x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar ILUSTRAŢIUNEA ROMÂNĂ, 9 FEBRUARIE 1938/ Poezia unui peisaj românesc

ILUSTRAŢIUNEA ROMÂNĂ, 9 FEBRUARIE 1938/ Poezia unui peisaj românesc

de Roxana Vintila    |    25 Ian 2009   •   00:00

În noul local propriu al Oficiului Naţional de Turism s'a deschis a treia expoziţie-concurs de fotografii, care prezintă în 160 de tablouri cele mai pitoreşti colţuri ale ţării noastre.




Încă de la înfiinţarea sa, Oficiul Naţional de Turism a hotărât să prezinte în fiecare an câte două expoziţii de fotografii. Una în care sunt cuprinse producţiunile de vară şi de toamnă la oraş sau la sat, în peisagii, chipuri şi costume. A doua, în primăvară, când se înfăţişează publicului lucrările din timpul iernii.

ALBUM DE PRIMĂVARĂ. Cele mai bune fotografii sunt premiate şi se alcătuiesc albume, ce sunt apoi difuzate în ţară şi străinătate. În afară de faptul că se încurajează arta fotografică românească, prin aceste expoziţii se realizează o operă de propagandă extrem de importantă pentru drumeţia pe căile pitoreşti ale României.

Într'adevăr, nimeni nu poate rămâne insensibil la priveliştile minunate oferite de aceste fotografii, - drumurile, casele, munţii, pădurile şi oamenii al căror chip a fost furat de obiectivul fotografic, dându-ţi un neţărmuit dor de a călători.

IMAGINI AUTENTICE. Dintre fotografiile expuse în care arta fotografului s'a îmbinat admirabil cu frumuseţea peisajului redat, vederile de la munte şi de la mare, primăverile prin sate şi de la mare, primăverile prin sate şi câmpii, drumurile nesfârşite sub dealurile şi munţii înverziţi, toamnele îmbelşugate ale câmpiei româneşti, reprezintă cele mai autentice imagini ale ţării noastre.

Apoi, pitorescul pescarilor din Balcic, interioarele ţărăneşti. Vâlcovul văzut pe zeci de feţe, mânăstirile şi bisericile de ţară, copacii singurateci, apele şi munţii, toate la un loc ne arată că România e ţara de vis a turismului.

UN STEJAR BĂTRÂN.
Ciobanii, pescarii, ţăranii cuminţi, flăcăii dela Deva şi femeile lucrând harnice la război, copiii râzând în soare, cu frumuseţea lor calmă sau faţa lor plină de viaţă, ne arată în fotografiile expuse o altă latură a ţării.

Sunt oamenii aceia răbdători şi muncitori, poporul din care s'au ridicat nenumăraţi poeţi şi gânditori, "talpa ţării" a cărei forţă se identifică cu forţa primitivă a naturii, cu puterea stejarului bătrân şi falnic cu mândria munţilor ce-şi ridică vârfurile înzăpezite spre cer.

Toată poezia peisagiilor româneşti sunt prezente în fotografii şi reprezintă cea mai eficace propagandă pentru turism. Expoziţia este adăpostită anul acesta în localul ei propriu din strada Wilson, în spatele Ministerului de Interne.

LUMINA UNEI ŢĂRI. E o clădire de o factură arhitecturală cu totul originală, inspirată fiind din canoanele cele mai stricte ale artei moderne, ca şi din graţia vechilor ceardacuri de mânăstiri olteneşti.
E o îmbinare foarte armonioasă de linii, de proporţii cochete, care fac din noua clădire a "Oficiului naţional de turism" unul din monumentele cele mai frumoase ale Capitalei noastre moderne. În special scara, când faţada este puternic iluminată de reflectoare electrice, pare că ar fi unul din acele palate, cari fac farmecul Veneţiei.
Sala de expoziţii de la parterul noului palat prezintă un cadru foarte potrivit pentru expunerea fotografiilor, cari sunt aici puse în lumina cea mai favorabilă...


Destinul... turismului

"D. ministru Al. Hodoş, care conduce destinele presei, radioului, cinematografului şi turismului, adică a principalelor arme de propagandă, este «omul potrivit la locul potrivit», cum spune vechiul dicton englez. Un încercat gazetar, un mare organizator şi un naţionalist convins, acestea sunt principalele calităţi ale ministrului propagandei. La «Oficiul Naţional de Turism» a fost numit deasemeni un nou preşedinte, în persoana domnului avocat Vintilă Paraschivescu, care urmează să aplice marele program de lucrări al acestei instituţii."

 
"Trebue însemnat că, trecând sub o nouă conducere, după frumoasele realizări ale primilor conducători «Oficiul naţional de turism» va păşi pe calea unor noi realizări. Astfel precum întregul ritm al vieţii noastre începe să se schimbe şi activitatea «Oficiului naţional de turism» se va întinde spre domenii noi, de puternică propagandă românească. Noul preşedinte îl desemnează ca fiind persoana cea mai nimerită pentru a transforma «Oficiul Naţional de Turism» într'o puternică uzină de propagandă românească."
Ilustraţiunea Română, 9 februarie 1938

×
Subiecte în articol: calendarul vremurilor turism