Reducerea cu 50% a contribuţiilor sociale pentru firmele care menţin locurile de muncă, fiscalizarea economiei la negru, anularea impozitului minim. Sunt doar câteva dintre propunerile făcute ieri de sindicate şi patronate, care ar putea reduce blocajul financiar şi stimula menţinerea locurilor de muncă.
Oamenii de afaceri sunt îngrijoraţi că şomajul a crescut cu 50% faţă de decembrie 2008 şi că actualul Guvern nu a luat de cinci luni nici o măsură concretă pentru protejarea locurilor de muncă. "Legea care prevede acordarea unei indemnizaţii de şomaj tehnic de 75% din salariul de bază este depăşită de întocmirea documentaţiei. Nu pot să trimit vineri un om în şomaj şi să-l rechem luni", a declarat Maria Grapini, preşedinte al Federaţiei Patronale a Textilelor - FEPAIUS. Patronatele propun scăderea cu 50% a costului contribuţiilor sociale (şomaj, CAS, asigurări de sănătate) pentru companiile care menţin sau creează locuri de muncă. "Dacă ţin oamenii să muncească înseamnă că aduc nişte venituri la stat, dacă-i dau în şomaj înseamnă că statul va trebui să plătească ajutorul de şomaj", a declarat Cristian Pârvan, secretar general al AOAR, la seminarul "Mediul de afaceri - între blocaj financiar şi birocraţie", organizat de Săptămâna Finaciară şi Finaciarul. Pe de altă parte, analistul economic Ilie Şerbănescu consideră că în actuala situaţie a României nu există posibilitatea de reducere a impozitelor. "Putem face doar rocade. Singura rocadă care să dea un rezultat este mărirea TVA şi reducerea impozitelor pe forţa de muncă", spune Şerbănescu.
EVAZIUNE FISCALĂ
"Trăim într-un sistem bolnav, există spărturi mari, prin care se scurg resurse. Nu vrem să combatem evaziunea fiscală pentru că, dacă vom duce spre firesc lucrurile, o să eliminăm raţiunea de a exista a unor entităţi care lucrează în economia neagră", a declarat Dumitru Costin, preşedintele BNS. Evaziunea fiscală şi lăsarea neimpozitată a unor afaceri va face ca statul să adune prea puţini bani la buget. "Mulţi investitori din imobiliar sau din turism au în proprietate clădiri pe persoană fizică, pentru că plătesc un impozit de 100 de ori mai mic decât dacă ar plăti pe firmă", a explicat avocatul Gabriel Biriş. El a mai precizat că o altă problemă este economia nefiscalizată, care trebuie adusă la vedere. "Evaziunea fiscală în agricultură e de aproape 90%, iar statul ar putea aduna aproape un miliard de euro numai din impozitarea agriculturii", a declarat Valeriu Tabără, preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor. El a adăugat că alte 1,5 miliarde de euro se pierd din nefiscalizarea băuturilor alcoolice. Şi asta nu e tot, există multe alte breşe lăsate intenţionat nefisclizate: activităţile din cazinouri, mediataţiile, comerţul la negru cu ţigări etc. "Avem licitaţii electronice, nu se respectă. Ar trebui să nu se mai facă transfer de bani către bugetele locale decât pentru mărfurile şi serviciile contractate prin licitaţii electronice. Prin reducerea preţurilor în urma licitaţiilor se pot economisi anual la buget între 1-1,5 miliarde de euro", a precizat Pârvan.
IMPOZITE ABERANTE ŞI BLOCAJE
Opt miliarde de lei este suma restanţelor bancare, a instrumentelor de plată emise, dar neonorate, bani pe care mediul privat trebuie să-i recupereze de la stat. "Blocajul din economie, dintre stat şi privat şi indus şi între privat-privat se situează între 12%-20%", consideră Maria Grapini. O soluţie pentru deblocarea economiei este ca statul să emită scrisori de garanţie valabile la orice bancă din România în contul sumei neachitate. Oamenii de afaceri şi liderii sindicali s-au adunat ieri pentru a pune cap la cap o serie de propuneri legislative menite să ajute firmele şi salariaţii să facă mai uşor faţă crizei finaciare. "Vorbim, vorbim, e greu, ne plângem, ne-am obişnuit să ne văităm. Să plecăm cu idei, cu propuneri pe care să încercăm să le punem în aplicare", a precizat vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, preşedintele fondator al Partidului Conservator.
Multe dintre aceste propuneri se vor concretiza în iniţiative legislative pentru suusţinerea mediului de afaceri.
Citește pe Antena3.ro