x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Salariul minim crește de la 1 octombrie 2024. Câți bani ajung în buzunarele românilor

Salariul minim crește de la 1 octombrie 2024. Câți bani ajung în buzunarele românilor

de Redacția Jurnalul    |    21 Sep 2023   •   11:00
Salariul minim crește de la 1 octombrie 2024. Câți bani ajung în buzunarele românilor
Sursa foto: facebook

Guvernul vrea să majoreze salariul minim pe economie de la 1 octombrie 2023.

”Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.300 de lei de la 1 octombrie, s-a stabilit în cadrul Consiliului Național Tripartit (CNT), din care fac parte reprezentanți ai Guvernului și ai confederațiilor sindicale și patronale. 

De asemenea, în domeniul construcții, salariul minim brut va fi de 4.500 de lei”, a anunțat Cristian Vasilcoiu, secretar de stat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, pe Facebook.

Doar 84 de lei în plus

Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, a spus că această decizie a fost agreată în coaliția de guvernare. 

"Deciziile pe care le avem în coaliția de guvernare sunt, într-adevăr, cele legate de salariul minim şi creșterea acestuia care a fost agreată, în principiu, în coaliția de guvernare.  În discuții a fost data de 1 octombrie şi a fost discuția pe 3.300 lei. Este un angajament pe care partidele și l-au luat, inclusiv prin programul de guvernare, la momentul la care Guvernul Ciolacu și-a început mandatul”, a explicat Marcel Boloș, săptămâna trecută, la Antena 3 CNN. 

Cu toate acestea, creșterea salariului minim brut la 3.300 de lei va aduce în buzunarele românilor doar 83 de lei, restul reprezentând taxe și impozite. 

Important de subliniat că, dacă salariul va crește, într-adevăr, la 3300 de lei, românii vor primi, în plus, în mână, doar 83 de lei, restul se vor duce către stat. 

Ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2024

Despre o altă creștere a venitului minim, de la începutul anului viitor, Marcel Boloș spune că deocamdată sunt discuții. 

”Cea de la 1 ianuarie (2024, n.red.), să vedem cum vor evolua lucrurile la nivelul coaliției. Vă dați seama că este o decizie care ţine de coaliţie şi felul în care se vor derula aceste discuţii, probabil în perioada următoare în ceea ce priveşte salariul minim pe economie”, a afirmat acesta.

Scutirea de impozit pentru 200 de lei va fi eliminată

Demnitarul a mai spus că este posibil să fie eliminată scutirea de impozit pentru 200 de lei din salariu.  

„Da, era o dispoziţie tranzitorie. Aceşti 200 de lei erau daţi pe o perioadă de un an de zile şi aici urmează să se ia o decizie finală cu privire la cei 200 de lei pe care îi avem ca deducere din impozitul pe venit”.

×
Subiecte în articol: salariu minim octombrie