x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Iarina Demian: "Mi-am făcut mulţi duşmani"

Iarina Demian: "Mi-am făcut mulţi duşmani"

de Anca Nicoleanu    |    18 Noi 2010   •   20:58
Iarina Demian: "Mi-am făcut mulţi duşmani"
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional
138254-20091124132151009.jpgActriţa şi regizoarea Iarina Demian vorbeşte depre cât de greu i-a fost în an de criză să organizeze cea de-a şasea ediţie a Premiilor "Ioan Chirilă", eveniment ce va avea loc luni, 22 noiembrie.

Jurnalul Naţional: Ştiu ca v-a fost foarte greu să organizaţi anul acesta premiile "Ioan Chirilă". De ce probleme v-aţi lovit?
Iarina Damian: Este a şasea ediţie şi speram să nu mai avem probleme atât de mari. Criză a fost şi anul trecut, criză este şi anul acesta şi probabil nu vom scăpa nici la anul de ea. În ţara asta există bani doar pentru cei care îşi fac imagine în emisiuni de tv dubioase, la care din păcate publicul se uită cu mult interes...! Numărul tabloidelor creşte şi, o dată cu el, scade interesul pentru lucrurile de calitate. Tinerii au învăţat lecţia vieţii în România. Trebuie să lupţi pentru o funcţie şi pentru imagine, restul vine de la sine.
"Premiile Ioan Chirilă" şi-au dovedit eficacitatea, ziarul de sport a încetat să fie un "birou de statistică", ele stimulează competiţia, fiecare ziarist se străduieşte să scrie ceva frumos care să rămână în timp şi să emoţioneze. Premiile Ioan Chirilă merită să aibă continuitate ca orice proiect cultural de calitate. Lupta pentru sponsorizări a devenit o barieră greu de depăşit.

Jurnalul Naţional: Cum şi unde se va desfăşura ediţia din acest an?
Iarina Damian: Primele ediţii s-au desfăşurat în Ateneul Român, ceea ce a dat evenimentului o notă de grandoare, de bun gust şi rafinament. Dar costurile erau exagerat de mari şi nu am mai putut ţine pasul. A şasea ediţie va avea loc la Hilton luni, 22 decembrie. Muncim la Premii din luna august, dar se pare că tot nu este de ajuns. Am avut foarte multe idei: o bursă pentru cel mai bun ziarist sportiv din Chişinău, un premiu nou care nu a existat până acum - "Premiul de excelenţă" sau am încercat să invitam un mare sportiv al lumii, cum ar fi Eusebio, Mario Kempes sau Cruyff să ofere premiul pentru cel mai bun sportiv român. Din toate astea şi din multe altele nu a rămas decât noul premiu, acela de excelenţă. Nu au fost bani.

Jurnalul Naţional: Există jurnalişti care s-au regăsit printre nominalizaţi la fiecare ediţie?
Iarina Damian: Sunt ziarişti care au intrat în competiţie la fiecare ediţie, fiind nominalizaţi. Unii dintre ei au luat premiul chiar de două, trei ori, cum ar fi Cătălin Tolontan, Radu Paraschivescu, Andrei Nourescu. Cătălin Tolontan a fost cel mai des nominalizat la marele premiu.

Jurnalul Naţional: Vor exista invitaţi speciali la ediţia din acest an?
Iarina Damian: Încă nu putem să vă dăm nişte nume sigure, pentru că pe parcurs se mai schimbă programul fiecăruia, dar contăm pe Răzvan Lucescu, Cristian Ţopescu, Florin Iaru, Cristian Tudor Popescu, Grigore Cartianu.

Jurnalul Naţional: Care au fost oamenii care v-au dat o mână de ajutor?
Iarina Damian: Se întâmplă ceva ciudat. M-aş fi aşteptat ca oamenii din presă, şi în special cei din presa sportivă, să se implice mai mult. Foarte mulţi sunt nepăsători, aproape nepoliticoşi şi extrem de orgolioşi.

Jurnalul Naţional: Cum se vede instituţia premiilor "Ioan Chirilă", într-o perioadă atât de agitată pe toate planurile?
Iarina Damian: Sunt foarte mândră de faptul că aceste Premii nu se dau oricum. Nici o presiune şi nici o influentţă venită din interior sau din afara cercului nu a putut schimba deviza Premiilor şi anume "cel mai bun". Mi-am făcut mulţi duşmani, dar ştiam de la început ce mă aşteaptă. Oamenii nu înţeleg şi nu vor să înţeleagă că este vorba de un juriu de selecţie şi un juriu final care dă note. În baza acestor note se aleg câştigătorii. Iarina Demian nu înseamnă decât o notă şi nimic mai mult. Nu m-am impus niciodată, am încercat să fiu o gazdă perfectă pentru un juriu foarte competent, format din Florin Iaru, Cristian Tudor Popescu, Ioan Groşan, Nichita Danilov, Mircea M. Ionescu.
Nu pot să-mi dau seama cum se văd premiile din perspectiva celor care le aşteaptă...! Pentru mine, Premiile înseamnă multă muncă, profesionalism, continuitate, toate la cotă înaltă. Premiile nu sunt un eveniment monden, aşa că nu îmi dau seama în ce fel sunt percepute de cei din afară. Simt însă tot mai mult că presa sportivă este tot mai contaminată de spiritul celui care a fost Ioan Chirilă. Se simte mai multă emoţie în scris şi parcă mai multă originalitate. Premiul "Ioan Chirilă" a început să cântărească din ce în ce mai greu. Această breaslă are nevoie de recunoaşterea publicului şi cred că Premiile au reuşit acest lucru.

Jurnalul Naţional: În ce fel se implică fiii dumneavoastră în realizarea acestui eveniment?
Iarina Damian: Tudor se implică foarte mult şi îşi doreşte la fel de mult ca şi mine ca Premiile să continue. Dar nu le putem susţine din resurse proprii. Ionuţ Chirilă nu prea stă prin ţară şi este mai mult musafir, dar este foarte mândru de ceea ce facem. Ne-am dori ca la un moment dat acest proiect să fie mai puţin al nostru şi mai mult al celor pentru care a fost creat. 21 noiembrie (n.n. ziua în care Ioan Chirilă a părăsit această lume) se confundă cu ziua de 22 noiembrie în care are loc Gala.

Jurnalul Naţional: Care-i amintirea legată de soţul dumneavoastră care vă revine cel mai des în minte?
Iarina Damian: Am atâtea amintiri, încât nu mă pot opri la una singură. Eu continui să trăiesc lângă Ioan Chirilă şi să mă raportez la el ca om şi ca profesionist. Văd deseori lumea prin ochii lui, dar şi prin zâmbetul lui foarte frumos, ironic şi îngăduitor. De aceea mă simt puternică.

×