x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tot aurul românilor s-a dus la casa de amanet

Tot aurul românilor s-a dus la casa de amanet

de Andreea Stroe    |    22 Iul 2015   •   16:19
Tot aurul românilor s-a dus la casa de amanet
Sursa foto: Adrian Manolache

Casele de amanet erau scăparea românilor care aveau nevoie urgentă de bani. Aşa a înflorit o afacere ce a speculat sărăcia şi tot sărăcia este pe cale să o falimentez. De ceva timp, acestea dau faliment una după alta din lipsă de clienți. Românii nu mai au aur, și amanetează de la telefoane mobile la genți de firmă.

Afacerea a cunoscut o perioadă înfloritoare în 2011. Dacă erai patronul unei astfel de case, mai ales într-o zonă cu vad, puteai spune că ai dat lovitura. În toată țara erau aproape 4.000 de astfel de societăți și treaba le mergea ca unsă. Fiecare casă de amanet avea clienții săi fideli, de pe urma cărora câștigau foarte bine. Realitatea de acum este cu totul alta. Vechii clienți au sărăcit, iar aurul l-au abandonat de mult în seifurile caselor de amanet. Cei mai mulţi au renunţat să apeleze la astfel de servicii. Fără clienți, societățile de amanet falimentează. Mihail Pacioianu, președintele Asociației Bijutierilor din România spune că rata anuală de închidere a acestora este de 15%. „Nivelul de rentabilitate este scăzut, comisionul este de 0,2 -0,1%. Vă dați seama ce câștiguri înregistrează!” De la 4.000 în 2.011, acum mai funcţionează în jur de 2.800.

Casele de amanet, în faliment
Mai nou, rezistă pe piață cine primește la amanetat electronice, elctrocasnice, telefoane mobile și chiar genți de firmă. Anul acesta s-au înființat 80 de astfel de firme, dar, în același timp, din cele 3.070 de case care existau la începutul anului, 185 au falimentat până în luna iulie. Aurul colectat pe lună de la fiecare casă de amanet depășea anii trecuți 1 kg. Acum, abia dacă se mai strâng 200 g de aur, potrivit lui Huseyin Karabasak, direc¬tor Bursa Aurului. Circa 200 de case s-au închis anul aces¬ta, cam câte au falimentat în tot anul 2014, potrivit BNR.
 

×
Subiecte în articol: case de amanet