x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Astazi e ziua ta... Virgil Munteanu

Astazi e ziua ta... Virgil Munteanu

de Violeta Cristea    |    Ramona Vintila    |    02 Mai 2007   •   00:00
Astazi e ziua ta... Virgil Munteanu

Regretă că nu a reuşit să incheie foarte multe lucruri care ar fi trebuit făcute la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. A rămas in continuare legat de Deltă, implicandu-se intr-un proiect turistic. Astăzi, fostul guvernator al Deltei Dunării Virgil Munteanu işi sărbătoreşte ziua de naştere.

"Delta - o bogăţie imensă..."

"Delta este o bogăţie imensă a Romaniei, a peisajului, a mediului, a oamenilor care locuiesc in această zonă, a intregii biodiversităţi, a tuturor vieţuitoarelor ştiute şi neştiute. Este ceva foarte complicat, complex, fragil, şi de aceea orice intervenţie trebuie făcută cu foarte mare băgare de seamă, pentru că poate afecta, cateodată ireversibil, această zonă. Pericolele care pandesc Delta au fost şi sunt foarte multe. Lucrările făcute aici inainte sau după '90 o afectează. Oricine vine aici işi pune amprenta pe această zonă, fie prin nişte gunoaie pe care le lasă, fie că pescuieşte nişte specii interzise sau intr-o perioadă interzisă. Capitalismul nu sunt foarte sigur că a intrat in Deltă. Sunt activităţi economice private, ce se desfăşoară mai ales in zona turismului, dar nu poate fi vorba despre un capitalism adevărat, ce ar avea un impact major asupra ei. Oricand pot apărea asemenea germeni şi asemenea activităţi agresive. Cred că cea mai importantă acţiune din perioada in care am fost guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a fost aceea de a spune "nu". A fost o acţiune continuă de a spune "nu" pe baza unor cercetări ştiinţifice. Am spus "nu" celor care voiau să dezvolte nişte staţiuni turistice aberante gen "Mamaia" in Deltă. Erau autorităţi locale care voiau să construiască şosele prin Deltă şi, la fel, am spus "nu". Politica şi-a băgat tot timpul coada in Deltă şi nu cred că este cu totul anormal. Trebuie să ţinem seama că aici sunt 21 de localităţi care au consilii locale alese, care reflectă anumite culori politice. Important este să nu primeze acest interes in defavoarea interesului de protecţie a Deltei.

Nu pescuiesc şi nici nu sunt vanător. Nu pentru că ar fi ceva rău in asta, dar efectiv nu mă pricep.

Sunt invitat intr-un proiect absolut superb, de a administra o bază de turism de lux la limita Deltei, dar in afara ei. Este un lucru important, pentru că dorim ca această bază să constituie un model pentru cum ar trebui desfăşurată activitatea de turism in Delta Dunării. Aşadar, sunt intr-o oarecare măsură legat in continuare de Deltă, dar intr-o activitate de partea cealaltă a baricadei, in cea economică. Incerc ca prin această activitate să nu agresăm această zonă. Este cel mai important proiect pe care il am şi sper să-l ducem la bun sfarşit."

×
Subiecte în articol: calendar