9 martie 2009
CRIZA LA OPEL
Constructorul german de automobile Opel, afectat de grave probleme financiare, intenţionează să închidă două uzine din Germania şi una din Belgia şi să renunţe la 11.000 de angajaţi din totalul personalului de 55.000 de salariaţi. Cele trei uzine vizate sunt din Bochum - vestul Germaniei, Eisenach - estul statului, şi Anvers - nordul Belgiei, se arată în programul de salvare prezentat de conducerea Opel guvernului german. În urma închiderii uzinelor se vor economisi 1,2 miliarde euro prin reducerea cheltuielilor cu personalul. Producătorul auto a cerut statului sprijin financiar de patru miliarde euro.
INFLAŢIA TEMPERATĂ
Inflaţia lunară a scăzut de la 1,24% în ianuarie la 0,5% în februarie, în timp ce rata anuală s-a redus de la 6,71% la 6,5%, în contextul stabilizării cursului valutar şi al temperării cererii interne. Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,3 - 0,7% faţă de luna precedentă şi cu 6,34 - 6,7% în termeni anuali, potrivit estimărilor analiştilor. "Factorii care au condus la încetinirea inflaţiei în luna februarie au fost stabilizarea cursului de schimb şi a preţului produselor din grupa «energie», precum şi temperarea cererii interne", a spus Florian Libocor, Libocor economistul-şef al BRD -Groupe Societe Generale.
FMI LA BUCUREŞTI
Săptămâna aceasta "va fi o prezenţă a FMI la Bucureşti", pentru discuţii "exploratorii, de tatonare" a declarat preşedintele PSD, Mircea Geoană. Preşedintele PSD şi-a manifestat temerea că un eventual acord cu FMI pentru un împrumut ar predetermina forma şi conţinutul pachetului anticriză, pe care Guvernul nu îl are. "Guvernul nu are în acest moment un pachet anticriză coerent. Mi-e teamă să suntem împinşi către un acord cu FMI. Şi că acest acord predetermină forma şi conţinutul pachetului anticriză în mod absolut, în loc să fie invers, să faci un pachet anticriză şi apoi să vorbeşti de un împrumut", a spus Geoană.
Citește pe Antena3.ro