26 februarie 2009
ŞOMAJ
În primăvara asta se poartă "liberul". Şomajul a devenit un trend, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), care a primit numai în ultima săptămână 3.500 de notificări referitoare la disponibilizări. Astfel, numărul şomerilor anunţaţi până în octombrie a crescut la 47.208, de la 519 societăţi comerciale din toată ţara. În top se menţine Bucureştiul, cu 4.525 de disponibilizaţi, urmat de Prahova, cu 4.088, şi Clujul, cu 3.905. În luna martie îşi vor pierde locurile de muncă 20.689 de oameni, după cei 21.580 din februarie. S-au mai anunţat 4.040 în aprilie, 619 în mai, 260 în septembrie şi 20 în octombrie.
CONCEDIERI LA ANAF
ANAF a eliminat 420 de posturi de conducere, cele mai multe de la direcţiile judeţene şi de la Vamă. "La nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală s-a redus un important număr de posturi de conducere, atât la nivelul aparatului propriu, cât şi la instituţiile subordonate", se arată într-un comunicat al instituţiei. Astfel, au fost reduse 314 posturi de conducere din direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene, 79 de posturi de la Autoritatea Naţională a Vămilor şi 27 de posturi din aparatul propriu al ANAF. Comunicatul nu precizează câte posturi din cele 420 sunt ocupate şi câte disponibilizări au fost efectuate. (D. Ivan)
FĂRĂ ABORDĂRI GLOBALE
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, respinge o abordare globală pentru băncile româneşti. Un plan de recapitalizare a grupurilor bancare care se confruntă cu probleme nu este ceea ce are nevoie România, a declarat guvernatorul BNR într-un articol din Financial Times. Isărescu a avertizat în legătură cu riscurile asocierii mai multor state, care se confruntă cu circumstanţe foarte diferite, sub denumirea de "riscul Europei emergente". O abordare globală de a subvenţiona toate subsidiarele băncilor cu probleme nu va fi un lucru bun pentu România, întrucât băncile locale sunt foarte bine capitalizate, a mai apreciat Isărescu.
BECHTEL, PRĂBUŞIT
Inspectoratul Teritorial pentru Construcţii Oradea a declanşat o anchetă după ce o grindă din beton cu lungimea de 21 de metri şi cu greutatea de 13 tone, s-a prăbuşit, de pe un pod al viitoarei Autostrăzi Transilvania. "Grinda de pe structura respectivă era instalată temporar şi nu se turnase încă tablierul, element care are şi rol de stabilizare a grinzilor. Nu au existat victime şi nu se cunosc cauzele incidentului. Derulăm o investigaţie pentru identificarea cauzelor incidentului. Drumul comunal din apropierea comunei Tăuteu din judeţul Bihor, temporar blocat, a fost redat traficului", se arată într-un comunicat al Bechtel.
Citește pe Antena3.ro