x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariul mediu net a crescut ușor în luna iunie 2021

Salariul mediu net a crescut ușor în luna iunie 2021

11 Aug 2021   •   10:25
Salariul mediu net a crescut ușor în luna iunie 2021

Salariul mediu brut a fost de 5.779 lei în luna iunie 2021, cu 84 lei mai mare față de anterioară. Valoarea medie nominală netă s-a ridicat la 3.541 lei, în creștere cu 49 lei, arată INS.

Cele mai mari salarii medii au fost în tehnologia informației, de 8.430 lei, iar cele mai mici în HoReCa, de 1.926 lei.

"În luna iunie 2021, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru performanţe deosebite ori de fidelitate), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), reluării activităţii anumitor agenţi economici, cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice", transmite INS.

Cele mai mari creșteri ale salariului mediu au fost de 20,9% în activități de editare și de 10,5-15% în telecomunicaţii, transporturi aeriene, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente.

Cele mai mari scăderi au fost de -16,1% în extracția cărbunelui și de -9,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale.

În sectorul bugetar salariul mediiu net a crescut cu 0,5% în educație și cu 0,1% în administrație publică. A scăzut cu -2% în sănătate şi asistenţă socială.

×
Subiecte în articol: salariu