x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SFATURI / Băsescu combate criza cu salata

SFATURI / Băsescu combate criza cu salata

17 Ian 2009   •   00:00
SFATURI / Băsescu combate criza cu salata

Invitat la un seminar unde se discutau priorităţi şi măsuri anticriză, preşedintele Traian Băsescu a descoperit că salata românească nu e ambalată şi a îndemnat afaceriştii să facă din bani europeni reconversia forţei de muncă "de la asistentă medicală la zburător în cosmos".



Preşedintele a trasat, într-un discurs de o oră şi un sfert, linii generale de politică economică pentru Cabinetul Boc, a garantat că măsurile propuse în conferinţă vor fi adoptate, l-a atacat pe fostul ministru de Finanţe Varujan Vosganian pentru deficitul bugetar din 2008, şi-a spus părerea despre un eventual acord cu FMI. Într-un veritabil tur de forţă economic, preşedintele a mai şi cerut afaceriştilor să îl sune imediat pe Vasile Puşcaş, responsabilul de proiect al noii legi a achiziţiilor publice, pentru că în cursul vizitei la Bruxelles el şi-a asumat obligaţia în faţa lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, de a transmite până luni varianta finală.

"Cumpăraţi o salată de la Carrefour Orhideea şi una românească şi vedeţi de ce românii o preferă pe cea din import", a spus Traian Băsescu la conferinţa "Priorităţi şi măsuri concrete anticriză" organizată de Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR). "Agricultura este una dintre marile probleme ale României: nu putem să ne hrănim populaţia. Până când nu legăm producţia agricolă de industria alimentară, vom fi doar simpli producători de plante. Orice export de grâu, de porumb sau de carne de vită din România este de fapt un export de subvenţie. La legume-fructe e dezastru – cu cât produci mai mult, cu atât pierzi mai mult. Trebuie diminuate importurile şi aşa s-ar ajuta formidabil deficitul (de cont curent – n.r.)", a argumentat preşedintele.

Guvernul Tăriceanu este vinovat pentru situaţia actuală a ţării, în viziunea preşedintelui. "În 2007 deficitul de cont curent a fost de 14%, iar în 2008 – de 13%. Guvernul a fost responsabil cu 2,5% în 2007, iar restul a fost făcut de companiile private. În 2008, Guvernul e responsabil de 4,5%, iar economia reală de 8,5%. Guvernul a acţionat iresponsabil", a spus Băsescu. El a mai spus că bugetul a încheiat cu un deficit de 4,8% "pe cash" în 2008 – adică 7 miliarde de euro, în timp ce pe angajamentele lăsate de Cabinetul Tăriceanu este de 5,21%, adică 7,81 de miliarde de euro. "În campania electorală l-am sunat pe ministrul de Finanţe (Varujan Vosganian – n.r.), există documente, şi mi-a spus că deficitul va fi de 2,3%, cel mult ne apropiem de 3%.

Anul trecut s-au făcut cinci rectificări de buget, un desfrâu al cheltuielilor...", a acuzat Băsescu.

RECONVERSIE PENTRU ASTRONAUŢII ROMĂNI

Deşi preşedintele apreciază că deficitul este aşa mare, el a completat că în turneul său la marile întreprinderi ale României, din campania electorală, nimeni nu s-a plâns de finanţare, ci de "calitatea pregătirii profesionale a forţei de muncă". "Două lucruri au spus, piaţa şi foarte slaba calitate a forţei de muncă ieşite din diversele structuri de educaţie", a spus Băsescu, uitându-se către Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării. Preşedintele a precizat că din cele 200 de milioane de euro din fondurile structurale absorbite până acum de România, proporţia cea mai mare, cu 46 de milioane de euro, au cheltuielile pentru forţa de muncă. "Deschizi un birouţ în fiecare oraş mare al ţării şi spui că faci reconversia forţei de muncă de la asistenta medicală la zburător în cosmos", a mai zis el.

PANACEUL FONDURILOR EUROPENE
Şeful statului a chemat Guvernul şi autorităţile locale să folosească fondurile structurale pentru a trece criza economică. "În conturile Ministerului Finanţelor sunt virate pentru anii 2007 şi 2008 1,85 de miliarde de euro, din care doar 200 de milioane au fost folosite. 1,6 miliarde de euro nu sunt puse la muncă din lipsa contractelor şi din birocraţie excesivă. Anul acesta avem 5,9 miliarde de euro în total de cheltuit."

Băsescu a mai spus că în cursul vizitei efectuate la 12 ianuarie la Bruxelles şi-a asumat obligaţia de a prezenta până luni, 19 ianuarie, o nouă lege a achiziţiilor publice şi a invitat afaceriştii să îl sune pe coordonatorul proiectului, Vasile Puşcaş, pentru a-şi aduce contribuţia la aceasta, astfel încât legea să fie adaptată nevoilor economice. Băsescu a mai spus că Guvernul este cel care blochează economia în acest moment, deoarece împreună cu administraţiile locale are datorii de 2 miliarde de euro către companiile din România. "Statul avea la 31 decembrie datorii facturate de 725 de milioane de euro şi nefacturate de 367 de milioane de euro. Administraţiile locale au datorii facturate de 500 de milioane de euro şi nefacturate de 400 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă că instituţiile publice trebuie să dea agenţilor economici peste 2 miliarde de euro. Primul lucru care trebuie făcut este ca acestea să fie plătite pentru a da lichiditate agenţilor economici, eşalonat. Până la mijlocul lunii martie trebuie toate date, altfel le va fi foarte greu", a completat Băsescu.

FĂRĂ ACORD CU FMI
Ultimul lucru pe care îl va face România va fi să se împrumute la FMI, a apreciat preşedintele, care a precizat că deficitul de cont curent se va putea acoperi din fonduri europene sau prin cooperare cu alte instituţii. "Ultimul lucru pe care îl va face România va fi să se împrumute la FMI. Ştiu că această idee este controversată, dar vom merge pe zonele practice", a spus şeful statului. Potrivit lui, banii ar putea sosi dintr-un "fond pentru ţările din zona noneuro" al UE. "Va trebui să fim foarte chibzuiţi, pentru că avem o problemă: economia României nu mai poate fi aşezată în matricea Fondului. Am depăşit marginile matricei pe care Fondul le impune unei economii, şi nu numai economiei, ci şi societăţii", a continuat el. În viziunea prezidenţială, putem coopera cu UE, Banca Mondială şi Banca Europeană de Investiţii.

50.000 DE ŞOMERI

Ministerul Economiei vede doar 50.000 de concedieri în acest an din cauza crizei economice şi a anunţat că privatizarea companiilor din sistemul energetic va fi realizată după eficientizarea activităţilor şi modernizări, potrivit lui Adriean Videanu, ministrul de resort. "Nu pot să avansez un număr exact privind numărul locurilor de muncă care vor fi pierdute. Criza nu poate fi cuantificată, nici americanii nu pot. Anticipăm ca, în cel mai rău caz, numărul de salariaţi care îşi vor pierde locul de muncă să fie de 50.000. Aceasta este o estimare şi nu avem pretenţia să dăm o cifră exactă", a spus Videanu la conferinţa cu tema "Priorităţi şi măsuri concrete anticriză". El a mai spus că problema cea mai importantă este crearea de noi locuri de muncă. Pentru aceasta, Videanu a anunţat că va reporni minele nonenergetice.

PRIVATIZAREA PROFITULUI DIN ENERGIE

Ţara noastră va investi masiv în energie, după care va pune companiile energetice pe mâna investitorilor, prin privatizare. Conform lui Videanu, mai multe centrale pe huilă, lignit sau chiar hidro vor pieri din cauza stării tehnice a instalaţiilor. El a dat exemple termocentralele Paroşeni şi Deva, care vor dispărea în doi ani. De asemenea, în zona hidro "funcţionăm cu investiţii de acum 30 de ani" şi nu ne valorificăm decât 48% din potenţialul hidroenergetic. Săptămâna următoare, Guvernul va primi un memorandum despre starea sectorului. "Ministrul Economiei va adopta o politică de eficientizare a companiilor energetice, iar apoi vom putea vorbi şi de privatizare, în funcţie de conjunctura economică şi politică", a spus Videanu. În schimb, Gheorghe Pogea, ministrul de Finanţe, analizează suspendarea procesului de privatizare a companiilor cu capital integral sau majoritar de stat, din moment ce evaluarea acestora este dificil de realizat, iar banii ce ar putea fi obţinuţi ar fi mai puţini din cauza crizei. Videanu a mai declarat că România n-a obţinut nici un ban din comercializarea drepturilor de emisii cu bioxid de carbon.

FINANŢARE

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a spus că Guvernul Tăriceanu a renunţat "oarecum infatuat" şi prea devreme la relaţia cu Banca Mondială şi cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. "Guvernul precedent, oarecum infatuat, a renunţat prea devreme la relaţia cu Banca Mondială şi cu BERD, chiar dacă nu sunt bani gratis, ca banii structurali şi de coeziune europeni", a declarat Geoană la seminarul "Priorităţi şi măsuri concrete anticriză". El a arătat că aceste instituţii bancare pot reprezenta, în momente dificile, un finanţator al proiectelor româneşti. "Banca Mondială şi BERD ar putea să reprezinte, în momente mai dificile, un finanţator al proiectelor noastre – poate chiar şi Israelul – şi este un lucru bun", a susţinut Geoană. El a mai spus că relaxarea normelor de creditare din partea Băncii Naţionale a României (BNR) "e prea puţin şi prea târziu". Geoană doreşte salvarea prin ajutoare de stat a "domeniilor pivot" ale exporturilor României, cum ar fi cel auto şi în acelaşi timp a celor mai dinamice, cum e cel al construcţiilor. Astfel, Geoană propune o subvenţionare totală, de 100%, a izolării termice a blocurilor. "Aşa rezolvăm problema locatarilor care nu vor avea consum de energie redus în viitor şi creăm locuri de muncă", a spus şeful Senatului. El a calificat drept "inacceptabil" ca timp de doi ani să nu funcţioneze Consiliul Economic şi Consultativ (CES) şi că trebuie regândit printr-o nouă lege de funcţionare.

Băsescu se răţoieşte la jurnalişti

În timpul discursului lui Mircea Geoană, preşedintele Băsescu a discutat şoptit, cu mâna la gurţ, cu omul de faceri George Constantin Păunescu, căruia i-a spus, potrivit Realitatea TV, şi o chestiune care mai târziu a făcut mare vâlvă: "Numai că, dacă reducem (...)flaţia, am nenorocit populaţia!". La câteva ore de la eveniment, enervat că postul de televizune difuza şi comenta insistent această discuţie, şeful statului a intrat în direct, prin telefon, şi i-a făcut cu ou şi cu oţet pe realizatorii emisiunii, acuzându-i că "probabil asta vă comandă patronul" şi ironizându-i că se pricep "la toate, de la energie, inflaţie, nu e nici un subiect la care să nu vă pricepeţi". "Ca să nu puteţi specula excesiv, dacă îmi aduc aminte, eu nu ştiu exact frazarea, o să vă spun că am avut în vedere, când discutam cu dl Păunescu, faptul că o inflaţie foarte mare va aduce mari prejudicii populaţiei. (...) Eu vă pot spune ceea ce în mod cert am gândit şi, dacă vă permite patronul să nu speculaţi că preşedintele a hotărât nenorocirea populaţiei, ar fi extraor-dinar pentru postul Realitatea TV", a spus Băsescu. Întrebat unde este ordinul patronului, Băsescu le-a tăiat-o scurt: "Atunci e altceva, e capacitatea dvs. de a dori să faceţi speculaţii. Dar patronul dvs. este cel care protejează lumea". (Lavinia Dimancea)

Dacă au probleme Băsescu îi cheamă pe miniştri la el

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus miniştrilor ieri la Guvern, potrivit Mediafax, că înţelege că bugetul pe 2009 este unul limitat şi că trebuie adoptate şi măsuri nepopulare şi le-a cerut să fie solidari, asigurându-i că, personal, îi va sprijini şi că pot apela oricând la el dacă au probleme de rezolvat. "A fost o scurtă discuţie relaxată, în care preşedintele a spus că ştie că bugetul este unul limitat, care impune măsuri nepopulare, şi a cerut miniştrilor să dea dovadă de solidaritate şi să acţioneze unitar. Băsescu le-a mai spus miniştrilor că le va susţine acţiunile şi că pot veni oricând la el dacă au probleme importante”, au relatat pentru Madiafax surse participante la discuţia membrilor Guvernului cu preşedintele. Potrivit acestora, unii dintre miniştri au solicitat deja preşedintelui să îi primească la Palatul Cotroceni pentru discuţii separate.

×