x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Investitii OMV va continua producția de petrol și gaze naturale până în 2030

OMV va continua producția de petrol și gaze naturale până în 2030

06 Mai 2022   •   10:05
OMV va continua producția de petrol și gaze naturale până în 2030

Grupul austriac OMV va continua producția de petrol și gaze naturale, în contextul embargoului decis de UE pentru livrările de energie din Rusia, potrivit anunțului directorului general al companiei, Alfred Stern, scrie cotidianului Kurier.

"Vom continua să investim masiv în petrol şi gaze până în 2030 şi să dezvoltăm cinci noi facilităţi de producţie de gaze, de exemplu în Norvegia şi în Marea Neagră, proiectul Neptun. Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare şi producţie", a afirmat Alfred Stern. 

Totodată, el a precizat că OMV nu este pregătit pentru embargoul asupra gazelor naturale din Rusia și vrea să găsească o modalitate de plată către Gazprom pentru a respecta sancțiunile europene. De asemenea, vrea să umple depozitele de gaze. 

El a mai spus că proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este extrem de importat pentru OMV dar că extracția de gaze din Marea Neagră va începe cel mai devreme ăeste 5 ani. 

"Principalul aspect este regimul fiscal pentru producţia offshore de petrol şi gaze în Marea Neagră. Acest lucru este important pentru ca proiectul să fie unul viabil economic", a precizat el, spunând că investițiile se vor ridica la circa 2 miliarde de euro. 

Austria, una dintre țările UE dependente de gazele rusești, nu poate înlocui importurile din această țară cu producția din Marea Neagră pentru că acestea din urmă vor fi folosite de România și țările din Europa de Sud-Est. 

Romgaz a semnat contractul de achiziție a acțiunilor ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deţine 50% din drepturile şi obligaţiile asumate prin Acordul petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră. Preţul de achiziţie se ridică la 1,06 miliarde de dolari.

×
Subiecte în articol: omv petrol gaze austria