x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Acum 100 de ani. Un mecena român de peste munţi

Acum 100 de ani. Un mecena român de peste munţi

27 Mar 2013   •   12:11
Acum 100 de ani. Un mecena român de peste munţi

Ziarul “Românul” din Arad află că fruntaşul român d. Emanuel Ungureanu, a depus în ziua de 18 martie la casa consistorială a eparhiei Aradului frumoasa sumă de 372.000 coroane, căreia i-a fixat următoarea destinaţie: “Consistoriul din Arda să înfiinţeze şi să susţină şcoli populare româneşti; să înlesnească gratuit pe şcolarii săraci, de ambele sexe, cu cărţi de şcoală româneşti şi cu reviste pentru copii. Să sprijinească sau să înfiinţeze biblioteci şcolare şi populare româneşti, să îngrijească de instruirea în citire şi scriere în limba românească a adulţilor şi analfabeţilor, să le dea cărţi şi reviste româneşti. Să grijească de stârpirea datinelor rele şi a defectelor morale şi igienice; de instruirea religioasă. Să sprijinească sau să înfiinţeze şi să susţină şcoli speciale agronomice, industriale şi comerciale, şcoli pentru industria de casă şi pentru economia de casă, precum şi internate – iar pentru instrucţia practică, ateliere de lucru”. Fundaţia va intra în acţiune după moartea fondatorului, iar până atunci va creşte din veniturile ei, precum şi din eventuale noi donaţiuni din partea fondatorului. Fapta generoasă a fruntaşului român îl ridică în rândurile marilor binefăcători ai neamului”.

14 vagoane desprinse dintr-un tren în mers

Noaptea trecută, trenul din Valea Călugărească, plecat la ora 3,25 şi compus din 44 de vagoane a sosit la Teleajen numai cu 30 de vagoane, restul de 14 vagoane rămânând pe drum, fără ca personalul trenului să fi observat aceasta. O locomotivă a luat vagoanele desprinse, pe care le-a găsit între staţiile Albeşti şi Valea Călugărească.

Sinuciderea din Şoseaua Grozăveşti

Ieri, la orele 2 şi jumătate după-amiază, a fost găsită moartă în camera ei din Şoseaua Grozăveşti No. 17, femeia Maria Nicolae Stroiescu, de 28 de ani, lucrătoare la pirotechnia armatei, de fel din comuna Comăneşti (Dâmboviţa), care s-a sinucis prin asfixiere cu mangal. Avizându-se circumscripţia 9, subcomisarul Donca a venit la locul sinuciderii şi făcând o percheziţie prin cameră a găsit pe masă o scrisoare prin care Maria N. Stroescu arată că se sinucide din cauză că a părăsit-o amantul ei, un oarecare Lache. Subcomisarul anunţând parchetul, s-a dispus transportarea cadavrului sinucigaşei la Morgă.

Moartea artistului C. Ionescu


Astă-noapte, la orele 4 şi jumătate, a murit artistul C. Ionescu, unul din cei mai vechi, talentaţi şi iubiţi artişti ai Teatrului Naţional din Iaşi. Această moarte a impresionat toate cercurile ieşene şi în special pe cele artistice şi intelectuale. Regretatul era apreciat ca un talentat artist şi ca un om de inimă. Artistul Ionescu s-a îmbolnăvit acum două săptămâni, iar acum 10 zile a fost supus, la spitalul Sf. Spiridon, unei grele operaţii, care însă nu i-a putut salva viaţa. Înmormântarea regretatului Ionescu se va face miercuri, 27 martie.

Din “Universul”, miercuri 27 martie 1913; texte selectate de Simona Lazăr

×