x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa pe viciu / Biruri pe vin si pe bere

Taxa pe viciu / Biruri pe vin si pe bere

de Magda Marincovici    |    01 Mar 2006   •   00:00
Taxa pe viciu / Biruri pe vin si pe bere

Medicii sustin ca taxa pe viciu trebuie introdusa nu numai pentru tigari, ci si pentru toate bauturile, inclusiv vin si bere, in functie de alcoolemie.

In conditiile subfinantarii cronice a sistemului sanitar, doctorul Serban Bubenek, directorul adjunct al Institutului de Boli Cardiovasculare "C.C. Iliescu" din Bucuresti, sustine necesitatea unor taxe pe tigari si pe alcool. Bubenek ii spune acestei taxe "suprataxa pentru sanatate", ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a botezat-o taxa pe viciu. Indiferent de nume, scopul este sa sporeasca fondurile sanatatii si sa descurajeze tabagismul si alcoolismul.

TAXE MARI. Ministrul Eugen Nicolaescu, prin modul cum aplica aceasta taxa, nu va reusi sa-si atinga scopul pentru care a fost conceputa, sustine dr. Serban Bubenek. El propune ca "suprataxa pentru sanatate" sa reprezinte o crestere a pretului cu 3.000 de lei vechi pentru un pachet de tigari. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, intentioneaza o majorare intre 6.000 si 9.000 de lei vechi a pretului pachetului de tigari.

Prin aplicarea suprataxei pentru sanatate, la bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-ar adauga aproximativ 150 de milioane euro/an, respectiv 5.250 de miliarde lei vechi. Cum intregul buget al CNAS pe anul 2006 este de aproximativ 2,5 miliarde de euro (9,2 miliarde de lei), incasarile din "suprataxa de sanatate" ar aduce o majorare a bugetului de 5,6%. Suprataxa pentru sanatate ar urma sa creasca an de an, pana cand pretul tigarilor se va apropia de cel practicat in UE, spune dr. Bubenek. In prezent, pachetul de tigari costa de trei-cinci ori mai putin ca in tarile UE.

BAUTURI. Suprataxa ar trebui sa functioneze si in cazul bauturile alcoolice, potrivit legislatiei UE, in functie de continutul in alcool al acestora.

Dar si in acest caz sunt exceptate vinul si berea de la aceasta taxa. Romania a semnat, alaturi de alte 27 de tari, Carta Europeana in domeniul alcoolului, in care se specifica faptul ca "o anumita proportie din taxele la alcool trebuie destinata special pentru finantarea programelor de reducere a daunelor provocate de alcool", spune Bubenek.

Prin cresterea accizelor la alcool, in acest an, in contul CNAS ar intra suplimentar 35 de milioane de euro. Calculele arata ca prin aplicarea celor doua taxe bugetul CNAS ar putea creste cu 20%-25%.

MODIFICARI
"O anumita proportie din taxele la alcool trebuie destinate special pentru finantarea programelor de reducere a daunelor provocate de alcool"
Serban Bubenek
Directorul adjunct al Institutului "C.C. Iliescu"

×
Subiecte în articol: economic alcool