mediului si revalorificarea resurselor, precum si responsabilizarea Autoritatilor Publice Locale in managementul deseurilor", a declarat intr-un comunicat presedintele Asociatiei ECOTIC, Valentin Negoita.

La randul sau, directorul general al Recolamp, Raul Pop, a afirmat ca 70% dintre gospodarii detin cel putin un bec economic, in timp ce 25% dintre acestea detin un bec economic ars.

"Asteptam aceste deseuri in «Colturile verzi» sau, acolo unde exista, in punctele de colectare municipale. Sau, daca este mai comod, la magazinele care vand becuri si tuburi fluorescente. Cel mai important este ca aceste deseuri sa nu ajunga la gunoi. Ele contn substante care nu au ce cauta acolo", a adaugat Pop.

Cea de-a patra editie a studiului "Dotarile din gospodarii cu echipamente electronice si atitudinea populatiei fata de echipamentele electronice uzate" a fost realizata in perioada 12 - 20 septembrie 2011. Cei 800 de respondenti sunt persoane cu putere de decizie, avand varsta cuprinsa intre 25 si 55 de ani, care provin din mediul urban.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 800 de persoane, in orasele cu peste 50.000 de locuitori. Rezultatele sondajului reflecta situatia din Romania in ceea ce priveste atitudinea romanilor fata de colectarea selectiva a deseurilor si dotarea gospodariilor cu echipamente electrice si electronice.

ECOTIC este organizatia colectiva de gestionare a DEEE din domeniul IT&C si al electronicelor de consum. Incepand cu anul 2007, ECOTIC a amplasat in tara peste 400 de containere destinate colectarii selective a DEEE. Volumul de deseuri colectate de ECOTIC in cei cinci ani de activitate este de peste 30.000 de tone, echivalentul a 60.000 de frigidere, 30.000 de masini de spalat, 500.000 de calculatoare si monitoare, 200.000 de televizoare si 500.000 de imprimante si copiatoare. Cantitatea colectata de catre ECOTIC reprezinta aproximativ 30% din totalul de DEEE-uri colectate la nivel national.



×