x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Cristian Mungiu

Astazi e ziua ta... Cristian Mungiu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    27 Apr 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Cristian Mungiu

In 2002, primul lung-metraj al lui Cristian Mungiu, "Occident", era inclus la Cannes in secţiunea paralelă "Quinzaine des Raalisateurs". Anul acesta, filmul său "4 luni, 3 săptămani şi 2 zile" a fost selecţionat direct in competiţia celebrului festival. Astăzi, regizorul implineşte 39 de ani. In 2002, primul lung-metraj al lui Cristian Mungiu, "Occident", era inclus la Cannes in secţiunea paralelă "Quinzaine des Raalisateurs". Anul acesta, filmul său "4 luni, 3 săptămani şi 2 zile" a fost selecţionat direct in competiţia celebrului festival. Astăzi, regizorul implineşte 39 de ani.

"Imi asum ce mi se intamplă"

"De ziua mea lucrez. Pentru prima dată o să văd pe peliculă, in proiecţie, un film din seria "Amintiri din Epoca de Aur". Sper să fie un cadou frumos. In această perioadă, in primul rand incerc să pregătesc filmul selectat la Cannes, "4 luni, 3 săptămani şi 2 zile", pentru festival. Pentru asta fac ultimele retuşuri, ultimele corecturi. Filmul este incă in laborator in momentul ăsta. In acelaşi timp mi-am luat un agent de vanzări care pregăteşte cu ajutorul meu tot ce inseamnă mapă de presă, afişe, prezentare, pliante, promoţie. Eu mi-am scos din dulap, de la naftalină, smokingul pe care l-am purtat o singură dată in viaţă, la Cannes, acum cinci ani. Am văzut că intru in continuare in el, aşa că...

Am emoţii, pentru că am făcut un foarte mare pas inainte. La Cannes poţi să ajungi in multe feluri şi pe multe niveluri. Pasul pe care l-am făcut acum, să fim in competiţia oficială şi să concurăm cu oameni pe care pană acum i-am văzut numai la televizor, este un pas foarte mare.

Aşteptăm cu maximă curiozitate să vedem cum este recepţionat filmul nostru. Deocamdată am avut nişte reacţii excelente in tot ceea ce am prezentat şi s-a trecut peste foarte multe lucruri ca să fim acceptaţi la Cannes. Asta inseamnă că filmul le-a plăcut foarte tare, din moment ce suntem acolo. O să ne facă plăcere să trăim cu emoţie cele 12 zile de competiţie. Cred că o să fim primul film din cele 21, şi apoi o să vedem ce fac competitorii noştri. Obiectivul nostru este pană la un punct indeplinit. Aşa că suntem calmi. Primim deja telefoane de la agenţi de vanzări şi distribuitori din America şi din Europa. Primim oferte dacă am fi dispuşi să lucrăm filme in engleză. Deja avem o cu totul altă atenţie. Dacă reuşim să caştigăm sau nu un premiu, este un bonus, dar partea principală am obţinut-o. Mi-am dorit foarte mult să incerc să ajung cat mai sus, la Cannes, am ajuns in competiţie şi nu pot să-mi doresc nimic mai mult deocamdată. Sunt foarte mulţumit.

Mă simt uşurat după nişte ani de presiune in care aveam deja ştacheta ridicată şi am senzaţia in momentul acesta că am reuşit să o sar cu brio. Deocamdată sunt incă in perioada de cădere după ştachetă şi, pană să ajung la saltea, incă mă simt confortabil. După ce am să mă ridic o să mă inviorez, pentru că ăsta este dezavantajul de a face salturi bruşte."

×
Subiecte în articol: calendar cannes