x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistica vrea să afle câţi români mai sunt în ţară

Statistica vrea să afle câţi români mai sunt în ţară

de Daniela Ivan    |    11 Iul 2011   •   21:00
Statistica vrea să afle câţi români mai sunt în ţară

Recensamantul populatiei si al locuintelor, care va avea loc in pe­rioa­da 20-31 octombrie 2011, va costa 182 de milioane de lei, circa 50 milioane de euro. Persoanele care refuza sa declare datele solicitate de recenzori vor fi sanctionate cu amenda intre 200 si 1.000 de lei. Reprezentantii Institutului National de Statistica (INS) asigura populatia ca datele au caracter strict confi­den­tial si dau asigurari ca aceste informatii nu vor fi utilizate decat pentru recensamant. 'Rolul datelor este doar statistic, se pastreaza confidentialitatea datelor individuale care sunt transmise de intervievati. Trebuie sa explicam fiecarei persoane ca aceste chestionare nu au nici o repercusiune, datele transmise fiind utilizate numai in scop statistic. Se opereaza intr-un regim de confidentialitate garantata', a declarat presedintele INS, Vergil Voineagu. Acesta a mai precizat ca legislatia stabileste ca, dupa finalizarea recensamantului, formularele cu inregistrari sunt distruse de institutiile specializate, iar arhiva optica a chestionarelor este predata Arhivei Nationale.

Voineagu a recunoscut ca recen­sa­mantul de proba, care a avut loc in perioada 7-16 mai, a aratat un grad 'ingrijorator' de mare de refuz pri­vind declararea datelor perso­nale, rata de refuz cea mai inalta s-a consemnat la persoanele de etnie roma. INS insista ca romii sa-si declare apartenenta la minoritate.

'Recenzarea corecta a populatiei de etnie roma poate determina fonduri UE mai mari alocate pentru dezvoltarea acestei minoritati dezavantajate', a declarat Vergil Voineagu.

In recensamantul din 2004, doar 530.000 de oameni s-au declarat romi, desi comunitatea numara intre 2 si 2,5 milioane de membri, potri­vit ONG-urilor.

Din acest motiv, presedintele INS a insistat asupra faptului ca este foarte important ca fiecare roman sa in­te­lea­ga ca este bine atat pentru el, cat si pentru coerenta politicilor guvernamentale, sa declare corect datele ce-i sunt solicitate. Potrivit le­gislatiei, refuzul furnizarii personalului de recensamant a informatiilor pre­va­zu­te in programul de inregistrare sau furnizarea de date eronate sau incomplete constituie contra­ven­tie si se sanctioneaza cu amenda de la 200 la 1.000 de lei.

Recensamantul va costa 182 de milioane de lei, din care 53 de mili­oane de lei vor fi suportate de INS, iar restul, de MAI. Acest buget este mult mai redus decat in alte tari din UE.

'Costurile pentru recenzarea unei persoane sunt in Romania de 2,5 euro, mult mai putin decat media UE, care este de 10 euro', a mai spus Voineagu. Ieri, INS a implinit 152 de ani si tot ieri a fost Ziua Mondiala a Populatiei si Ziua Mondiala a Statisticii. 'Populatia lumii va atinge, anul acesta pe 31 octombrie, cifra de 7 mi­li­arde', a declarat Francois Farah, reprezentantul Fondului ONU pentru Populatie. In sudul globului, popu­latia lumii va continua sa creasca, in timp ce in partea de nord, aceasta este in stagnare, chiar in scadere.

Vine sau nu dezinflatia?
Cartofii, alte legume si conserve din legume, citricele si laptele s-au ieftinit cel mai mult in iunie, avand un aport semnificativ la deflatia de 0,29% in­re­gistrata in luna iunie, conform datelor publicate ieri de Institutul Na­tio­nal de Statistica. Preturile produselor alimentare au scazut, in medie, cu 1,34% in iunie. Totusi, analistii economici spun ca scaderea indicelui pre­tu­ri­lor de consum in iunie este doar o conjunctura, iar din toamna preturile ar putea creste din nou. 'Scaderea preturilor este doar o conjunctura. BNR nu poate atinge tinta de inflatie, mai ales ca in noiembrie-decembrie vom avea o crestere la inflatie din cauza pretului la gaze, de exemplu. Cele 30% crestere anuntate la gazele naturale nu vor putea fi suportate doar de com­panii, ele se vor reflecta si asupra populatiei', a precizat Ilie Serbanescu.

×
Subiecte în articol: economia