x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar “Astăzi e ziua ta...” – Dana Dogaru

“Astăzi e ziua ta...” – Dana Dogaru

de Roxana Vintila    |    01 Sep 2008   •   00:00
“Astăzi e ziua ta...” – Dana Dogaru

“Emoţia sunetelor de palme...”
S-a decis asupra profesiei sale pe la 8 ani, cînd a jucat într-un spectacol la şcoală. A hotărît că meseria scenei este destinul său. Nu s-a gîndit că ar fi putut face altceva. De curînd, apreciata actriţă Dana Dogaru şi-a aniversat ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.“Emoţia sunetelor de palme...”
S-a decis asupra profesiei sale pe la 8 ani, cînd a jucat într-un spectacol la şcoală. A hotărît că meseria scenei este destinul său. Nu s-a gîndit că ar fi putut face altceva. De curînd, apreciata actriţă Dana Dogaru şi-a aniversat ziua de naştere. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”.

“Mi-e foarte greu să vorbesc despre mine... Mi se pare că este o lipsă de eleganţă. Pot spune că am ştiut de cînd eram un copil că destinul meu înseamnă scena. Această artă este ca o interminabilă şi fascinantă călătorie cu trenul, ce este de dorit să se oprească în momentul în care tu, actorul, încetezi din viaţă. Sînt foarte mulţi artişti care au o viaţă lungă pe scenă, şi de-abia în momentul în care nu mai sînt sănătoşi nu mai urcă pe ea. De altfel, întotdeauna este nevoie de oameni mai în vîrstă şi întotdeauna aceşti actori, mai bătrîni, au fost şi vor rămîne pentru noi nişte criterii şi nişte exemple. Iar noi... ar trebui să învăţăm să-i ocrotim. Îi mulţumesc lui Dumnezeu că m-a ajutat să fac ceea ce-mi place. Nu există o emoţie mai mare decît cea pe care o simţi pe scenă în momentul în care asculţi sunetul aplauzelor.

Un actor, chiar în zilele noastre, poate exista şi fără televiziune. Consider că de cele mai multe ori apariţia la televiziune înseamnă un compromis. Este un lucru pe care îl recomand şi tinerilor actori: să nu facă compromisuri prea mari în arta lor.

N-aş putea alege vreun rol interpretat, fie el din teatru sau film, despre care aş putea spune că mi-a rămas cel mai aproape de suflet. Au fost multe... dar nu cred că mi-aş putea identifica destinul cu vreunul. Mi-ar fi dificil să aleg, pentru că fiecare rol... a reprezentat o părticică din mine.

Îmi pare rău că am stat mai puţin timp cu copilul meu decît ar fi fost necesar să stau. S-a întîmplat aşa din cauza faptului că a existat o vreme în care aveam chiar şi cîte nouă spectacole pe săptămînă. Asta a fost o perioadă grea, dar foarte frumoasă din punctul de vedere al meseriei. Nu mă felicit pentru ceva anume. În principiu, sînt mulţumită de ce am făcut pînă acum şi îmi fac mustrări pentru că am luat o pauză destul de mare.”

×
Subiecte în articol: calendar