x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ungaria, retrogradată la categoria "junk"

Ungaria, retrogradată la categoria "junk"

22 Dec 2011   •   07:50
Ungaria, retrogradată la categoria "junk"

Standard & Poor’s a decis sa reduca ratingul de tara al Ungariei, marind astfel presiunea asupra premierului Viktor Orban de a obtine sprijinul Fondului Monetar International.

S&P a coborat ratingul pentru creditele Ungariei pe termen lung si scurt in valuta straina sau locala de la BBB- la BB+, a anuntat compania printr-un comunicat de presa. Este cea de-a doua retrogradare pentru Ungaria in mai putin de o luna, dupa ce pe 24 noiembrie Moody’s a retrogradat-o la categoria "junk" Ba1.

Problemele Ungariei par sa vina din toate partile dupa ce FMI si Uniunea Europeana au suspendat tratativele cu guvernul ungar in vederea acordarii unui pachet de sprijin financiar, declarandu-se ingrijorate de un proiect de lege privind banca centrala care potrivit oficialilor europeni ar putea afecta independenta deciziilor monetare de sfera politicului.

Ungaria va avea cea mai mare rata de indatorare si cea mai mica crestere economica dintre statele din Europa de Est anul viitor, a anuntat Comisia Europeana pe 10 noiembrie. S&P avertizand inca din 30 noiembrie ca ar fi nevoie de o intelegere cu FMI pentru a ridica increderea investitorilor.

"Predictibililatea legislatiei Ungariei este din ce in ce mai mica, afectand sansele de crestere ale ungariei pe termen mediu. Micsorarea se datoreaza in parte actiunilor autoritatilor care ridica intrebari in privinta independentei institutiilor autonome si complica mediul de afaceri pentru investitori", sustine S&P.

Ministerul ungar al Economiei sustine ca retrogradarea face parte din "atacurile financiare" la adresa UE

Ministerul Economiei din Ungaria a anuntat ca prin retrogradarea ratingului de catre agentia de evaluare financiara Standard & Poor's, Ungaria a fost un tap ispasitor al crizei din zona euro si o victima indirecta a "atacurilor financiare" impotriva Uniunii Europene, transmite Xinhua, citata de Agerpres.

Revizuirea in scadere a ratingului Ungariei "nu a fost bazata pe o analiza a actualei stari economice si financiare a economiei maghiare ci a fost fortata de presiunile jucatorilor de pe piata ale caror interese sunt aprecierea dolarului si slabirea zonei euro", se arata in declaratia Ministerului Economiei de la Budapesta.

Luna trecuta, Ungaria si-a pierdut dupa 15 ani ratingul "investment-grade" atribuit de Moody's, in conditiile in care Guvernul cauta ajutorul Fondului Monetar International pentru a intari increderea in statul cel mai indatorat din Europa de Est.

Saptamana trecuta, delegatiile Fondului Monetar International si Uniunii Europene, venite la Budapesta pentru a discuta un ajutor pentru Ungaria, au parasit capitala mai devreme decat era prevazut, pentru a-si exprima nemultumirea fata de un proiect de reforma a Bancii Centrale a Ungariei. Premierul Viktor Orban intentioneaza sa reduca atributiile guvernatorului Bancii Centrale a Ungariei si sa sporeasca influenta Parlamentului in stabilirea ratei dobanzilor.

In urma cu 3 ani, Ungaria a devenit prima tara din Uniunea Europeana care a beneficiat de asistenta financiara mixta de la UE, FMI si Banca Mondiala, Budapesta beneficiind in total de 20 de miliarde de euro. (V.M.)

×