x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sindicatele şi patronatele nu s-au înţeles cu Guvernul în cazul salariului minim

Sindicatele şi patronatele nu s-au înţeles cu Guvernul în cazul salariului minim

16 Noi 2010   •   22:07

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor nu au ajuns la nicio concluzie în cazul nivelului salariului minim în 2011, la finalul discuţiilor de marţi, de la Ministerul Muncii, sindicaliştii declarând că “miniştrii au excelat prin tăcere”.

Reprezentanţii patronatelor au spus că vor accepta creşterea salariului minim la peste 700 de lei doar în condiţiile scăderii cotei unice şi a desprinderii acestuia de grila de salarizare.
Reprezentantul Confederaţiei Patronale din Industrie (CONPIROM), Dan Matei Agaton, a declarat că patronatele vor negocia un salariu minim peste 700 de lei dacă această decizie va fi completată şi de măsuri care să asigure creşterea economică.

“Solicităm scăderea cotei unice de la 16% la cât s-o putea în urma creşterilor veniturilor. (...) Suntem de acord cu majorarea salariului minim, dar cu condiţia să-l desprindem de orice grilă de salarizare”, a spus Agaton.
Reprezentanţii patronatelor susţin că Guvernul nu a înaintat nici o cifră privind salariul minim de anul viitor, dar în opinia acestora este evident că şi Executivul este dispus să aplice o majorare.
Aceştia au susţinut că în mediul privat salariul minim este deja la 650 de lei, iar această valoare ar fi “absolut posibilă” şi în sectorul bugetar.

Patronatele susţin însă că aplicarea grupei de salarizare la acest nivel al salariului minim ar duce la o creştere a masei salariale la o valoare mai mare decât îşi poate permite sectorul privat.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corîci, s-a declarat dezamăgit la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii, precizând că Guvernul ar fi trebuit ca după consultarea partenerilor sociali să comunice care va fi valoarea salariului minim.

El a declarat că i-a spus ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, care a particiapt la discuţii, că ştie că în Guvern valoarea salariului minim a fost deja stabilită la 670 de lei, dar că ministrul “n-a avut tăria să spună că aşa e”.
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Ovidiu Jurcă a declarat că sindicatele au optat în continuare pentru o valoare de 750 de lei a salariului minim, dar că nu au primit din partea miniştrilor Muncii şi Finanţelor decât tăcere.
“Miniştrii au excelat prin tăcere”, a declarat Jurcă.

El a mai precizat că în aceste condiţii sindicatele şi patronatele ar putea să înceapă să lucreze la finalizarea contractului unic la nivel naţional, astfel încât salariaţii români să aibă un nivel minim de referinţă de peste 700 de lei.
“Dacă Guvernul nu este în stare, o vom face noi şi în urma negocierilor să dăm un nivel de referinţă minim de peste 700 de lei şi să susţinem un set minim de măsuri pentru creşterea economică. Vom negocia responsabil cu patronatele”, a declarat Jurcă.

Proiectul legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului, a anunţat, luni, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.
El a precizat că documentul va include, practic, două legi, respectiv o lege-cadru privind grila de salarizare, cu coeficiente de departajare între 1 şi 15 de la cel mai mic la cel mai mare salariu, şi o lege de aplicare a salarizării pentru anul 2011.

Coaliţia a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Legea salarizării, deoarece aceasta este necesară pentru elaborarea bugetului de stat pe 2011, a declarat, luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, arătând că obiectivul este ca Legea bugetului să fie discutată în decembrie de Parlament.

Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca salariul minim să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 de lei, anunţa, în 9 noiembrie, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

“La finele lunii septembrie mai erau în sectorul 1,316 milioane angajaţi, iar ca să ajungem la 1,29 milioane de angajaţi trebuie să mai plece până la finele lunii decembrie 26.000, după calculele noastre. (...) Considerăm că avem şansa să ne închidem cu 1,29 milioane de bugetari şi atunci, faţă de salariile actuale, cele diminuate cu 25%, ar merge o majorare medie de 15%, în condiţiile în care nu se mai dă prima de vacanţă şi al 13-lea salariu (....) Dacă avem în vedere anvelopa salarială de 39 miliarde lei, vine un salariu mediu de 1.300 lei net”, explica Gherghina.
Potrivit lui Gherghina, un număr de 71.000 bugetari au în prezent salariul minim.

Secretarul de stat a mai precizat că dacă sindicatele şi patronatele ajung la un acord privind salariul minim din contractul colectiv naţional la 750 lei, de exemplu, această valoare nu va fi aplicată şi pentru bugetari.
Premierul Emil Boc declara, în urmă cu două săptămâni, că salariul minim va creşte la un nivel care va fi stabilit în urma discuţiilor cu sindicatele, iar prin legea salarizării unitare va fi recuperată anul viitor o parte din pierderea salarială suferită în 2010, dar strict în raport cu posibilităţile bugetare.
Preşedintele Traian Băsescu spunea, în 1 noiembrie, la TVR, că în 2011 România va putea cheltui cu salariile, aşa cum este înţelegerea cu FMI, 39 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă “cu o bună parte din cei 25% înapoi”.

Băsescu mai spunea că trebuie să fie o reducere de personal suficientă pentru ca salariile să se încadreze în suma de 39 de miliarde. “Deci, orice e posibil în interiorul celor 39 de miliarde. Dacă personalul e suficient de mic numeric pentru a se putea da 100% reducerea de anul trecut, cu siguranţă se va da”, preciza atunci şeful statului.

×