Grupul energetic RWE doreşte să fie singurul partener al statului romăn la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Nemţii vor să cumpere hidrocentrale şi complexurile energetice care nu vor intra in compania naţională de energie.
Energie - Gigantul este interesat de reactoare
Grupul energetic RWE doreşte să fie singurul partener al statului romăn la construirea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Nemţii vor să cumpere hidrocentrale şi complexurile energetice care nu vor intra in compania naţională de energie.
Gigantul RWE este interesat să fie singurul partener al Nuclearelectrica la construcţia reactoarelor 3 şi 4 de pe platforma de la Cernavodă. Klaus Buhl, senior manager pentru estul Europei, a precizat cu ocazia unei conferinţe de presă că "dacă sunt mai mulţi jucători in consorţiu, va fi mai grea operarea reactoarelor, pentru că fiecare işi urmăreşte propriul interes".
Grupul mai este interesat de achiziţia hidrocentralelor de la Porţile de Fier I şi II dacă statul romăn ar dori privatizarea acestora. Germanii ar dori şi cele 22 de microhidrocentrale pe care Hidroelectrica doreşte să le privatizeze, insă numai adiţional la o centrală mai mare. Tot legat de Hidroelectrica, germanii vor să se implice in realizarea staţiei de pompare de la Tarniţa.
Â
DORINŢE. In privinţa companiei naţionale integrate din domeniul energiei, Buhl a declarat că RWE doreşte să fie partener cu statul romăn şi in cazul acestei companii, deoarece statul nu va avea banii necesari pentru realizarea atăt a investiţiilor de mediu, căt şi a celor pentru extindere şi pentru realizarea de noi capacităţi. Oficialii germani au precizat că iniţial doresc participarea la modernizarea complexurilor energetice de la Turceni, Rovinari sau Craiova, pentru ca acestea să respecte criteriile impuse de Uniunea Europeană, conform programului negociat.
ACHIZIŢII. RWE vrea chiar să achiziţioneze complexurile energetice care nu vor intra in compania integrată naţională găndită de Guvern. Buhl a precizat că, dacă scopul creării "campionului naţional" este să menţină preţul scăzut la energie electrică, atunci acest proiect va fi un eşec. El a precizat că, dacă preţul energiei este mic, compania nu va avea profit, iar dacă nu va avea profit nu va putea contracta credite pentru extinderea dorită de guvern sau le va contracta cu dobăndă mare. Acest fapt inseamnă creşterea preţurilor la energie. Buhl a specificat că in viitor mai multe termocentrale vor ieşi din uz, ceea ce inseamnă că această companie naţională de energie va trebui să aibă fonduri pentru construirea de noi capacităţi de producţie care să le inlocuiască pe cele vechi. El a completat că numai pentru construirea unui complex energetic, similar celui de la Turceni, de 2.310 MW putere instalată, statul va trebui să cheltuiască peste 4 miliarde de euro. De asemenea, preţurile la energie vor creşte in perioada următoare, deoarece preţurile materialelor au crescut. Potrivit lui Buhl, preţul oţelului a crescut cu 30% in ultimii doi ani. In acelaşi timp, şi preţurile la petrol şi cărbune vor creşte in viitor pe fondul epuizării resurselor.
EFICIENŢĂ. Ingo Birnkraut, director de dezvoltare al RWE, a precizat că Romănia trebuie să aleagă investitori care să fie capabili să furnizeze soluţii de reducere a emisiilor de bioxid de carbon, şi in acelaşi timp să mărească eficienţa instalaţiilor. El a dat ca exemplu centrala de la Emsland din Germania, care va fi terminată in 2009 şi care va folosi drept combustibil o mixtură de gaz şi cărbune. La aceasta, eficienţa instalaţiilor va fi de 59%. Birnkraut a mai completat că, cu căt o centrală e mai eficientă, cu atăt poate concura mai bine şi la preţ.