x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Veniturile Gazprom cresc mai repede decît previziunile

Veniturile Gazprom cresc mai repede decît previziunile

10 Sep 2008   •   00:00

Veniturile Gazprom, cea mai mare companie din domeniul gazelor naturale din lume, cresc într-un ritm mai accelerat decît propriile sale previziuni. Marţi, gigantul rus şi-a revizuit în sus estimările în privinţa veniturilor, la 65 de miliarde de dolari, comparativ cu previziunea anterioară de 64 miliarde de dolari, sau cîştigurile de 39,5 miliarde de dolari de anul trecut.



Veniturile Gazprom, cea mai mare companie din domeniul gazelor naturale din lume, cresc într-un ritm mai accelerat decît propriile sale previziuni. Marţi, gigantul rus şi-a revizuit în sus estimările în privinţa veniturilor, la 65 de miliarde de dolari, comparativ cu previziunea anterioară de 64 miliarde de dolari, sau cîştigurile de 39,5 miliarde de dolari de anul trecut.

"Am anunţat în faţa acţionarilor, la reuniunea din iunie, că vom ajunge la un nou record în acest an, dar recordul va fi chiar mai mare decât am anunţat" a declarat Aleksandr Medvedev, directorul general adjunct al Gazprom la summitul Reuters 2008 pentru investiţii în Rusia. Medvedev a completat că preţul gazelor naturale pentru Europa va ajunge la 500 de dolari pe mia de metri cubi pînă la sfîrşitul acestui an, cu 100 de dolari mai scump faţă de preţul anterior. Noul tarif este aproape dublu faţă de preţul mediu de 260 de dolari pe mia de metri cubi cît era în 2007.

"Probabil că veniturile vor coborî uşor în 2009, dacă va domina tendinţa de ieftinire a ţiţeiului şi a produselor rafinate", a mai spus Aleksandr Medvedev. Gazprom, controlat de statul rus, speră să îşi majoreze cota de piaţă din Europa de la 25% în prezent la 33% până în 2015, şi se bazează semnificativ pe importurile de gaze naturale din Asia Centrală, ca să acopere necesarul de gaze naturale din Rusia şi din ţări ca Ucraina.

CONDUCTE.
Gazprom construieşte cu E.ON, BASF şi Gasunie conducta Nordstream ce va subtraversa Marea Baltică pînă în Germania iar apoi va fi extinsă în Olanda. Gazoductul Southstream va trebui să subtraverseze Marea Neagră pînă în Bulgaria. De aici, ramura nordică va ajunge în Serbia, Ungaria şi Austria, pînă la centrul de la Baumgartden, unde Gazprom deţine 50% din acţiuni. Ramura vestică va traversa Grecia, Marea Mediteraneană pînă în Italia. South Stream este construit împreună cu italienii de la Eni. Recent Putin a anunţat că a convenit cu Uzbekistanul construirea unei conducte care să transporte gaze din Turkmenistan şi Uzbekistan pînă în Rusia. Astfel, prin noua conductă se vor transporta 80-90 miliarde de metri cubi de gaz, de la nivelul actual de 45 miliarde de metri cubi.

OFENSIVĂ AFRICANĂ.
Gazprom a făcut şi Libiei o ofertă să cumpere toată producţia sa de gaze, iar Eni, partenerul său din South Stream, s-a oferit să realizeze împreună cu Gazprom o conductă care să ducă acest gaz pînă în Italia. În 2006 a semnat şi cu Sonatrach, compania de stat din domeniul hidrocarburilor din Algeria, un acord în care se menţionează că Gazprom ar putea cumpăra o participaţie la gazoductul Galsi, care va transporta gaz din Algeria pînă în insula Sardinia şi de acolo în Italia continentală. În plus, Gazprom a semnat un memorandum de înţelegere şi cu NNPC, compania naţională petrolieră din Nigeria pentru prospectări, extragerea şi transportul de hidrocarburi, crearea unui sistem de colectare şi procesare a gazelor naturale şi construirea de centrale electrice în Nigeria. Un înalt oficial american preciza în timpul vizitei vicepreşedintelui Dick Cheney în Italia că Rusia încearcă să limiteze piaţa energetică astfel încît tranzitarea produselor energetice să se limiteze la cele ce trec prin Rusia.

×
Subiecte în articol: economic gazprom