x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar 8 iulie 2010

8 iulie 2010

08 Iul 2010   •   00:00

Este ziua 189 a anului ● Au mai rămas 176 de zile



Soarele
Răsare la 5:39 ● Apune la 21:02

Luna
Răsare la 2:02 ● Apune la 17:57
● Lună nouă 11 iulie ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 iulie ● Lună plină 26 iulie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 3 august


Sărbătoare creştină: Sf. M. Mc. Procopie; Sf. Mc. Epictet şi Astion

Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion s-au născut în părţile Frigiei. Epictet a avut de mic dragoste pentru cele du­hovniceşti. S-a călugărit, apoi a de­venit preot şi a propovăduit Evanghelia lui Hristos. Printre cei convertiţi s-a numărat şi Astion, care a ales şi el dru­mul mănăstirii. Din cauza persecuţiilor împăratului Diocleţian, cei doi s-au stabilit în oraşul Halmyris, situat pe braţul sudic al Dunării, şi au propovăduit Evanghelia. Din această cauză, Lastronianus, guvernatorul Sciţiei Mici, i-a întemniţat şi i-a torturat. Văzând că nu se leapădă de Hristos, a poruncit să li se taie capul.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Pricupul este o reprezentare mitică a Calendarului popular care a preluat data şi numele Sfântului Mare Mu­ce­nic Procopie din calendarul bise­ri­cesc. Atribuţiile lui erau să pricopeas­că (să grăbească) coacerea cerealelor se­mănate primăvara (în Moldova) şi să ferească holdele, mai ales cânepa, de grindină şi vijelie (Mun­tenia, Oltenia, Transilvania, Bu­covina). Dacă nu-i este respectată zi­ua de ţinere, Pri­­cupul poate da ar­şiţă care pripeşte (for­ţează) şi usucă cerealele înainte ca acestea să bage bob în spic. Pri­cu­pul este un exemplu de amalgama­re a credinţelor creştine cu cele pre­creştine. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 8 iulie 1497, Vasco da Gama înce­pe prima călătorie pe mare din Eu­ro­pa spre India înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navi­gaţie din Eu­­ropa spre Asia. Vasco da Gama a fost primul european care a ajuns în In­dia pe cale maritimă. Însărcinat de Ma­nuel, regele Portugaliei, să a­jungă în India pe mare, da Gama pleacă din Lisabona cu patru nave. Pe toa­te corăbiile au fost montate câte do­­uă rânduri de bombarde. În toate ca­­lele au fost depozitate provizii de hra­­nă pentru trei ani. Pentru zilele de post s-au ales orez, brânză şi peşte să­­rat. Ca logistică, beneficiau de cele mai bune instrumente de naviga­ţie ale timpului şi de o bibliotecă de hărţi.


S-a întâmplat azi
În România

● 1835 - Semnarea la Iaşi a primei Convenţii vamale şi de extrădare între Moldova şi Ţara Românească, pe şapte ani, cu privire la extrădarea fugarilor (birnici, dezertori, debitori etc.) şi la regimul comerţului între cele două ţări (devenea liber tranzitul mărfurilor, cu excepţia grânelor şi vitelor, seului de vită, rachiului);
● 1869 - Intră în exploatare la Ti­mişoara prima linie de tramvai cu cai;
● 1909 - Primul-ministru, I.C. Bră­tianu, efectuează o călătorie la Viena şi Berlin, avînd ca obiect al convorbirilor situaţia internaţională, în ge­neral, şi a celei din sud-estul Europei, în special, după încheierea "Crizei bosniace".

În lume
● 1889 - Apare la New York primul număr al cotidianului Wall Street Journal;
● 1982 - Tentativă de asasinare a preşedintelui Irakului, Saddam Hussein.

Născuţi la 8 iulie
● 1838 - Ferdinand Graf von Zeppelin, inventator (m. 1917);
● 1951 - Anjelica Huston, actriţă.

×
Subiecte în articol: calendar