x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 18 august 2007

18 august 2007

de Ramona Vintila    |    18 Aug 2007   •   00:00

Este ziua 230 a anului ● Au mai rămas 135 de zile


Soarele

Răsare la 6:21 ●Apune la 20:17

Luna

Răsare la 11:58 ● Apune la 22:14
Primul pătrar (Luna in creştere) 20 august / Lună plină 28 august / Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 4 septembrie / Lună nouă 11 septembrie


Sărbătoare creştină

Astăzi, creştinii ii sărbătoresc pe Sfinţii Mucenici Flor, Lavru, Polien şi Leon. Flor şi Lavru erau doi fraţi care au fost invăţaţi in dreapta credinţă de Sfinţii Proclu şi Maxim. Licinie, fiul impărătesei Elipidie, le-a dat bani şi i-a pus să zidească un templu pentru idoli. Cei doi fraţi au impărţit banii la săraci, care au dărămat idolii şi au aprins lumănări, inchinănd pentru biserica lui Hristos. Ei au fost aruncaţi in cuptor din ordinul lui Licinie, iar Flor şi Lavru, din ordinul guvernatorului, au fost aruncaţi intr-un puţ. Sfăntul Mucenic Polien a pătimit pentru Hristos la Roma. După ce a fost tărăt şi bătut cu pietre, şi-a incredinţat sufletul lui Dumnezeu.

● Calendar creştin-ortodox: Sf. Mucenici: Flor, Lavru, Polien şi Leon (astăzi); Duminica a 12-a după Rusalii (Tănărul bogat); Sf. Mucenici: Andrei Stratilat, Timotei, Agapie şi Tecla (măine)

● Calendar romano-catolic: Sf. Iuliana, muceniţă (astăzi); Sf. Ioan Eudes, proroc (măine)

● Calendar greco-catolic: Sf. Flor şi Laur, mucenici (astăzi); Duminica a 12-a după Rusalii; Sf. Andrei Tribunul şi soldaţii săi, mucenici (măine)


Psalmul 149
Căntaţi Domnului căntare nouă, lauda Lui in adunarea celor cuvioşi. Să se veselească Israel de Cel Ce l-a făcut pe el şi fiii Sionului să se bucure de impăratul lor. Să laude numele Lui in horă; că iubeşte Domnul poporul Său şi va invăţa pe cei blănzi şi-i va izbăvi. Se vor lăuda cuvioşii intru slavă şi se vor bucura in aşternuturile lor. Laudele Domnului in gura lor şi săbii cu două tăişuri in măinile lor, ca să se răzbune pe neamuri şi să pedepsească pe popoare, ca să lege pe impăraţii lor in obezi şi pe cei slăviţi ai lor in cătuşe de fier, ca să facă intre dănşii judecată scrisă. Slava aceasta este a tuturor cuvioşilor Săi. Amin!


Proverbul zilei: "Haina nu face pe medic"
"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara


S-a intămplat azi

In Romănia
Sămbătă, 18 august

● 1938 - Se semnează la Sinaia un acord intre Romănia, Marea Britanie şi Franţa (la care aderă apoi Germania şi Italia), prin care controlul navigaţiei pe Dunărea maritimă, de la Brăila la Mare, este lăsat in grija guvernului romăn;
Duminică, 19 august
● 1946 - Memoriu adresat de Iuliu Maniu reprezentanţilor britanici, sovietici şi americani in Romănia, in care infăţişează cu date concrete acţiunile de violenţă ale autorităţilor impotriva Partidului Naţional-Ţărănesc, cerănd in acelaşi timp Comisiei Aliate de Control să impună guvernului respectarea angajamentelor luate in ianuarie 1946.


In lume
Sămbătă, 18 august
● 1938 - A fost inaugurat podul Thousand Islands Bridge, care leagă SUA de Canada;
Duminică, 19 august
● 1960 - A fost lansat satelitul rusesc "Sputnik-5", avănd la bord celebrii căini experimentali Belka şi Strelka.

Născuţi la 18 august
● 1936 - Robert Redford, actor;
● 1952 - Patrick Swayze, actor.

Născuţi la 19 august
● 1881 - George Enescu, compozitor (m. 1955);
● 1948 - Radu Anton Roman, jurnalist, scriitor, realizator tv
(m. 2005).


Click istoric

La 18 august 1916 a avut loc Bătălia de la Turtucaia. Trupele romăne (sub comanda generalului Constantin Teodorescu, care la răndu-i era subordonat comandantului Armatei a III-a, generalul Mihail Aslan), rău conduse şi slab sprijinite din spate şi din flancuri, sunt infrănte şi nevoite să se predea. "Dezastrul de la Turtucaia" a costat armata romănă mii de morţi şi răniţi. Infrăngerea de la Turtucaia a avut un efect moral negativ asupra opiniei publice şi a ostaşilor. Luptele s-au incheiat la 24 august 1916. După pierderea "capului de pod" de la Turtucaia, trupele romăne au evacuat Silistra, la 26 august 1916, care era serios ameninţată după această pierdere.


Credinţe populare, tradiţii, semne

Momentul favorabil la naşterea copilului, cănd se crede că ar apărea pe cer o stea care ii va călăuzi viaţa pănă la moarte, este numit de popor ceas bun. La venirea şi la plecarea omului prin naştere şi la moarte participă, prin schimbări spectaculoase (apariţia şi căderea stelelor), intregul Univers. Măreţia astrală a existenţei romăneşti este exprimată de versul mioritic "Şi la moartea mea / Va cădea o stea!", de credinţa ţăranilor din Bărăgan, care, la vederea pe cer a traiectoriei luminoase a unei comete, spun că a mai murit un om. Romănul leagă viitorul copilului nu numai de ceea ce i-a prezis Ursitoarea, ci şi de imprejurările naşterii (timpul nocturn sau diurn). Cercetările de medicină şi astrobiologie modernă confirmă existenţa unor raporturi intre manifestarea proceselor biologice, inclusiv cele intrauterine, şi ritmurile terestre şi cosmice. Zilele săptămănii şi ale anului favorabile pentru naştere se considerau duminicile şi marile sărbători. In ceea ce priveşte timpul diurn, se prefera inceputul zilei, după primul căntat al cocoşilor, intre miezul nopţii şi ivirea zorilor.
  • Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar august