Este ziua 189 a anului ● Au mai rămas 176 de zile
Soarele
Răsare la 5:39 ● Apune la 21:02
Luna
Răsare la 2:02 ● Apune la 17:57
● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 3 august
Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Procopie; Sf. Mc. Epictet şi Astion
Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion s-au născut în părţile Frigiei. Epictet a avut de mic dragoste pentru cele duhovniceşti. S-a călugărit, apoi a devenit preot şi a propovăduit Evanghelia lui Hristos. Printre cei convertiţi s-a numărat şi Astion, care a ales şi el drumul mănăstirii. Din cauza persecuţiilor împăratului Diocleţian, cei doi s-au stabilit în oraşul Halmyris, situat pe braţul sudic al Dunării, şi au propovăduit Evanghelia. Din această cauză, Lastronianus, guvernatorul Sciţiei Mici, i-a întemniţat şi i-a torturat. Văzând că nu se leapădă de Hristos, a poruncit să li se taie capul.
Credinţe populare, tradiţii, semne
Pricupul este o reprezentare mitică a Calendarului popular care a preluat data şi numele Sfântului Mare Mucenic Procopie din calendarul bisericesc. Atribuţiile lui erau să pricopească (să grăbească) coacerea cerealelor semănate primăvara (în Moldova) şi să ferească holdele, mai ales cânepa, de grindină şi vijelie (Muntenia, Oltenia, Transilvania, Bucovina). Dacă nu-i este respectată ziua de ţinere, Pricupul poate da arşiţă care pripeşte (forţează) şi usucă cerealele înainte ca acestea să bage bob în spic. Pricupul este un exemplu de amalgamare a credinţelor creştine cu cele precreştine. (Profesor Ion Ghinoiu)
Click istoric
La 8 iulie 1497, Vasco da Gama începe prima călătorie pe mare din Europa spre India înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navigaţie din Europa spre Asia. Vasco da Gama a fost primul european care a ajuns în India pe cale maritimă. Însărcinat de Manuel, regele Portugaliei, să ajungă în India pe mare, da Gama pleacă din Lisabona cu patru nave. Pe toate corăbiile au fost montate câte două rânduri de bombarde. În toate calele au fost depozitate provizii de hrană pentru trei ani. Pentru zilele de post s-au ales orez, brânză şi peşte sărat. Ca logistică, beneficiau de cele mai bune instrumente de navigaţie ale timpului şi de o bibliotecă de hărţi.
S-a întâmplat azi
În România
● 1835 - Semnarea la Iaşi a primei Convenţii vamale şi de extrădare între Moldova şi Ţara Românească, pe şapte ani, cu privire la extrădarea fugarilor (birnici, dezertori, debitori etc.) şi la regimul comerţului între cele două ţări (devenea liber tranzitul mărfurilor, cu excepţia grânelor şi vitelor, seului de vită, rachiului);
● 1869 - Intră în exploatare la Timişoara prima linie de tramvai cu cai;
● 1909 - Primul-ministru, I.C. Brătianu, efectuează o călătorie la Viena şi Berlin, avînd ca obiect al convorbirilor situaţia internaţională, în general, şi a celei din sud-estul Europei, în special, după încheierea "Crizei bosniace".
În lume
● 1889 - Apare la New York primul număr al cotidianului Wall Street Journal;
● 1982 - Tentativă de asasinare a preşedintelui Irakului, Saddam Hussein.
Născuţi la 8 iulie
● 1838 - Ferdinand Graf von Zeppelin, inventator (m. 1917);
● 1951 - Anjelica Huston, actriţă.
Citește pe Antena3.ro