Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Arsuri din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, prof. dr Dan Mircea Enescu, implineşte astăzi 55 de ani.
Este cel care a reuşit să schimbe destinul a mii de copii, a mii de familii, dedicăndu-şi cariera ajutorării copiilor cu toată dragostea, pasiunea şi cu multă credinţă in Dumnezeu. Şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Arsuri din cadrul Spitalului "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, prof. dr Dan Mircea Enescu, implineşte astăzi 55 de ani.
"Viaţa, un dar perfectâ¦"
"O viaţă intreagă facem ceea ce am hotărăt pe vremea cănd eram adolescenţi. Captivat de o viziune eroică asupra vieţii, in adolescenţă visam să devin medic şi să merg in locuri indepărtate pentru a salva viaţa unor copii lipsiţi de apărare şi de condiţii decente de trai. Toate visele mi s-au implinit. Cănd am terminat facultatea de medicină nu mă găndeam că voi face chirurgie plastică. Cănd am terminat specializarea nu-mi trecea prin cap că voi face chirurgie plastică pentru copii. Domeniul nu era conturat, condiţiile de lucru erau dramatice. Totul trebuia făcut de la capăt. Trăiesc această meserie de mulţi ani, şi cănd mă găndesc la cea mai grea operaţie imi amintesc mii de copii cu arsuri foarte grave, cu malformaţii congenitale, cu reconstrucţii după traumatisme sau arsuri, cu extremităţi mai mult sau mai puţin amputate. Cred că cea mai grea operaţie este să faci dintr-un copil de 2-3 ani cu arsuri pe 80% din suprafaţa corpului, aproape fără speranţă de supravieţuire, un adult aproape normal, care să termine facultatea şi să devină medic. Aceasta poate să insemne zeci de intervenţii chirurgicale, ani lungi de muncă ai echipei terapeutice. Cea mai grea operaţie este cea pe care o faci astăzi.Cănd iţi alegi o meserie nu cred că o faci ca să te chinui sau să te sacrifici. Eu o fac cu dragoste şi cu bucurie. Sunt fericit in fiecare zi că pot ajuta copii care au nevoie de mine pentru a redeveni sănătoşi, pentru a merge acasă căt mai repede, pentru a uita că au stat intr-un loc pe care adulţii il numesc spital. Plasticianul trebuie in primul rănd să inţeleagă că ceea face nu este un şir de operaţii perfecte pe care le ştie, care sunt la modă sau sunt spectaculoase şi grele. Scopul său este de a da cel mai bun rezultat cu putinţă. Trebuie să inveţi in permanenţă din succese şi din eşecuri, să iţi compari rezultatele cu standardele specialităţii şi să fii sincer cu tine insuţi.
Lucrez cu oameni excepţionali, plini de calităţi, generoşi şi talentaţi. Lucrul in echipă şi standardizarea procedurilor sunt esenţiale pentru a obţine rezultate, iar fiecare rezultat este o viaţă omenească.
«Fiecare zi este o zi de naştere; fiecare moment al ei este nou pentru noi; ne naştem din nou, reinnoiţi pentru o nouă muncă şi o nouă strădanie.» (IsaacWatts). Cred că oamenii ar trebui să preţuiască viaţa ca pe un dar perfect al lui Dumnezeu, să se bucure de fiecare zi."
Citește pe Antena3.ro