Primii care "or să geamă" sunt Elena Udrea şi Gabriel Oprea
După ce a majorat Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 19% la 24% şi a pus impozite pe drepturile de autor, acum, Executivul a majorat impozitele pe maşini şi pentru cei care au mai multe case pentru a cârpi găurile din buget.
Pornit de la ideea lui Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, ca autorităţile să majoreze taxele "ca să geamă aştia cu Q7", impozitul pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de peste 2.000 de centimetri cubi va fi dublat faţă de valorile actuale. De data aceasta, premierul Emil Boc a dat exemplu un Audi A6. El a precizat că acum, pentru un Audi A6, impozitul este de 468 lei şi va creşte la 936 lei. Măsura va fi aplicată începând cu al doilea semestru al acestui an.
Iniţial, remarca lui Berceanu a avut loc în timpul negocierilor cu experţii FMI. "În Italia, cine cumpără o maşină cu motor de peste 1999 cm cubi plăteşte uneori o taxă cât a costat maşina. La noi sunt multe fâţe cu Q7 şi mulţi ţopârlani", declara atunci Berceanu. Presa a scris apoi că o serie de membri ai Guvernului deţin autoturisme de lux, cum ar fi Elena Udrea, ministrul Dezvoltării, care are exact Q7.
Un alt impozit care a fost majorat de Guvern este şi acela perceput persoanelor care deţin mai multe locuinţe. Majorările sunt de 65%, 150% şi 300%, în funcţie de numărul caselor deţinute. Astfel, impozitul va fi majorat cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara adresei de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara adresei de domiciliu, potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax. Guvernul speră să strângă 98 de milioane de lei în acest an şi 101 milioane de lei în 2011.
Şi această taxă a avut un traseu tumultuos. Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale, a fost foarte virulent săptămâna aceasta, după ce autorităţile au introdus şi apoi au retras majorările de taxe pe mai multe case.
Foştii proprietari deposedaţi în mod abuziv în timpul regimului comunist nu vor mai primi în următorii doi ani bani în contul titlurilor de despăgubire, acestea urmând să fie convertite în acţiuni la Fondul Proprietatea (FP), potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern.
Până acum se puteau încasa bani în limita a 500.000 lei, iar ce depăşea acest nivel era automat convertit în acţiuni la Fondul Proprietatea.
Citește pe Antena3.ro