x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistica - 12.000 de case noi in sase luni

Statistica - 12.000 de case noi in sase luni

de Elena Stan    |    09 Sep 2006   •   00:00
Statistica - 12.000 de case noi in sase luni

In primul semestru din 2006 s-au construit mai multe case, au fost luni in care romanii au lucrat mai putin, mai multi oameni au facut excursii in strainatate, a fost inregistrata cea mai scazuta rata a inflatiei si a crescut PIB-ul, conform buletinului INS.

In prima jumatate din 2006, produsul intern brut a crescut cu 7,4% in termeni reali, ajungand la 75,8 miliarde lei, fata de 4,9 procente inregistrate in perioada similara din 2005. Cresterea a fost determinata de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din industrie, constructii si servicii, sectoare a caror contributie la formarea PIB a fost estimata la 85%. "Serviciile au determinat aproape jumatate din cresterea PIB-ului. Aceasta crestere este una dintre cele mai ridicate inregistrate in Romania, ceea ce demonstreaza ca ne incadram in tendinta statelor Uniunii Europene", a explicat Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica (INS). Mai mult, cresterea economica din acest an ar putea depasi 7%, avand in vedere evolutiile din prima jumatate a anului, fata de 4,1% anul trecut. Valoarea estimata a PIB-ului pentru primele sase luni ale acestui an a fost de 136.908,7 milioane lei.

CRESTERI. Principalele cresteri au fost inregistrate in domeniul serviciilor, constructiilor si industriei. In primele sase luni au fost finalizate circa 12.000 de locuinte, in crestere cu 6,2% fata de primul semestru din 2005, si au fost eliberate aproape 95.000 de autorizatii de constructie. Din totalul constructiilor, 630 sunt realizate cu fonduri bugetare si 20.300 de autorizatii sunt pentru cladiri rezidentiale, cu 7,5% mai mult decat in primul semestru din 2005. De asemenea, investitiile straine directe au crescut in primul semestru de 2,2 ori fata de perioada similara din 2005, ajungand la un nivel record de 23 de miliarde de euro. De asemenea, a fost inregistrata o crestere a vizitelor in strainatate. In primul semestru au calatorit peste granita peste 890.000 de persoane, adica cu circa 25% mai mult fata de perioada similara din 2005. Nu au fost consemnate modificari importante cu privire la turistii straini care au vizitat tara noastra.

DEFICIT. Exportul net de bunuri si servicii a continuat sa aiba o contributie negativa in valoare de 15,143 de miliarde de lei, intrucat volumul importurilor a urcat cu 18%, iar cel al exporturilor cu 11,7%. Agricultura si-a redus volumul de activitate cu 0,4%. "Scaderea productiei agricole se datoreaza reducerii suprafetei cultivate. Gradul de neutilizare a terenurilor este unul ingrijorator", a spus Vergil Voineagu.

ZAHARUL, CAMPION LA INFLATIE
In primele sapte luni ale anului, rata inflatiei a fost de 2,8%. Principala contributie la cresterea pe ansamblu a preturilor au avut-o marfurile nealimentare, urmata de grupa serviciilor si marfurile alimentare. Astfel, pretul zaharului a crescut cu 41,2%, tariful pentru fructele proaspete a crescut cu circa 16%, iar pretul pentru tuica, rachiu si alte bauturi alcoolice a crescut cu circa 6%. La categoria produselor nealimentare amintim majorarea cu 24% la tutun si tigari, cu 23% pretul gazelor naturale si 1% pentru energia electrica. La capatul opus, la reduceri de preturi avem ouale, cu circa 50%, legumele si conservele de legume cu 14%, carnea de pasare cu circa 8% si telefonia cu 5%.
×
Subiecte în articol: economic