x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Povestea celui mai bogat om din China. Cum a ajuns fondatorul Temu la o avere extraordinară

Povestea celui mai bogat om din China. Cum a ajuns fondatorul Temu la o avere extraordinară

12 Aug 2024   •   23:00
Povestea celui mai bogat om din China. Cum a ajuns fondatorul Temu la o avere extraordinară
Sursa foto: Hepta

Cel mai bogat om din China este Colin Huang, fondatorul platformei de vânzări online Temu.

Acesta are 44 de ani și a fost inginer la Google, după care a derulat mai multe afaceri profitabile în domeniul vânzărilor online și gaming.

Ulterior a avut probleme de sănătate și a decis să se retragă din activitate. Astfel că a stat acasă un an înainte de a se lansa în afaceri, potrivit Bloomberg

Ascensiunea și decăderea lui Colin Huang

Colin Huang a pornit cu platforma Pinduoduo (PDD), care vindea produse la prețuri foarte mici, cu promoții constante, în 2015. Aceasta l-a făcut unul dintre cei mai bogați oameni din China, cu o avere estimată în 2021 la 71.5 miliarde de dolari. 

El face parte din grupul „miliardarilor Covid-19” deoarece averea sa a crescut în timpul pandemiei. apo a pierdut însă 87% din averea sa în mai puțin de un an. Scăderea a fost provocată de o încetinire economică din China, ceea ce a redus semnificativ vânzările, plus investigații naționale ale autorităților în sectorul privat. 

Citește și Ce a produs „seismul” de pe bursele internaţionale: Mișcarea din piață a lui Warren Buffet care a zguduit sistemul

Revenirea datorată platformei Temu

După acest moment, compania PDD a început să își revină treptat, extinzându-se și în afara Chinei, cu denumirea Temu. Platforma l-a propulsat pe primul loc între miliardarii din țara sa, cu o avere estimată în prezent la 48.6 miliarde de dolari. L-a depășit astfel pe Zhong Shanshan, care și-a făcut averea în domeniul apei îmbuteliate. 

Succesul lui Huang s-a datorat schimbării din comportamentul consumatorilor chinezi.

Este primul sepcialist IT care a revenit în topul celor mai bogați oameni din China după investigațiile guvernului de la Beijing care au afectat multe companii mari, precum Alibaba, deținută de Jack Ma. 

Însă Colin Huang este o persoană controversată. El a fost acuzat de forțarea prețurilor mici și de introducerea unui program de muncă dur pentru angajații săi. 

Colin Huang a lucrat la Google

„Ma și Jeff Bezos au fost lideri corporatiști,” spune Brock Silvers, de la firma de investiții Kaiyuan Capital, despre fondatorul Temu. „Dar timpurile se schimbă. Și Huang are un mare succes cu o abordare diferită, mult mai puțin vizibilă.” 

Huang face parte dintr-o nouă generație de antreprenori chinezi care au profitat de oportunitățile internaționale. 

Citiți și Sfaturi pentru utilizatorii de Gmail. Cum să recuperezi 15 GB spațiu de stocare

La numai 12 ani, el a uimit lumea prin abilitățile sale matematice și a obținut un loc la prestigioasa Hangzhou Foreign Languages School, unde a fost coleg cu urmașii mai multor oameni politici din China. 

A absolvit Universitatea Zhejiang cu o diplomă în știința computerelor. În 2002 a urmat cursurile de master la Universitatea din Wisconsin, SUA.

În 2004, Huang s-a întors în China pentru a ajuta la lansarea departamentului Google. Și-a fondat prima companie în 2007, după care a vândut-o în 2010 pentru a dezvolta alte firme, care își făceau reclamă pe site-uri precum Taobao.

Însă în anul 2013 s-a confruntat cu probleme de sănătate. O infecție la nivelul urechii l-a determinat să se retragă. Dar a avut și ideea de a lansa Pinduoduo. 

Huang a descris misiunea companiei sale drept o o încercare de „a ne asigura ca oamenii au șervețele de bucătărie și fructe proaspete, nu să ne asigurăm că oamenii din Shanghai au o viață luxoasă ca în Paris.” 

„Scopul nu este să fim ieftini, ci să le dăm utilizatorilor senzația că au parte de o ofertă bună,” a continuat Huang, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: temu China colin huang bogatie PDD