x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

24 Iun 2010   •   00:00

24 iunie 2010



CUM POATE ECONOMISI STATUL
Statul ar trebui să reducă suprafeţele închiriate de la firme private cu 25%, să disponibilizeze 20% din angajaţii regiilor din subordine şi să vândă clădirile începute şi nefinalizate, consideră omul de afaceri Marius Cristescu, care deţine grupul de firme Bega din Timişoara. El crede că doar din reducerea chiriilor şi a suprafeţelor închiriate de către autorităţile locale şi regiile din subordine, statul ar putea economisi circa 100 de milioane de euro pe an. Cristescu mai cere restructurarea tuturor CET-urilor şi a furnizorilor de utilităţi. În plus, personalul regiilor aflate în subordinea primă­riilor ar trebui redus cu minimum 20%.

COMPENSAŢII
Banca franceză Societe Generale a so­licitat în instanţă obligarea fostului tra­der Jerome Kerviel la plata unor daune şi compensaţii de 4,9 miliarde de euro, echivalent cu pierderile provocate de acesta la sfârşitul anului 2008 prin tran­zacţii neautorizate. Banca îi re­pro­şează lui Ker­viel că a efec­tuat, fără a raporta companiei, tranzacţii speculative estimate la 50 miliarde de euro, care au provocat pierderi-record de 4,9 miliarde de euro. Kerviel riscă 5 ani de închi­soa­re şi o amendă de 375.000 de euro.

GERMANIA, AVERTIZATĂ
Planurile Germaniei de economisire a 80 de miliarde de euro pentru redu­cerea deficitului bugetar riscă să „distrugă proiectul european", iar destră­ma­rea zonei nu poate fi exclusă, a de­clarat miliardarul George Soros. „Dacă germanii nu-şi schimbă politica, ieşirea lor din uniunea monetară ar fi benefică pentru restul Europei", a spus el. El a spus că germanii îşi trag vecinii spre deflaţie, care ameninţă să provoace o fază lungă de stagnare.

SUPRATAXĂ PE TELECOMĂ
Statul român nu a ajutat băncile co­merciale, şi nu are de recuperat bani de la aceste instituţii, astfel că nu are de ce să suprataxeze acest sector, a declarat Laszlo Diosi, şeful OTP Bank România. „De ce nu se impozitează companiile din domeniul telecomunicaţiilor... de ce băncileĂ", a afirmat Diosi. El a menţionat că Marea Brita­nie şi SUA au cheltuit mulţi bani pentru a ajuta băncile, iar acestea trebuie să îi dea înapoi. Guvernul va ana­liza împreună cu BNR introdu­cerea unui impozit suplimentar pentru bănci.

×
Subiecte în articol: economic