Odată cu apariția tehnologiei, au apărut pe piață și unele meserii de care poate chiar părinții noștri nu au auzit niciodată sau pe care nu le înțeleg oricât le-am explica.
Pentru unele este nevoie de o facultate, însă pentru altele este de ajuns un curs - cum ar fi un curs de manager de proiect - și multă muncă pe lângă pentru a reuși să străbați în anumite industrii și să rămâi mereu conectat la noutăți.
Unele persoane se tem că își vor pierde locurile de muncă odată cu trecerea timpului, pe când alte domenii sunt noi și, de cele mai multe ori, specialiștii sunt la mare căutare.
Astfel, activând în acestea nu trebuie să îți faci probleme că vei rămâne fără job prea curând sau că nu îți vei găsi de lucru într-un timp mult mai scurt decât în altele.
3 meserii de viitor pe care poți să te bazezi
Acestea despre care îți vorbim azi se împart în diferite domenii sau unele se potrivesc indiferent de domeniu. Alege-le pe cele care crezi că se potrivesc cel mai bine aptitudinilor pe care le ai și mai apoi interesează-te cum poți să ajungi să le studiezi și care sunt perspectivele pe care ți le oferă.
1. Manager de proiect
Începem cu una dintre meseriile care sunt la cea mai mare căutare în ziua de azi în diverse domenii.
Managerul de proiect este acea persoană care cunoaște echipa cu care lucrează și ce face fiecare membru al acesteia. Mai mult decât atât el este și legătura dintre echipa sa și client sau management, în funcție de care este ierarhia în fiecare proiect.
Această meserie se aplică la fel, atât în mediul de stat, cât și în cel privat, astfel că versatilitatea locurilor de muncă este mare.
2. Tester sau programator
Industria IT are parte de un mare boom în ultima perioadă și mereu apar firme noi care au nevoie de angajați.
Astfel, se creează situații în care cererea este mai mare decât oferta, iar cei care își doresc să intre în domeniu trebuie să dea dovadă, atât de cunoștințele pe care le au, cât mai ales de determinarea de a învăța și de a evolua, chiar dacă sunt la un nivel începător.
Partea cea mai bună a lucrurilor este că acum sunt o mulțime de cursuri pe piață și, în funcție de evoluția ta pe parcursul acestora - chiar dacă experiența ta de început este 0 - și mai ales ce faci după absolvire, te vor ajuta să intri în domeniu și astfel vei face parte și tu din echipa celor despre care auzi mereu la știri că au salarii mari și că există o mare cerere pentru a ocupa pozițiile în cadrul companiei.
3. Resurse umane
Odată cu mobilitatea pe care mediul de afaceri din ziua de azi o oferă angajaților, tot mai multe firme încep să pună accent pe departamentul de resurse umane, care să se ocupe de nevoile și mai ales de bunăstarea angajaților din fiecare firmă.
Această meserie nu va dispărea probabil niciodată, deoarece niciun program și niciun robot nu va putea vreodată să înțeleagă sentimentele sau emoțiile și nici nu va ști cum să lucreze cu acestea sau să negocieze cu persoana cu care interacționează.
Un specialist HR bun este o persoană empatică, care știe atât să asculte, cât și să primească feedback și să îl transmită mai departe persoanelor care trebuie să îl primească într-un final. Un HR-ist bun este persoana care încearcă să rezolve conflicte dacă acestea apar într-o comunitate și face tot posibilul să găsească sursa acestora și să o elimine atunci când este cazul.
Partea cea mai frumoasă a acestor meserii este aceea că nu mai e nevoie să absolvi o facultate pentru a putea profesa. Acum este îndeajuns să urmezi un curs de perfecționare sau de reconversie profesională. Pentru companii contează mai mult cunoștințele pe care le-ai acumulat - nu timpul în care s-a întâmplat acest proces - și mai ales felul în care le pui în aplicare.
Alege să investești în tine pe termen lung și vei vedea cât de mult bine îți face acest lucru pe toate planurile!
Credite foto: unsplash.com