x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii Vești bune pentru cadrele didactice. Ce salariu va avea un profesor debutant în 2024

Vești bune pentru cadrele didactice. Ce salariu va avea un profesor debutant în 2024

de Redacția Jurnalul    |    08 Feb 2024   •   12:45
Vești bune pentru cadrele didactice. Ce salariu va avea un profesor debutant în 2024

Creșterile salariale pentru profesori se vor aplica din iunie 2024. Ministrul Educației, Ligia Deca, a vorbit despre majorările de venituri pentru cadrele didactice, în urma unei întâlniri cu directorii unităților de învățământ din țară. 

Profesorii se pot aștepta astfel la creșteri semnificative ale veniturilor, începând cu luna iunie 2024.

Aceste majorări de salarii sunt parte a unui plan care vizează o creștere medie de peste 50% în perioada iunie 2023 – iunie 2024. Conform ministrului Ligia Deca, salariul brut al unui profesor debutant va ajunge la peste 6.400 de lei, iar un profesor cu peste 25 de ani de vechime și grad didactic I va beneficia de un salariu brut de peste 10.200 de lei.

Directorii de școli vor beneficia de creșteri salariale de 36%, comparativ cu luna decembrie 2023. Această majorare reprezintă o recunoaștere a rolului vital pe care directorii îl joacă în gestionarea eficientă a unităților de învățământ și în promovarea standardelor educaționale de calitate.

Un director de școală cu gradul didactic I, după majorările din iunie 2024, va beneficia de un salariu brut de 11.484 de lei.

Ministrul a subliniat că aceste salarii de bază pot fi completate cu diverse sporuri, în funcție de specificul activității și al responsabilităților fiecărui cadru didactic și director. Aceste sporuri ar putea include suplimente pentru ore suplimentare, condiții de muncă sau alte criterii care reflectă complexitatea și importanța rolului pe care acești profesioniști îl joacă în sistemul educațional.

„O să dau doar câteva exemple, poate sunt de interes. Am vorbit despre creşterea salariilor personalului din învăţământ. Ştim că salariile au crescut, în medie, între 25 şi 30% anul trecut, anul acesta vor creşte, tot aşa, pe medie, cu 20%.

Asta înseamnă că între iunie 2023 – iunie 2024 avem o creştere, per total, de peste 50% în medie, în învăţământ. În cazul directorilor, creşterea, raportată la luna decembrie, începând cu 1 ianuarie, este de aproximativ 30%. În iunie, creşterea, pe medie, tot aşa, sare undeva la 36%, vorbim despre creşteri importante”, a declarat Ligia Deca, potrivit ziarulunirea.ro.

×
Subiecte în articol: salariu profesor debutant