x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar "Astăzi e ziua ta..." - Radu Miron

"Astăzi e ziua ta..." - Radu Miron

03 Oct 2008   •   00:00
"Astăzi e ziua ta..." - Radu Miron

"Să rămânem şi în România"
Putea să se stabilească în străinătate, unde avea posibilitatea să câştige mai bine. Nu a făcut-o, pentru că este foarte legat de ţara în care s-a născut, cu oamenii ei, cu necazurile ei. Matematicianul Radu Miron împlineşte astăzi 81 de ani.



"Să rămânem şi în România"
Putea să se stabilească în străinătate, unde avea posibilitatea să câştige mai bine. Nu a făcut-o, pentru că este foarte legat de ţara în care s-a născut, cu oamenii ei, cu necazurile ei. Matematicianul Radu Miron împlineşte astăzi 81 de ani.

"Am intrat la Facultatea de Matematică exact acum 60 de ani. Nu mă pasiona matematica, visam să ajung inginer constructor. La sfârşitul primului an am fost declarat premiant, deşi făceam parte dintr-o serie cu studenţi eminenţi, care au şi dovedit mai târziu acest lucru. Am primit premiu opera lui Stalin – 32 de volume legate pe o hârtie de o calitate excepţională. Am devenit asistent la secţia de fără frecvenţă a facultăţii, deşi d-abia trecusem în anul al treilea, apoi cercetător, stagiar în cadrul Academiei şi am continuat fără nici un fel de dificultăţi când am intrat la doctorat la Academie. Aici am rezolvat o problemă ce nu îşi găsise soluţionarea de 50 de ani. Am întâmpinat probleme pentru că «nu aveam origini sănătoase».

REALIZĂRI
Am primit doctoranzi străini încă de pe vremea lui Ceauşescu, zece din Japonia care au susţinut teza de doctorat cu subsemnatul şi au ajuns oameni de ştiinţă cunoscuţi sau au ocupat funcţii importante în învăţământ. Am 25 de doctoranzi din România care sunt astăzi oameni de ştiinţă. Cu ei am făcut o şcoală care studiază un domeniu nou introdus de subsemnatul în ştiinţă. Fără modestie mărturisec, am descoperit geometriile Lagrange şi Hamilton ce au fost preluate de toată lumea: Japonia, SUA etc. Pe baza acestor noţiuni care au aplicaţii în special în fizica teoretică, dar nu numai (biologie, matematică etc.). În mecanică am fost nevoit să introduc nişte elemente noi, superioare mecanicilor care au fost acolo. Cu această ocazie am trecut la geometria Lagrange de ordin superior şi, ca să găsesc exemple pe care lumea le căuta cu vreo 30 de ani înaintea mea, am fost nevoit să rezolv o problemă veche de 100 de ani a geometriei, problema prelungirii spaţiilor Riemann la spaţiul de ordin superior şi să scriu vreo zece cărţi. Toate au apărut în străinătate, după Revoluţie.

REGRET
Îmi pare rău că nu am reuşit să am o casă... pe pământ. Stau tot într-un apartament cu două camere. Nu am acceptat niciodată oferte din străinătate nici în timpul vechii dictaturi. Am fost convins că aici pot lucra mult mai bine decât acolo. Aveam exemplul colegilor mei care s-au dus în străinătate şi nu au mai reuşit să realizeze ce au realizat aici, la Iaşi. Aici este o şcoală solidă, cu tradiţie foarte veche, ce împlineşte în curând 100 de ani. Nu m-a interesat partea materială şi cred că mai trebuie să rămână în România oameni care să ajute."

×
Subiecte în articol: calendar