x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariu de parlamentar. Câștigurile și beneficiile senatorilor și deputaților

Salariu de parlamentar. Câștigurile și beneficiile senatorilor și deputaților

de Redacția Jurnalul    |    17 Oct 2024   •   16:45
Salariu de parlamentar. Câștigurile și beneficiile senatorilor și deputaților

Salariile parlamentarilor sunt mult peste veniturile medii ale românilor. În plus, pe lângă acestea, deputații și senatorii au și multe beneficii.

Parlamentul României este alcătuit din 330 de deputați și 136 de senatori, iar alegerile din 1 decembrie vor decide cine va ocupa aceste funcții pentru următorii patru ani.

Cât câștigă un parlamentar

Salariul lunar de bază al senatorilor și deputaților este de 18.720 de lei brut, ceea ce înseamnă circa 11.000 de lei net. Liderii de grup primesc în plus aproximativ 2.000 de lei.

Cele mai mari venituri le au președinții celor două Camere, cu peste 13.000 de lei net lunar fiecare.

Senatorii și deputații încasează aceeași indemnizație și au aceleași beneficii. Dacă un parlamentar este în același timp și ministru în Guvern, acesta nu mai primește indemnizația de la Parlament.

Ce beneficii are un parlamentar

Pe lângă indemnizație, un parlamentar primește bani pentru chirie, diurnă, transport, telefon și cheltuielile cu biroul parlamentar din teritoriu. 

Diurnă primesc toți parlamentarii care nu au domiciliul în București sau Ilfov, iar valoarea acesteia este 2% pe zi din indemnizație. 

Deputații și senatorii beneficiază, pe perioada mandatului, de transport gratuit intern pe calea ferată cu orice categorie de trenuri de călători. Sunt decontate chelutielile cu benzina pentru transportul în teritoriu și au dreptul la un bilet de avion gratis pe săptămână, pe linile aeriene interne. 

Fiecare deputat și senator are dreptul la un abonament de telefonie mobilă decontat de Parlament.

Următoarele alegeri parlamentare din România vor avea loc pe 1 decembrie 2024. 

Parlamentul României este bicameral, format din Camera Deputaților cu 330 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul are o durată de patru ani.

Cât lucrează un parlamentar 

Un parlamentar muncește, în medie, 3 zile pe săptămână în Parlament, iar restul activității o desfășoară în teritoriu. 

Programul de lucru în Parlament începe luni de la ora 14:00, până miercuri la ora 18:00, și cuprinde activitatea în comisii și în plen. Uneori, săptămâna de muncă se prelungește și sunt programate ședințe ale comisiilor parlamentare și în zilele de joi. 

Când au vacanță parlamentarii 

Parlamentarii au vacanță vara și iarna. Ultima zi de sesiune parlamentară este la finalul lunii iunie. Excepție fac sesiunile extraordinare ale Parlamentului, care pot prelungi programul deputaților și senatorilor. Aceștia sunt în vacanță în lunile iulie și august. 

De la mijlocul lunii decembrie până în februarie parlamentarii au vacanța de iarnă. 

În perioada Sărbătorilor Pascale, parlamentarii nu mucesc 2 săptămâni. 

În perioada campaniilor electorale parlamentarii pleacă în teritoriu, informează Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: salariu parlamentar