Biroul de presă al Guvernului a dat ieri publicităţii documentele semnate de către foștii miniștri Adriean Videanu şi Ion Ariton pe baza cărora a fost întocmit raportul Corpului de Control al Premierului la Hidroelectrica. Corpul de Control al Guvernului a descoperit că Hidroelectrica şi bugetul statului au fost prejudicitate cu mai multe sute de milioane de euro sub semnătura fostului ministru al Economiei Adriean Videanu, iar raportul urmează să fie trimis la DNA, a anunţat joi premierul Victor Ponta.
La puţine minute după ce informaţiile din raportul Corpului de Control al guvernului au devenit publice, Adriean Videanu a declarat că nu a semnat niciunul din contractele încriminate în documentul guvernamental. „Pentru a elimina orice speculaţie publică referitoare la suspiciunea de abuz în serviciu apărută în urma raportului Corpului de Control al Guvernului, cer imediat ca cei care au făcut public acest raport să pună la dispoziţia presei orice document referitor la Hidroelectrica semnat de Adriean Videanu care ar putea să susţină suspiciunea de abuz în serviciu proferată de Victor Ponta. Îi cer lui Victor Ponta să prezinte public măcar un singur document cu semnătura mea care i-ar putea susţine alegaţiile referitoare la Hidroelectrica”, a declarat Adriean Videanu.
Potrivit raportului, în perioada 2009-2011, Hidroelectrica a cumpărat de la o serie de producători de stat şi de pe OPCOM o cantitate de 10,3 TWh de energie la preţuri superioare celor cu care societatea a vândut la rândul său, cauzând astfel o pierdere totală din aceste operaţiuni de 553 de milioane de lei. Conform documentului, contractele au fost încheiate în baza unor note/memorandumuri dirijate de Ministerul Economiei, care nu are competenţe de stabilire a preţurilor. Avizarea şi aprobarea acestora ar încălca legea concurenţei, dar şi pe cea a energiei electrice. Potrivit legislaţiei, doar ANRE are astfel de prerogative. Raportul mai arată că societatea a efectuat şi o serie de cheltuieli aiurea: 12,8 milioane de euro pentru servicii de asistenţă juridică, deşi compania avea un aparat propriu, dar şi felicitări cu medalii de aur, genţi din piele, obiecte de artă, butoni “Mont Blanc” şi parfumuri Versace, Givenchy, Roberto Cavalli, Cacharel sau Gucci.
Vă prezentăm documentele semnate de Videanu şi Ariton.