2 martie 2009
DISPONIBILIZĂRI
Combinatul ArcelorMittal Hunedoara a deschis, de ieri, liste pentru disponibilizări voluntare. "Salariaţii care se înscriu pe lista de disponibilizări vor primi plăţi compensatorii în funcţie de vechimea în muncă", a precizat directorul Remus Păţan. Astfel, pentru un salariat care are o vechime în muncă până la 5 ani, se va achita suma de 10.000 de lei, între 5 şi 10 ani vechime în muncă, 25.000 de lei, între 10 şi 15 ani vechime în muncă, 25.000 de lei. Societatea va acorda lunar - timp de 6, 9, 12, 15, 18 şi 24 de luni - salariu brut individual realizat în luna anterioară plecării, din care se vor scădea contribuţiile individuale datorare.
ŞAMPANIE MAI SCUMPĂ
Majorarea accizei la alcool va afecta preţul şampaniei şi a spumantelor ale căror preţuri vor creşte cu 12%-16%. "La majorarea accizei a picat victimă industria cea mai puţin importantă dintre toate industriile producătoare de băuturi alcoolice. A crescut acciza în zonele în care şi vânzările erau cele mai slabe", a declarat preşedintele Zarea, Emil Popescu. El a mai precizat că din punct de vedere strategic, nu mi se pare o mişcare foarte bună şi nici veniturile către stat nu pot fi foarte mari. Spumantele se consumă în România doar la anumite ocazii speciale, în timp ce locuitorii din Europa de Vest le consumă în mod regulat.
PILONUL DOI, PE PLUS
Fondurile de pensii private obligatorii au obţinut în primele 9 luni de funcţionare un randament mediu de 8,9%. "Datorită prudenţei şi conjuncturilor economice şi financiare, România este singura ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume în care fondurile de pensii de Pilon II sunt pe plus în ultimul an. În primele 9 luni de funcţionare, fondurile au o performanţă medie de aproape 9%, adică aproape 12% anualizat", a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România, Crinu Andănuţ. La 20 februarie, fondurile de Pilon II aveau active nete de 1,073 miliarde de lei (250,8 milioane de euro).
DIFERENŢE SALARIALE
Milioane de muncitori din mediul privat se confruntă cu îngheţarea salariilor sau cu disponibilizări, în timp ce angajaţii din sectorul public se bucură de majorări de lefuri. Criza economică din Marea Britanie face ravagii printre salariaţii de la companiile private, publicaţia britanică Times, în ediţia online de duminică. David Frost, directorul general al Camerei de comerţ din Marea Britanie, spune că este inacceptabil ca sectorul public să nu resimtă nimic din această durere. Un sondaj efectuat de camera britanică de comerţ arată că 30% dintre companii intenţionează să diminueze orele de lucru.
Citește pe Antena3.ro