x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpirile de Paşti

Scumpirile de Paşti

10 Apr 2008   •   00:00
Scumpirile de Paşti

Temperarea creşterilor de preţ la alimente înaintea Săr­bătorilor de Paşti se poate realiza prin votarea unei legi în Ca­mera Deputaţilor pentru reducerea TVA la 5% pentru alimente. Scumpirile la gaze trebuie anihilate dintr-un fond social, însă există ne­con­cordanţe în privinţa su­me­lor virate.

 

Creşterea preţurilor la pîine, carne şi ouă din perioada Paştilor poate fi oprită prin votarea în Parlament a unui proiect de lege prin care se va reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA). Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social-Democrat, a decis ca “la dezbaterea din Camera Deputaţilor cu privire la Codul Fiscal să votăm pentru reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază”. El a mai spus că astfel va fi temperată ex­plo­zia preţurilor la produsele alimentare de bază. Acest proiect a fost adoptat de Senat la data de 6 februarie, iar acum Camera Deputaţilor este ca­meră decizională. Potrivit proiectului, TVA la pîine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr se va reduce de la 19% la 5%. Potrivit iniţiatorilor, fon­du­rile necesare pentru acoperirea re­­ducerii ar urma să fie obţinute din creşterea accizelor pentru produsele de lux. Proprietarii de iahturi şi de alte ambarcaţiuni de agrement vor plăti o acciză cu 50% mai mare, la fel ca şi cei care posedă avioane sau elicoptere de uz privat. Compensarea se va mai rea­liza şi prin creşterea ac­cizelor la ţigarete şi obiecte de lux.


Potrivit lui Geoană, preţul uleiului comestibil a crescut cu 87% între Paştiul din 2007 şi cel de anul acesta, la ouă creşterea a fost de 133%, în vreme ce carnea de miel este mai scumpă cu 25%. Scăderea veniturilor la bugetul de stat nici nu se va simţi, consideră şi Viorel Marin, preşedintele ANAMOB. “Calculele noas­tre arată că o reducere a TVA de la 19% la 5% nu s-ar simţi la buget din cau­za scumpirilor efectuate între timp şi ar aduce beneficii mult mai mari. În primul rînd ar fi efectele sociale, concretizate în scăderea pre­ţurilor, în al doilea rînd se va reduce evaziunea fiscală şi se va reduce mun­ca la negru”, a declarat Viorel Marin.

 

GAZE. Mircea Geoană mai sus­ţine că există diferenţe între su­mele pe care companiile care activea­ză în exploatarea gazelor le-au acordat pentru constituirea fondului so­cial de gaze. “Exis­tă o neconcordanţă fla­gran­tă între suma pe care firmele de gaze şi pe­trol din Româ­nia, care ope­rează în România, le-au acordat, con­form înţelegerii cu Gu­vernul, pen­tru fondul social de gaze. Din suma de aproape 200 de milioane de euro pe care aceste companii au vărsat-o că­tre bugetul de stat, după datele Mi­nis­terului Muncii, Ega­lităţii de Şan­se şi Fami­liei, aceste alocaţii vor fi doar de 31 de milioane de euro pentru 2008. Întrebarea pe care o avem pentru guvern este: unde este dife­ren­ţa în­tre cei aproape 200 de mili­oa­ne, bani strînşi de la companiile de gaz şi de petrol, şi cei 31 de mili­oa­­ne doar care vor fi folosiţi pentru alocaţii şi compensaţii pentru familiile cu ve­nituri mo­deste”, a precizat Geoa­nă.

Fondul social a fost constituit pentru protejarea familiilor cu ve­ni­turi reduse de majorarea preţului la gaze cu 8,5% de la 1 fe­brua­rie. Con­­form anunţurilor oficia­le, Petrom contri­buie cu 80 de mili­oane de lei în 2008, în vre­me ce Rom­­gaz cotizează cu 92 de milioane de lei.

 

Prime pentru pensionari

Pensionarii ar putea primi o primă de 100 de lei pentru Să­r­bă­torile de Paşti, pentru ca aceştia să poată trece peste scumpirile alimentelor din ultima vreme. Mir­cea Geoană a anunţat că a făcut un apel către Guvern pentru acordarea acestei sume, pentru ca pensionarii să aibă un minimum de resurse pentru a depăşi această perioadă.

În Parlament va mai fi înaintat şi un proiect de lege care să de­vanseze creşterea de pensii programată iniţial la 1 ianuarie 2009 pentru 1 iunie anul acesta.  De asemenea, potrivit altei iniţiative legis­lative, la pensiile private obligatorii (pilonul II) se va introduce pre­vederea unui randament mi­nim obligatoriu egal cu rata inflaţiei.  

 

Bătălia comisioanelor la avioane

Achiziţia de avioane de vînă­toare a României a fost şi ea tran­s­formată într-o afacere. Armata română trebuie să se doteze cu 48 de avioane de acest tip, pentru o sumă totală care variază între 3,5 şi 4 miliarde de euro. România are o ofertă de F-16 a america­ni­lor de la Lockheed, conce­put în ur­mă cu 30 de ani, cu obli­gativi­ta­tea de a in­tra direct în programul de cum­părare a mode­lului F-35, mult mai scump. Celelalte ofer­te sînt de avioane noi, idee susţinută de premierul Tă­riceanu (foto), de la producătorul suedez Saab Grip­pen, care s-a arătat interesat şi de achiziţia fabricii Avioane Craiova, sau EADS. “De fapt, asis­tăm în acest moment la o com­petiţie pentru comisioane în­tre cele două pa­late şi este clar în acest moment că avem nevoie de o informare completă şi imediată a parlamentului şi a opiniei pu­blice”, a declarat Mircea Geoană.

 

daniel.ionascu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic