Adriean Videanu (foto), ministrul Economiei, plănuieşte vânzarea de pachete minoritare la o serie de companii strategice ale statului român evaluate la peste un miliard de euro, însă destinaţia banilor nu este clară.
Ministrul a catalogat ieri proiectul privind înfiinţarea Fondului Român de Investiţii drept "o năstruşnicie care circulă în anumite medii", şi care ar trebui să conţină acţiunile minoritare ale statului la companii, dar şi aporturi de la CEC Bank şi Banca Naţională a României (BNR). "Ideea implicării CEC şi BNR nu ne aparţine, este o năstruşnicie care circulă în anumite medii. Noi vrem ca acest Fond să fie alimentat cu active bune şi cu participaţii la companiile naţionale", a afirmat Videanu într-o conferinţă de presă.
"DOUĂ LA PRIMĂRIE, DOUĂ LA PREFECTURĂ"
În schimb, explicaţiile lui Videanu lasă în coadă de peşte alimentarea în sine cu bani a Fondului şi destinaţia sumelor. Banii pe care statul le va obţine din privatizarea acestor pachete de acţiuni vor ajunge în Fondul de Dezvoltare al României. Acesta este exact acelaşi despre care premierul Emil Boc a acuzat în dese rânduri, inclusiv în Parlament, că banii nu mai există în el, deoarece au fost cheltuiţi în campania electorală din 2008. Fondul de Dezvoltare conţinea 11 miliarde de lei noi, bani obţinuţi din privatizarea BCR şi a unor companii energetice.
Videanu a spus că banii care vor intra în acest cont "vor fi folosiţi exclusiv pentru investiţii", dar are o abordare originală asupra a ceea ce înseamnă "investiţii". "Directiva 2223 a UE specifică faptul că poţi finanţa deficitul, dar nu se contorizează la venituri, deoarece sunt excepţionale".
Întrebat de jurnalişti dacă asta înseamnă că se vor plăti din aceşti bani pensii şi salariile de la stat, Videanu a întors-o din subtilităţi verbale: "Ştiţi că pentru stat prima îndatorire este plata din venituri a obligaţiilor sociale. Iar, de regulă, statele fac deficitele pentru investiţii din infrastructură...", a spus el.
Presa a prezentat în ultimele două săptămâni două proiecte privind înfiinţarea Fondului Român de Investiţii.
Acesta se va alimenta cu un miliard de euro din privatizarea unor participaţii minoritare ale statului la o serie de companii energetice: Petrom, Conpet, Oil Terminal, Transelectrica, Transgaz, Romgaz şi acţiunile deţinute la Distrigaz Sud, E.ON Gaz şi filialele Electrica din Banat, Dobrogea, Moldova şi Muntenia Sud.
Citește pe Antena3.ro