x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şoferii aduc războiul energetic

Şoferii aduc războiul energetic

23 Mar 2011   •   18:58

Un miliard de autoturisme noi vor fi puse în circulaţie pe şoselele planetei până în 2050, ceea ce va duce la creşterea cererii de petrol la nivel mondial cu 110%, până la 190 milioane de barili pe zi, potri­vit unui studiu al băncii HSBC, citat de un blog al Daily Telegraph.

Mai mult, cantitatea de dioxid de carbon aruncată în atmosferă s-ar dubla şi ar fi de peste 3,5 ori mai mult decât cantităţile pe care oamenii de ştiinţă le consideră si­gure, astfel încât să nu accelereze schimbările climatice.

Analiza HSBC arată că cere­rea din China, India şi alte pieţe emergente ia avânt, dar şi că economiile avansate înregistrează o creş­te­re considerabilă. Nimeni din in­dus­tria petro­lieră nu crede că uma­nitatea ar putea produce dublul a cât se extrage în prezent, indiferent de cât de inteligente vor deveni tehnologiile în ajungerea la rezerve care erau anterior necomerciale sau inaccesibile.

SUA ar putea economisi cel mai mult, deoarece consumul de petrol pe cap de locuitor este mult mai mare decât în oricare colţ al lumii. Dacă acesta ar fi redus la nivelurile din Europa, s-ar elimina o sursă de cerere egală cu exportul total actual de petrol al Arabiei Saudite. Sursa citată mai precizează că în curând energia ar putea fi raţionalizată.

Deja conflictul din Libia şi pro­ble­mele din Egipt şi Bahrain au cre­scut preţul ţiţeiului cu 20% de la începutul anului. Preţul benzinei a atins pragul psihologic de 6 lei în România la cele mai scum­pe sortimente, iar Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Ro­mânia, a declarat ieri că şi ga­ze­le se vor scumpi. Oficialul a precizat că E.ON discută împreună cu Agenţia Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) mai multe scenarii despre majorări. Leul s-a apreciat cu 9% faţă de dolar în 2011, însă importul a ajuns de la 20% la 40% în totalul consumului, iar preţul gazelor aduse de peste graniţă a urcat de la 380 la 410 dolari pe mia de metri cubi. Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat săptămâna trecută că distribuitorii au cerut ANRE majorarea cu 25% a preţurilor plătite de populaţie la gaze, în trei etape, respectiv de la 1 aprilie, 1 iulie şi 1 septembrie.

×
Subiecte în articol: economia