x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un milion de şomeri

Un milion de şomeri

de Daniela Ivan    |    27 Ian 2010   •   00:00
Un milion de şomeri
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Numărul şomerilor din România va atinge un milion de persoane până la jumătatea anului, spune şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks. Asta înseamnă că 300.000 de persoane îşi vor pierde locul de muncă în următoarele cinci luni.



"Personal, cred că şomajul va continua să crească probabil până la mijlocul anului. Per total, un milion de şomeri este cu siguranţă posibil", a spus Jeffrey Franks, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional (FMI) de evaluare a acordului stand-by cu România. El a adăugat că FMI a dorit reducerea cheltuielilor salariale ale statului, dar că a lăsat mână liberă Guvernului pentru a alege care este mixtul de politici alese. "Ca să reduci cheltuielile de personal sunt două căi. Prima, să dai salariile în jos sau a doua să dai afară angajaţi. Guvernul a ales o combinaţie. Salariile au fost îngheţate (...) Vor fi şi unele reduceri de personal", a explicat Franks. Potrivit datelor ANOFM, în prezent, numărul total al şomerilor este de 709.383 de persoane. Premierul Boc a declarat aseară la B1Tv că numărul de şomeri va creşte în principal în primele şase luni ale anului, interval în care efectele crizei economice vor continua să fie simţite. El a susţinut că Guvernul se aşteaptă însă ca rata şomajului pe 2010 să fie în final mai mică decât cea înregistrată în 2009. "Rezultatele creşterii economice nu se vor resimţi în 2010, iar din această cauză numărul şomerilor ar putea depăşi cifra de un milion în acest an", apreciază analistul economic Ilie Şerbănescu

CONTROL ÎN MAI
Există şi o veste bună. Misiunea FMI va recomanda board-ului de la Washington, la mijlocul lunii februarie, să elibereze următoarele două tranşe pentru România. Iar la 48 de ore de la decizia board-ului cele 2,3 miliarde euro vor ajunge în România.

Şeful misiunii de evaluare a acordului stand-by cu FMI a mai anunţat că, după ce ţara noastră va primi cele două tranşe, va emite o emisiune de eurobonduri. De altfel, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a declarat la 12 ianuarie că România intenţionează să emită eurobonduri în valoare de un miliard de euro, iar termenul avut în vedere este primul trimestru din 2010. Misiunea FMI se va întoarce în România la sfârşitul lunii aprilie, începutul lunii mai, pentru a evalua criteriile îndeplinite de România, a spus Franks. Guvernul are două restanţe: Legea responsabilităţii fiscale şi Legea pensiilor. Autorităţile române au convenit cu FMI ca termenul de adoptare a Legii pensiilor de către Parlament să fie începutul lui iunie, iar cel pentru Legea responsabilităţii fiscale este martie. "Există o nevoie de a merge înainte cu Legea pensiilor în prima jumătate a acestui an. Sistemul pensiilor este în dezechilibru în acest moment", a spus Franks.

Băsescu şi şomajul catastrofic

Anunţul reprezentantului FMI privind creşterea numărului de şomeri la un milion până la sfârşitul anului are dimensiuni catastrofice, dacă îl punem în oglindă cu o declaraţie a şefului statului de anul trecut. "Dacă vom avea un derapaj, adică un şomaj de peste 10%, nu voi mai candida. Cred că ar fi imposibil să te mai adresezi românilor atunci când şomajul ajunge la această cifră catastrofică", declara Traian Băsescu la 17 mai 2009. Anul trecut nu s-a atins acest procent, Traian Băsescu a candidat şi a câştigat un nou mandat. Urmând logica propriei declaraţii, lui Băsescu ar trebui să-i fie şi acum imposibil să se adreseze românilor. Sau era doar o declaraţie care făcea parte din jocul politico-electoral, de preşedinte - viitor candidat căruia îi păsa de popor?
  • Gabriela Antoniu

×
Subiecte în articol: economic