x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soarta zonei euro, decisă de Curtea Constituţională a Germaniei. Hotărârea judecătorilor poate duce la căderea guvernului de la Berlin

Soarta zonei euro, decisă de Curtea Constituţională a Germaniei. Hotărârea judecătorilor poate duce la căderea guvernului de la Berlin

10 Sep 2012   •   08:26
Soarta zonei euro, decisă de Curtea Constituţională a Germaniei. Hotărârea judecătorilor poate duce la căderea guvernului de la Berlin

Cei opt judecatori ai Curtii Constitutionale Federale a Germaniei vor anunta miercuri decizia cu privire la compatibilitatea fondului de urgenta al zonei euro cu constituta acestei tari. Hotararea magistratilor constitutionali este considerata cruciala in cadrul planurilor anticriza ale liderilor europeni, scrie The Guardian.

Curtea Constitutionala de la Karlsruhe se afla sub presiune internationala pentru a vota in favoarea mecanismului European de stabilitate si a pactului fiscal, o decizie nefavorabila putand duce chiar la caderea guvernului de la Berlin.

'Curtea constitutionala germana nu isi poate permite sa fie vazuta altfel decat independenta, dar de asemenea, nu isi poate permite sa fie considerata ca mecanismul care a dus la caderea guvernului. Vor trebui sa faca cercul patrat, cu alte cuvinte sa nu doboare guvernul si sa-si demonstreze independenta', a declarat Constanze Stelzenmüller, din cadrul German Marhsall Fund, Berlin.

Decizia de miercuri este asteptata pentru a da unda verde Mecanismului European de Stabilitate (MES) si pentru ratificarea pactului fiscal. Daca hotararea va fi favorabila s-ar putea ajunge insa la unele limitari, cum ar fi conditionarea in totalitate sau partiala a aplicarii deciziei de modificarea constitutiei germane.

Recurs in ultimul moment pentru a impiedica ratificarea MES

Un deputat german a anuntat ca a depus duminica un nou recurs la Curtea Constitutionala in incercarea de a bloca ratificarea Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Peter Gauweiler, deputat conservator eurosceptic, apreciaza ca punerea in aplicare a instrumentului european de solidaritate, dotat cu 500 de miliarde de euro, nu mai poate fi luat in considerare dupa decizia BCE de a lansa un program de rascumparare a datoriilor tarilor instabile din zona euro.

"MES - cu conditia ca acesta sa fie pur si simplu constitutional viabil - nu ar trebui sa intre in vigoare decat daca BCE renunta la puterea pe care si-a acordat-o", se afirma intr-un comunicat al acestui reprezentant CSU, bratul bavarez al crestin-democratilor cancelarului Angela Merkel.

Peter Gauweiler estimeaza ca noul sau recurs ar trebui sa incurajeze Curtea Constitutionala din Karlsruhe sa-si reconsidere calendarul. Aceasta ar trebui sa ia o decizie cruciala miercuri in privinta a sase recursuri depuse contra MES si a pactului european de disciplina fiscala, doi piloni ai strategiei puse in aplicare de catre europeni pentru rezolvarea crizei datoriilor.

Clasa politica si analistii se asteapta ca inaltul for din Karlsruhe sa dea unda verde ratificarii MES, destinat sa inlocuiasca Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF), un mecanism temporar. Acesta are scopul de a veni in ajutor tarilor membre din zona euro aflate in dificultate.

×