x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 24 august 2009

24 august 2009

24 Iul 2009   •   00:00

Ziua Poliţiei de Frontieră



Este ziua 205 a anului ● Au mai rămas 160 de zile

Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Sfânta Muceniţă Hristina era din Ce­tatea Tirului. De mică a fost hărăzită de tatăl ei mireasa zeilor păgâni pe care acesta îi cinstea. Suind-o într-un turn înalt şi aşezându-i acolo zeii săi făcuţi din aur şi din argint, tatăl său i-a poruncit sfintei să petreacă acolo şi să aducă jertfe la idoli. Nesocotind idolii, fata a început a se închina adevăratului Dumnezeu. Îngerul Domnului i s-a arătat şi a numit-o mireasă a lui Hristos. Sfânta Hristina a sfărâmat apoi idolii şi i-a împărţit săracilor. Pentru aceasta a fost supusă la tot felul de chinuri şi a fost băgată în temniţă. Şi-a găsit moartea împunsă de suliţele ostaşilor.

Credinţe populare, tradiţii, semne
Petrecerea săptămânală ţinută în duminicile din afara postului şi în alte sărbători de peste an la care
avea acces întreaga comunitate organizată după vârstă, sex, stare socială se numea horă în Moldova, Muntenia, Dobrogea şi joc în Transilvania, Maramureş, Crişana şi Banat. Hora satului a fost o instituţie controlată de ceata de feciori cu care se rezolvau pro­ble­me specifice: apropierea şi cunoaş­te­rea tinerilor în vederea căsătoriei, distracţia, cimentarea solidarităţii săteşti şi altele. O importantă funcţie a horei satului era introdu­cerea fe­te­lor în joc şi, prin acest ri­tual, intrarea acestora în grupul fetelor mari, bune de măritat. Prin felul cum feciorii în satele intracar­patice şi flăcăii în cele extracarpatice organizau hora satului, ceata feciori­lor câştiga sau pierdea din prestigiu în faţa altor categorii de vârstă şi sex. (Profesor Ion Ghinoiu)

Click istoric
La 24 iulie 1977 se stingea din viaţă la Bucureşti Emil Botta (născut în 1911, la Adjud). A fost poet, prozator şi actor român, fratele eseistului Dan Botta. La 15 ani fuge de acasă pentru a deveni actor. Urmează  Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti în perioada 1929-1932. Devine actor al Teatrului Naţional din Bucureşti după mai mulţi ani petrecuţi pe unele scene de provincie. La Naţional joacă în roluri de excepţie, "Macbeth", "Unchiul Vania", "Ion din Năpasta" etc. A fost poetul preferat al generaţiei Criterion. Pentru versurile sale, Mircea Eliade, Emil Cioran, Nicolae Steinhardt aveau un adevărat cult. A scris un singur volum de proză, "Trântorul".

S-a întâmplat azi
În România

● 1924 - Partidul Naţional adoptă cele 10 puncte, în vederea fuziunii cu Partidul Ţărănesc: monarhie constituţională, descentra­lizare administrativă şi autonomie locală, îndrumarea economiei româneşti pe calea cooperaţiei, dezvoltarea industriilor care să asigure baza de materii prime, o politică externă de pace şi cola­borare internaţională, de bună vecinătate cu toate statele ş.a.

În lume
● 1923 - Se încheie la Lausanne Tratatul de pace între Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia, Bulgaria, Grecia, România, URSS, Iugoslavia şi Turcia, prin care aceasta din urmă se obligă să recunoască, între altele, noile state în hotarele astfel fixate, inclusiv Ada-Kaleh ca aparţinând României;
● 2005 - Lance Armstrong câştigă Turul Franţei pentru a şaptea oară consecutiv.

Născuţi la 24 iulie
● 1802 - Alexandre Dumas - tatăl, scriitor (m. 1870);
● 1934 - Alexandru Jula, interpret.

×
Subiecte în articol: calendar