x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 25 septembrie 2007

25 septembrie 2007

de Ramona Vintila    |    25 Sep 2007   •   00:00

Este ziua 268 a anului
Au mai rămas 97 zile








Este ziua 268 a anului
Au mai rămas 97 zile

Soarele

Răsare la 7:05 ● Apune la 19:08

Luna

Răsare la 18:26 ● Apune la 5:03
Lună plină 26 septembrie ● Ultimul pătrar (Luna in descreştere) 3 octombrie ● Lună nouă 11 octombrie ● Primul pătrar (Luna in creştere) 19 octombrie


Sărbătoare creştină

Sfănta Eufrosina a trăit pe timpul impăratului Teodosie cel Mic. Fugind pe ascuns din casa părintească, s-a schimbat pe sine imbrăcănd haine bărbăteşti. In loc de Eufrosina se numea Smarald. Fiindcă a iubit viaţa bisericească, a mers la o mănăstire de bărbaţi, tunzăndu-şi părul de pe cap. Cu multe osteneli şi rugăciuni neincetate şi-a uscat cu totul trupul său gingaş femeiesc, astfel incăt toţi fraţii mănăstirii se spăimăntau şi se minunau văzănd pătimirea ei. Aşa a putut străluci in mijlocul bărbaţilor cu virtuţile sale, precum smaraldul străluceşte in mijlocul celorlalte pietre. Eufrosina a rămas necunoscută vreme de treizeci şi opt de ani, pănă la sfărşitul vieţii sale.

● Calendar creştin-ortodox: Cuv. Eufrosina; Cuv. Pafnutie Egipteanul; Sf. Serghie de la Radonej

● Calendar romano-catolic: Sf. Nicolae de Flüe, pustnic

● Calendar greco-catolic: Sf. Eufrosina, călugăriţă


Rugăciune de mulţumire
Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Dumnezeu milostiv şi indurător, a cărui dragoste pentru oameni nu are margini. Mă inchin gloriei Tale cu teamă şi cuvioşie, ca să-Ţi mulţumesc pentru tot ce mi-ai dat, mie robului Tău. Glorie Ţie, Doamne, Te laud şi iţi cănt, Stăpăne şi Binefăcătorule. Din nou ingenunchez in faţa Ta, ca să iţi mulţumesc pentru mila şi bunătatea Ta, şi mă rog ca şi de acum inainte să faci minuni pentru mine, pentru ca dragostea mea pentru Tine, şi pentru semenii mei să crească. Scapă-mă de toate relele şi de toate nevoile. Dă-mi linişte şi pace in toate zilele mele, ca să pot mulţumi Tatălui şi Fiului şi Sfăntului Duh acum şi in vecii vecilor. Amin!


Click istoric

Astăzi se implinesc 94 de ani de la naşterea Mariei Tănase. Prima dată a apărut in public in 1921 pe scena Căminului Cultural "Cărămidarii de Jos", din Calea Piscului. Inceputul carierei artistice propriu-zise a coincis insă cu debutul radiofonic de la 20 februarie 1938, cănd a prezentat un program de piese folclorice. In octombrie 1940 a oferit un recital de muzică populară romănească publicului din Focşani, după care regimul legionar i-a interzis orice activitate artistică, distrugăndu-i-se toate plăcile de gramofon de la Radio. După căteva luni de "absenţă artistică", vocea ei s-a făcut din nou auzită la posturile de radio. Răpusă de boală, moare in iunie 1963.


S-a intămplat azi

In Romănia
● 1396 - Bătălia de la Nicopole. Armata turcă comandată de Baiazid I, "Fulgerul", a zdrobit armata creştină comandată de Sigismund de Luxemburg. Dominaţia otomană s-a consolidat in urma acestei victorii, inlăturănd influenţa ungară din Peninsula Balcanică. Mircea cel Bătrăn a participat cu un corp de oaste la campania cruciaţilor; propunerea regelui Ungariei ca domnului romăn să i se incredinţeze conducerea luptei in primă fază, deoarece era cunoscut şi se afirmase intre contemporani ca fiind "viteaz, activ şi puternic, care, luptăndu-se in mai multe rănduri cu turcii, a triumfat in chip glorios asupra lor", a fost zădărnicită de impotrivirea contelui Jean de Nevers, fiul ducelui Burgundiei, care solicitase această onoare pentru sine;
● 1848 - Decret special privind trimiterea in exil a majorităţii conducătorilor Revoluţiei din Ţara Romănească.

In lume
● 1066 - Bătălia de la Stamford marchează sfărşitul erei vikingilor;
● 2005 - Fernando Alonso, pilot de Formula 1 spaniol, devine cel mai tănăr campion mondial.

Născuţi la 25 septembrie
● 1599 - Francesco Borromini, sculptor (m. 1667);
● 1896 - Sandro Pertini, preşedinte al Republicii Italiene (m. 1990).


Credinţe populare, tradiţii, semne

Formele de luptă impotriva turcilor şi tătarilor au fost, de la caz la caz, paşnice sau violente: "Cănd se apropiau turcii, femeile tinere şi fetele necăsătorite se ungeau pe faţă cu funingine, se legau la cap ca babele, puneau in traistă o piatră grea şi o cărau in spate şchiopătănd" (Cavadineşti, jud. Galaţi); "Vezi, dumneata, pe piscurile cele mari erau patru gropi unde se ascundeau fetele mari şi hainele. Noaptea le duceau de măncare. Stăteau pitite pănă pleca zavera. Oamenii le lipeau pe jos, le reparau in fiecare an. Inăuntru erau ca nişte oale mari căt butiile" (Căndeşti, jud. Dămboviţa); "Cănd au venit turcii, pe Valea Teiuşului era o horă dosnică. De frică, fetele s-au aruncat intr-un puţ. Bunica mea, Stana, care a murit de 105 ani, spunea că, dacă s-ar săpa acolo, s-ar găsi oseminte şi sălbi cu icuşari de aur" (Isăreşti, jud. Olt); "Cănd eram căntăreţ la biserică mi-a povestit preotul bătrăn, mort de mulţi ani, că a venit la el un om şi s-a spovedit. I-a spus că a omorăt un turc. Turcul venea de departe, călare, il punea să ţină calul de căpăstru şi intra in casă de ii necinstea nevasta. După ce a omorăt turcul, i-a izgonit calul, iar cadavrul l-a aruncat intr-o răpă, peste care a azvărlit gunoiul de la grajd şi a mai dărămat acolo şi pămănt din mal. Dacă s-ar săpa acolo, i s-ar găsi oasele" (Vlădeşti, jud. Galaţi).
Profesor Ion Ghinoiu



×
Subiecte în articol: calendar