x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Joi 20 septembrie 2007

Joi 20 septembrie 2007

de Ramona Vintila    |    20 Sep 2007   •   00:00
Joi 20 septembrie 2007
Sursa foto: Arhiva Muzeului Ţăranului Romăn/

  • Ziua Bucureştiului
  • Este ziua 263 a anului
  • Au mai rămas 102 zile

Soarele:

Răsare la 7:00

Apune la 19:18

Luna:

Răsare la 15:55

Lună plină

:26 septembrie

Ultimul pătrar(Luna in descreştere):

3 octombrie

Lună nouă:

11 octombrie

Primul pătrar(Luna in creştere):

19 octombrie

Sărbătoare creştină

In zilele impăratului Traian trăia in cetatea Romei un voievod, Eustatie. Singurul lucru care ii lipsea cu adevărat era cunoaşterea existenţei lui Dumnezeu. Cu toate că nu il cunoştea, Eustatie implinea voia Sa. Dumnezeu, iubindu-l atăt de mult, a dorit să i se descopere pentru ca acesta să nu se apropie de idoli. Intr-una din zilele pe care le petrecea la vănătoare, Eustatie a intălnit un cerb foarte mare. A dorit să il prindă şi a inceput să alerge după el. La un moment dat, Hristos i s-a arătat sub forma unei cruci luminoase aflate intre coarnele cerbului.

Calendar creştin-ortodox

Sf. Mare Mucenic Eustatie şi soţia sa Teopista, cu cei doi fii: Agapie şi Teopist

Calendar romano-catolic

Sf. Martiri din Coreea

Calendar greco-catolic

Sf. Eustaţiu şi Teopista cu fiii lor: Agapiu şi Teopist, mucenici

Psalmul 128.O căntare a trupelor

De multe ori s-au luptat cu mine din tinereţile mele, să spună Israel! De multe ori s-au luptat cu mine, din tinereţile mele şi nu m-au biruit. Spatele mi-au lovit păcătoşii, intins-au nelegiuirea lor. Dar Domnul Cel drept a tăiat grumajii păcătoşilor. Să se ruşineze şi să se intoarcă inapoi toţi cei ce urăsc Sionul. Facă-se ca iarba de pe acoperişuri, care, mai inainte de a fi smulsă, s-a uscat, din care nu şi-a umplut măna lui secerătorul şi sănul său, cel ce adună snopii, şi trecătorii nu vor zice: "Binecuvăntarea Domnului fie peste voi!" sau:"Vă binecuvăntăm in numele Domnului!". Amin!

Proverbul zilei:

"Ochii săracului sunt in măinile bogatului"

"Proverbele Romănilor", Iuliu A. Zanne/Ed. Scara

S-a intămplat azi

In Romănia

1459 - Prima menţiune documentară a "cetăţii Bucureşti" ca reşedinţă domnească intr-un hrisov al lui Vlad Ţepeş;

1843 - Gheorghe Bibescu, domnul Ţării Romăneşti, ii adresează lui Karl Vasilievici Nesselrode, ministrul de Externe

al Rusiei, un memoriu in care protestează faţă de pretenţia "Locurilor Sfinte" de a sustrage mănăstirile romăneşti inchinate controlului guvernelor celor două Principate;

1851 - Se incheie "contractul de insoţire", pe baza căruia ia naştere "societatea pe acţiuni" care va avea ca scop construirea Fabricii de hărtie de la Zărneşti;

1916 - Sub presiunea puternicei ofensive generale germano-austro-ungare, de sub comanda generalului Erich von Falkenhayn, declanşate la 13 septembrie, trupele romăne din Transilvania incep retragerea generală. Aliaţii nu şi-au respectat de fel obligaţiile, asumate in scris, de a sprijini pe plan militar Romănia.

In lume

1946 - Prima ediţie a Festivalului de film de la Cannes;

1977 - Republica Socialistă Vietnam este admisă in cadrul Naţiunilor Unite.

Născuţi la 20 septembrie

1934 - Sophia Loren, actriţă;

1975 - Juan Pablo Montoya, pilot de Formula 1.

Click istoric

La 20 septembrie 1974 a avut loc inaugurarea construcţiei rutiere "Transfăgărăşanul", care leagă Muntenia şi Transilvania peste Munţii Făgăraş, la peste 2.000 de metri altitudine. In construcţia drumului peste Făgăraş a fost implicată o armată de oameni. La indicaţia conducerii partidului s-a studiat realizarea unui drum intre barajul Hidrocentralei Argeş şi comuna Arpaşul de Jos, peste Munţii Făgăraş. Scopul a fost crearea unei noi legături rutiere de comunicaţii intre partea de sud a ţării şi Podişul Transilvaniei. Transfăgărăşanul este rezultatul unei sume intregi de eforturi concretizate in cifre care depăşesc chiar şi imaginaţia unui constructor profesionist.

Credinţe populare, tradiţii, semne

Locurile de refugiu ale ţăranului din faţa invadatorilor străini, in special turcii şi tătarii, se cunoşteau dinainte: Bălţile Dunării şi ale Prutului, luncile şi zonele inundabile din apropierea răurilor, pădurilor şi terenurile accidentate, greu accesibile. Pădurea asigura, pe lăngă adăpost in caz de primejdie, lemn pentru foc şi construcţii, cules din natură şi vănat pentru hrană. Din pricina găii, pasăre care se roteşte in aer in locurile unde sunt oameni, deveneau nesiguri şi in cele mai tainice poieni ale codrului. Pentru că zborul acestei păsări le indica turcilor unde se refugiau băjenarii, poporul a numit-o pasărea turcilor. Gaia, fiind puternică, crudă, rapace, invincibilă, şi-a impus numele in memoria oamenilor prin propriul ei glas "ga! ga!", cănd invoca ploaia in zilele caniculare ale verii. Este puţin probabil ca oamenii să o fi numit vreodată altfel decăt se recomandă ea insăşi oamenilor, Gaia! Gaia urmăreşte neincetat omul, dăndu-i rotocoale pe deasupra capului. Expresia populară "a da de Gaia", sinonimă cu "a da de Dracu", este cunoscută astăzi in toate zonele etnografice.

Profesor Ion Ghinoiu

×
Subiecte în articol: calendar