x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astăzi e ziua ta, Mircea Lucescu

Astăzi e ziua ta, Mircea Lucescu

de Ramona Vintila    |    28 Iul 2013   •   22:45
Astăzi e ziua ta, Mircea Lucescu
Sursa foto: Emil Badea/Intact Images

“Sunt mândru de cei care reuşesc în condiţii de adversitate foarte mare”

Cel mai performant antrenor român, Mircea Lucescu împlineşte astăzi 68 de ani. Jurnalul Naţional îi urează “La mulţi ani!”

Pentru a reuşi ai nevoie de competiţie

“Ziua de astăzi, aniversarea mea, îmi îngreunează munca pentru că trebuie să întrerup ceea ce este serios în viaţa mea, profesia. Sigur că, întotdeauna, o aniversare e un prilej de bucurie, de sărbătoare, dar pentru mine a fost important meciul de ieri, duminica aceasta urmează un meci super important cu Dinamo Kiev. În rest, la fel ca în toate celelalte zile, pregătesc şi execut antrenamente, analizez meciurile care s-au jucat, pregătesc meciurile care urmează cu foarte multă atenţie, foarte multă seriozitate pentru că un singur moment de relaxare, de superficialitate poate să creeze mari probleme.

Atunci când ai obţinut tot ce am obţinut eu până acum, nu cred că poţi să-ţi faci mustrări. Pot să spun doar că foarte târziu am ieşit din contextul României comuniste, care nu-ţi permitea prea mult să ieşi în faţă, erau mult mai importante realizările activiştilor de partid decât cele sportive sau cele culturale. Ori pentru a reuşi ai nevoie de competiţie, iar atunci competiţia nu era corectă pentru că era influenţată decisiv de organele de partid. De aceea, momentul în care am reuşit să ies afară a fost momentul în care m-am confruntat cu realitatea. A trebuit să mă lupt cu o activitate pe care eu nu o cunoşteam, cea profesionistă, la cel mai înalt nivel. Noi eram totuşi nişte amatori şi a fost mai greu la început, până să ajungi să te impui pas cu pas în realitatea celor de afară. Cel mai greu pentru cei care plecăm din România este să reuşim să ne facem ascultaţi, respectaţi. Nu-ţi poţi permite nici un moment de relaxare şi nu-ţi poţi permite să faci greşeli, de aceea e greu de spus dacă regret ceva, poate aş fi putut să plec mai devreme, am avut ocazia, dar am refuzat să fac lucrul acesta în '84, după CE, am fost invitat să preiau Benfica, dar ar fi însemnat să plec din ţară într-un mod care putea să pară ruşinos în acea perioadă. De aceea am preferat să rămân, iar atunci când am plecat am obţinut lucruri pe care acasă mai greu le obţineam pentru că tendinţa generală acasă nu este să obţii succes, ci să blochezi succesul altora. Păcat...

Tinerii trebuie să înţeleagă că succesul necesită un extraordinar de mare sacrificiu, că nu le poţi avea pe toate în viaţă, trebuie să ştii să alegi, să ai capacitatea să mergi înaintea lucrurilor, într-un fel, pentru asta trebuie să acumulezi foarte multă experienţă, să ştii să asculţi. Cred că cea mai importantă calitate a unui om este aceea de a şti să asculte şI apoi să ştie să ia decizii. În viaţă ai tot timpul de învăţat, şI eu, la vârsta mea, după 50 de ani de activitate la cel mai înalt nivel, pe care îi împlinesc anul acesta, continui să învăţ. La 18 ani, am debutat în echipa naţională de juniori şI de atunci consider că a fost carieră foarte lungă, dusă la cel mai înalt nivel. Mai sunt jucători care au evoluat până mai târziu, dar apoi nu au putut completa partea a doua a vieţii cu rezultate la acelaşi nivel. Cred că acest lucru l-am făcut doar eu şI Patzaichin. Nu vreau să mă laud, vreau ca tinerii să ştie cât este de important să-ţi doreşti să reuşeşti şI dorinţa asta să fie permanentă. Am mai avut şi eu necazuri, m-am retras foarte puţin, după care am revenit mai puternic, mai dornic de a reuşi. Ştiam că asupra mea sunt aţintiţi ochii întregii ţări. Sunt foarte mulţi oameni care se bucură când văd că cineva a reuşit în afară. Eu, când mă uit la filme, de exemplu, las tot genericul să curgă, doar-doar văd şi eu un român printre cei de acolo. Mă mândresc cu cei care reuşesc în condiţii de adversitate foarte mare pentru că în afară este o adversitate foarte mare. Trebuie să ai forţa să reuşeşti. Asta e ceea ce vreau să transmit celor tinerilor.

Niciodată nu poţi să spui că eşti fericit pe deplin, întotdeauna vrei altceva. Până la urmă, când tragi o linie, ceea ce rămâne în spatele acelei linii sunt momentele extraordinar de frumoase. Cred că cea mai importantă realizare a mea este familia, 45 de căsătorie, Răzvan, nepoţii sunt realizări mai importante decât rezultatele sportive.

Doresc tuturor să ajungă la vârsta mea şi să aibă împlinirile mele, le doresc în primul rând să fie sănătoşi pentru că până la urmă sănătatea e cea mai importantă, apoi toate celelalte lucruri şi le face omul cu mâna lui.”

×
Subiecte în articol: mircea lucescu