x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Victorie de etapă pentru CE Oltenia: Suspendarea acordului de mediu pentru cariera Roșia, anulată

Victorie de etapă pentru CE Oltenia: Suspendarea acordului de mediu pentru cariera Roșia, anulată

de Adrian Stoica    |    24 Aug 2022   •   07:30
Victorie de etapă pentru CE Oltenia: Suspendarea acordului de mediu pentru cariera Roșia, anulată

Curtea de Apel București a admis, ieri, recursul declarat de Complexul Energetic Oltenia (CEO) împotriva deciziei Tribunalului București de la începutul lunii iulie prin care a fost suspendat acordul de mediu al carierei Roșia în urma solicitării formulate de ONG-ul de mediu Bankwatch România.

Aceasta este o decizie foarte importantă pentru CEO, deoarece permite reluarea exploatării lignitului în straturile superioare ale carierei, fiind astfel înlăturat și riscul ca sute de mii de tone de steril să o ia la vale, producând un grav accident de mediu. Totuși, nu trebuie uitat faptul că la mijlocul lunii viitoare va începe judecarea pe fond a cererii formulate de activiștii de mediu privind anularea acordului de mediu pentru carieră. 

Motivul invocat de reprezentanții Bankwatch România pentru suspendarea acordului de mediu pentru cariera Roșia, cea mai mare carieră exploatată de CEO, era unul pueril. Ei susțineau că în apropiere de cariera Roșia există o arie naturală protejată la nivel comunitar (Coridorul Jiului) care conține 18 tipuri de habitate naturale, cu 13 specii de nevertebrate, 13 specii de pești, 5 specii de reptile, 5 specii de mamifere care contribuie la păstrarea echilibrului ecologic. Ori exploatarea acestei cariere de lignit, vitală funcționării termocentralelor din cadrul CEO, pune în pericol existența acestor specii. De asemenea, locuitorii din jurul carierei acuză de mult timp probleme cu poluarea aerului și fonică, se plâng de lipsa apei potabile din cauza distrugerii pânzei freatice, s-au produs surpări de case,  mai spun cei de la Bankwatch.

 

Sistemul energetic, pus în pericol

 

Acordul de mediu pentru cariera Roșia a fost obținut în septembrie 2020 și el ar permite creșterea producției la 8 milioane de tone de lignit/an. După decizia de la începutul lunii iulie a Tribunalului București prin care acordul de mediu a fost suspendat, activitatea în carieră a fost redusă cu circa 25%. Surse din cadrul CEO au declarat pentru Jurnalul că în cazul în care Curtea de Apel București menținea ieri decizia Tribunalului București exista riscul real ca extracția lignitului de la Roșia să fie oprită, ceea ce ar fi dus la închiderea unui grup energetic la termocentrala Rovinari din cadrul complexului, pentru că nu se mai puteau realiza stocurile de lignit necesare pentru iarnă, iar locurile de muncă a 1.200 de oameni erau puse și ele în pericol. Situația putea deveni extrem de gravă, mai ales că ea apărea într-o perioadă de criză, în care prețurile la energia electrică bat recorduri după recorduri, iar tot mai multe țări din UE își redeschid termocentrale și își majorează producția sau importurile de cărbune. Oprirea unui grup energetic la termocentrala Rovinari ar crea probleme suplimentare sistemului energetic național, care va intra astfel în iarnă cu un deficit și mai mare de energie. Termocentrala Rovinari are patru grupuri energetice, fiecare cu o putere instalată de 330 MW. În total, CE Oltenia are o capacitate instalată în cele patru termocentrale ale sale de 3.570 MW și operează nouă cariere miniere cu o producție anuală de circa 21 de milioane de tone de lignit. Conform planului de acțiune pentru eliminarea cărbunelui din sistemul energetic, Cariera Roșia ar urma să-și încheie activitatea în decembrie 2030, ea fiind printre ultimele din țară care se opresc. Acesta este termenul-limită fixat de Ministerul Energiei pentru eliminarea cărbunelui din sistemul energetic național. Angajamentul a fost inclus și în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar în acest sens a fost elaborat deja un plan de acțiune.

Executivul a aprobat recent o hotărâre prin care a decis extinderea carierei de lignit Tismana I din cadrul CEO, astfel încât producția de aici să urce la 5 milioane de tone de cărbune pe an.

 

Întâlnire cu ministrul Popescu

 

Săptămâna trecută reprezentanții Federației Naționale Mine Energie și cei ai Federației Naționale Univers au transmis premierului Nicolae Ciucă o scrisoare prin care cer „încetarea atacurilor din partea unor ONG-uri asupra Societății Complexul Energetic Oltenia S.A. și sistemului energetic național, precum și tragerea la răspundere a tuturor factorilor decizionali răspunzători de inițierea acestor acțiuni, contrare securității energetice naționale”. De asemenea, ei au solicitat actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli al societății și a fondului de salarii, având în vedere cererea Guvernului privind creșterea producției de cărbune/energie electrică pentru asigurarea securității energetice naționale. După cum ne-a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, un prim pas va fi făcut cel mai probabil la sfârșitul acestei săptămâni, când sindicaliștii se vor întâlni cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. Asta nu înseamnă însă că sindicaliștii renunță la solicitarea de a se întâlni cu premierul Nicolae Ciucă. Reamintim că săptămâna trecută sindicaliștii au amenințat că dacă premierul nu se va întâlni cu ei, vor mobiliza minimum 500 de oameni cu care vor picheta sediul Guvernului.

 

×