Muzica este graiul sufletului său, felul său unic de a simţi şi de a transmite de fiecare dată când urcă pe scenă, zâmbet şi emoţie. Îndrăgitul artist Dumitru Fărcaş împlineşte astăzi 71 de ani. Jurnalul Naţional îi urează "La mulţi ani!".
"Ziua mea va însemna anul acesta o «întâlnire» cu vatra şi cu fiii satului. Sunt tare nerăbdător să termin casa părintească din satul în care m-am născut (n.r. - din judeţul Maramureş), măcar pentru a mai putea visa la anii dragi ai copilăriei.
Mi-e dor de acei ani, aşa cum au fost, în ciuda timpurilor destul de grele. Mi-e dor de oamenii din sat, pe care îi caut de câte ori am posibilitatea. Mi-e dor de acea viaţă frumoasă. La mine în sat au fost atâţia oameni extraordinari, harnici şi talentaţi. În familie, cam toţi am cântat. Fraţii mei au cântat la clarinet, eu la fluieraş."
ESENŢA VIEŢII
"Prin '56 am fost îndrumat spre Liceul de Muzică din Cluj. Din '60 am pus bazele Ansamblului Naţional «Maramureşul». În acea perioadă am participat la Festivalul Internaţional de la Helsinki, unde am obţinut marele premiu. În '62 am venit la Conservatorul «Gheorghe Dima», unde am pus bazele «Mărţişorului», cu care am făcut multe turnee, în special în Europa. Am colaborat cu Ansamblul «Grigore Preoteasa», unde era şi marele maestru Gheorghe Zamfir."
"Ultimii ani au fost extraordinari pentru mine. Am sărbătorit 50 de ani de Ansamblu «Mărţişorul», cel pe care eu îl conduc de la începutul începutului.
Am fost dator din anul I de studenţie să conduc acest Ansamblu al Casei de Cultură a Studenţilor din Cluj. Am primit titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzică «Gheorge Dima», pe care am absolvit-o în '67. Înainte cu un an sau doi am fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofiţer, am fost decorat de preşedintele României cu Crucea Serviciului Credincios în Grad de Cavaler."
HRANĂ SPIRITUALĂ
"Tot în ultima perioadă a apărut o carte despre cariera mea artistică, care se intitulează «Zbor spre nemurire». Este un volum ce surprinde esenţa sufletului meu: muzica - este modul meu de viaţă. Aş putea spune că muzica este tot ce am mai scump pe lumea aceasta...
Aşa cum spunea marele Enescu, trebuie să vibrezi tu însuţi ca să-l poţi face pe auditor să vibreze.
Se pare că am reuşit să ajung la sufletul publicului, pentru că aprecierile lui vin de peste tot unde mă duc... Sper ca în anii ce urmează să mai pot dărui spectatorilor acea hrană spirituală de care au nevoie pe lângă preocupările lor zilnice."
Citește pe Antena3.ro