x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Ian 2009   •   00:00

17 ianuarie 2009



AJUTOARE
Reducerea TVA la 5% în industria alimentară, diminuarea accizei la motorină la 21 euro/tonă, neimpozitarea profitului reinvestit de societăţile agricole şi prelungirea perioadei de acordare a subvenţiilor din zootehnie sunt măsurile de criză produse de Guvern. Propunerile avansate în grupul de lucru constituit de Guvern, împreună cu sindicatele şi patronatele sunt modificarea Legii creditului agricol prin includerea sprijinului pentru motorină şi energie şi acoperirea de stat a 30% din creditele contractate de agricultori şi promovarea consumului de produse româneşti şi a producţiei agricole.

PENSIONĂRI FORŢATE

Persoanele care lucrează în administraţia publică centrală şi care au împlinit vârsta de pensionare vor fi obligate să iasă la pensie începând cu luna februarie, a declarat liderul Alianţei Funcţionarilor Publici Sed Lex, Vasile Marica. El a arătat că măsura va viza şi 6.500 de persoane din administraţia publică centrală având funcţii de conducere, aflate la vârsta pensionării, dintr-un total de 21.000 astfel de funcţii. Obligaţia ieşirii la pensie este prevăzută într-un memorandum semnat de ministrul Finanţelor. Documentul este redactat de ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi aprobat de premierul Emil Boc.

SE FACE BUGETUL
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) va transmite luni partenerilor sociali o primă proiecţie a bugetului pe 2009, iar marţi va prezenta impactul bugetar al măsurilor anticriză propuse de grupurile de lucru şi sumele disponibile pentru acestea. "Luni vom primi o primă proiecţie a bugetului, după ce se vor decide azi (vineri – n.r.) liniile directoare la nivel de Guvern. Marţi trebuie să vedem sumele financiare disponibile pentru măsurile anticriză şi impactul bugetar al fiecărei măsuri. Ne interesează foarte mult limita de bani disponibilă", a declarat Bogdan Hossu, liderul Confederaţiei sindicale "Cartel Alfa".

CRIZA GAZELOR

E.ON, Gaz de France Suez şi o companie din Austria ar putea participa, la iniţiativa grupului italian Eni, la un plan care are ca scop reluarea transporturilor de gaze prin Ucraina, utilizând rezervele proprii de gaze naturale pentru a reporni staţiile de pompare. Consorţiul de firme doreşte să elimine latura tehnică a disputei, permiţând reluarea tranzitului de gaze naturale ruseşti spre Europa imediat ce disputa dintre Moscova şi Kiev este soluţionată. Singura chestiune încă nedezbătută este compensarea celor patru companii energetice pentru gazul care va fi consumat până la un acord între Rusia şi Ucraina.

×
Subiecte în articol: economic