Temperarea creşterilor de preţ la alimente înaintea Sărbătorilor de Paşti se poate realiza prin votarea unei legi în Camera Deputaţilor pentru reducerea TVA la 5% pentru alimente. Scumpirile la gaze trebuie anihilate dintr-un fond social, însă există neconcordanţe în privinţa sumelor virate.
Creşterea preţurilor la pîine, carne şi ouă din perioada Paştilor poate fi oprită prin votarea în Parlament a unui proiect de lege prin care se va reduce taxa pe valoarea adăugată (TVA). Mircea Geoană, preşedintele Partidului Social-Democrat, a decis ca “la dezbaterea din Camera Deputaţilor cu privire la Codul Fiscal să votăm pentru reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază”. El a mai spus că astfel va fi temperată explozia preţurilor la produsele alimentare de bază. Acest proiect a fost adoptat de Senat la data de 6 februarie, iar acum Camera Deputaţilor este cameră decizională. Potrivit proiectului, TVA la pîine, carne, lapte, ulei vegetal şi zahăr se va reduce de la 19% la 5%. Potrivit iniţiatorilor, fondurile necesare pentru acoperirea reducerii ar urma să fie obţinute din creşterea accizelor pentru produsele de lux. Proprietarii de iahturi şi de alte ambarcaţiuni de agrement vor plăti o acciză cu 50% mai mare, la fel ca şi cei care posedă avioane sau elicoptere de uz privat. Compensarea se va mai realiza şi prin creşterea accizelor la ţigarete şi obiecte de lux.
Potrivit lui Geoană, preţul uleiului comestibil a crescut cu 87% între Paştiul din 2007 şi cel de anul acesta, la ouă creşterea a fost de 133%, în vreme ce carnea de miel este mai scumpă cu 25%. Scăderea veniturilor la bugetul de stat nici nu se va simţi, consideră şi Viorel Marin, preşedintele ANAMOB. “Calculele noastre arată că o reducere a TVA de la 19% la 5% nu s-ar simţi la buget din cauza scumpirilor efectuate între timp şi ar aduce beneficii mult mai mari. În primul rînd ar fi efectele sociale, concretizate în scăderea preţurilor, în al doilea rînd se va reduce evaziunea fiscală şi se va reduce munca la negru”, a declarat Viorel Marin.
GAZE. Mircea Geoană mai susţine că există diferenţe între sumele pe care companiile care activează în exploatarea gazelor le-au acordat pentru constituirea fondului social de gaze. “Există o neconcordanţă flagrantă între suma pe care firmele de gaze şi petrol din România, care operează în România, le-au acordat, conform înţelegerii cu Guvernul, pentru fondul social de gaze. Din suma de aproape 200 de milioane de euro pe care aceste companii au vărsat-o către bugetul de stat, după datele Ministerului Muncii, Egalităţii de Şanse şi Familiei, aceste alocaţii vor fi doar de 31 de milioane de euro pentru 2008. Întrebarea pe care o avem pentru guvern este: unde este diferenţa între cei aproape 200 de milioane, bani strînşi de la companiile de gaz şi de petrol, şi cei 31 de milioane doar care vor fi folosiţi pentru alocaţii şi compensaţii pentru familiile cu venituri modeste”, a precizat Geoană.
Fondul social a fost constituit pentru protejarea familiilor cu venituri reduse de majorarea preţului la gaze cu 8,5% de la 1 februarie. Conform anunţurilor oficiale, Petrom contribuie cu 80 de milioane de lei în 2008, în vreme ce Romgaz cotizează cu 92 de milioane de lei.
Prime pentru pensionari
Pensionarii ar putea primi o primă de 100 de lei pentru Sărbătorile de Paşti, pentru ca aceştia să poată trece peste scumpirile alimentelor din ultima vreme. Mircea Geoană a anunţat că a făcut un apel către Guvern pentru acordarea acestei sume, pentru ca pensionarii să aibă un minimum de resurse pentru a depăşi această perioadă.
În Parlament va mai fi înaintat şi un proiect de lege care să devanseze creşterea de pensii programată iniţial la 1 ianuarie 2009 pentru 1 iunie anul acesta. De asemenea, potrivit altei iniţiative legislative, la pensiile private obligatorii (pilonul II) se va introduce prevederea unui randament minim obligatoriu egal cu rata inflaţiei.
Bătălia comisioanelor la avioane
Achiziţia de avioane de vînătoare a României a fost şi ea transformată într-o afacere. Armata română trebuie să se doteze cu 48 de avioane de acest tip, pentru o sumă totală care variază între 3,5 şi 4 miliarde de euro. România are o ofertă de F-16 a americanilor de la Lockheed, conceput în urmă cu 30 de ani, cu obligativitatea de a intra direct în programul de cumpărare a modelului F-35, mult mai scump. Celelalte oferte sînt de avioane noi, idee susţinută de premierul Tăriceanu (foto), de la producătorul suedez Saab Grippen, care s-a arătat interesat şi de achiziţia fabricii Avioane Craiova, sau EADS. “De fapt, asistăm în acest moment la o competiţie pentru comisioane între cele două palate şi este clar în acest moment că avem nevoie de o informare completă şi imediată a parlamentului şi a opiniei publice”, a declarat Mircea Geoană.
daniel.ionascu@jurnalul.ro