Până acum o vreme, oamenii ar fi vrut să-i vadă pe bancheri biciuţi în public, bătuţi cu pietre şi apoi spânzuraţi, dar deja nu mai au răbdare nici cu partea cu biciuirea şi vor să fie spânzuraţi imediat, descrie Andreas Treichl, CEO al Erste Group criza de imagine şi credibilitate cu care se confruntă profesia bancară la nivel internaţional.
"Cred că trebuie să ne gândim de ce suntem atât de blamaţi şi de ce oamenii vor să-i vadă pe bancheri suferind cu adevărat", a spus şeful Erste (grupul austriac care controlează BCR) la un seminar la care a participat alături de guvernatorii băncilor cetrale din Austria şi Cehia, potrivit Ziarului Financiar.
El şi-a exprimat îngrijorarea faţă de imaginea publică dezastruoasă pe care o au bancherii în ultima vreme şi a continuat să susţină că trebuie făcută diferenţierea între marile bănci de investiţii din SUA şi Marea Britanie - pe care le consideră principalele vinovate pe¬tru criza de imagine a breslei - şi băncile care au rămas aproape de modelul de business clasic - atragere de depozite, acordare de credite. Şeful Erste constată că bancherii au devenit în ultima vreme chiar mai impopulari decât politicienii şi spune că industria financiară a supravieţuit multor crize, pe multe le-a şi provocat, însă niciodată bancherii nu au avut o imagine atât de proastă. Totuşi, susţine că este nedrept ca toate băncile să fie judecate în bloc. "Sunt bănci de un fel şi bănci de alt fel. Există bănci care s-au concentrat pe finanţarea companiilor şi a clienţilor de retail din regiunile în care operează şi este nedrept să fie acuzate la un loc cu băncile de investiţii." Criza de imagine descrisă de Treichl este cât se poate de valabilă în această perioadă în România, de când Ordonanţa 50 privind contractele de credit a stârnit un adevărat scandal în care sunt implicate mai ales 4-5 bănci de pe piaţă şi mai multe sute de clienţi nemulţumiţi de modul în care le-au fost stabilite dobânzile la credite.
Atitudinea clienţilor s-a radicalizat şi acum ameninţă băncile cu procese, pentru că se consideră nedreptăţiţi printr-o serie de clauze contractuale pe care le califică drept abuzive.
Aceasta nu este prima poziţie categorică a şefului Erste. În urmă cu două luni, Treichl ironiza incapacitatea Guvernului României de a scoate îara din criză. "Este o ruşine teribilă că România nu este capabilă să atragă cele 35 de miliarde de euro care zac la Bruxelles, iar guvernul nu face nimic pentru a scoate economia din criză", spunea Treichl. Acesta este cel mai dur mesaj venit din partea şefului unei mari companii cu afaceri în România. Treichl spunea că nu reuşeşte să înţeleagă ce se întâmplă la Bucureşti. "Poate nu înţeleg destul de bine româneşte, dar ştiu că România era una din puţinele ţări europene cu o mare şansă de a ieşi din criză întărită şi de a recupera din decalajele de dezvoltare. Şi, în loc să profite de aceste şanse, iată că astăzi nu mai este nici o altă ţară în Europa într-o situaţie atât de proastă. Preşedintele şi guvernul trebuie să colaboreze pentru a le arăta oamenilor că au ţara sub control", a spus şeful Erste.
Treichl susţinea că băncile mari şi companiile străine din România sunt gata să facă orice pentru a ajuta guvernul să pună pe picioare un plan de relansare: "CEO-ul nostru de la Bucureşti şi experţii BCR au lucrat la multe propuneri de relansare, dar nimic nu se întâmplă. Acest guvern ratează şansă după şansă şi nu pot să înţeleg de ce. În acest cabinet sunt mai mulţi oameni de afaceri decât în alte guverne din Europa, sunt oameni educaţi, nu proşti, şi totuşi nu fac nimic", a conchis Treichl. Şeful Erste nu ezită să declare că iubeşte şi România şi BCR şi este pur şi simplu şocat de situaţia dramatică cu care se confruntă ţara.