x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 15 iunie 2009

Luni 15 iunie 2009

15 Iun 2009   •   00:00

● Este ziua 166 a anului ● Au mai rămas 199 zile ● Este prima zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, au mai rămas 13 zile



Sărbătoare creştină: Sf. Prooroc Amos; Sf. Mucenic Isihie; Fericiţii Ieronim şi Augustin
Sfântul Mucenic Isihie a trăit în zilele împăratului Diocleţian şi ale ginerelui său, Maximian Galeriu. A fost osân­dit împreună cu alţi cinci sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul. În zi­ua pătimirii veteranului Iuliu, Sfân­tul Isihie, care se afla întemniţat cu el, i-a adresat o rugăminte: să-şi aminteas­că de el când va sosi în faţa Domnului, căci curând va urma şi el aceeaşi soartă. Sfântul Iuliu l-a îmbăr­bătat, amintindu-i de promisiunile făcute de Domnul către cei care vor răbda până la sfârşit. Sfântul Isihie s-a încununat cu moartea marti­rică, prin tă­ierea capului.

Calendar de post
● 15 L Sf. Prooroc Amos; Sf.Mucenic Isihie; Fericiţii Ieronim şi Augustin (Începutul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel)
● 16 M Sfântul Tihon, Episcopul Amatundei şi Sf. Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei
● 17 M Sfinţii Mucenici: Manuil, Savel şi Ismail
● 18 J Sfinţii Mucenici: Leontie, Ipatie şi Teodul
● 19 V Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuviosul Paisie cel Mare; Sf. Mc. Zosima
● 20 S Sf. Sfinţit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor; Cuviosul Calist, Patriarhul Constantinopolului
● 21 D Sfinţii Mucenici Iulian din Tars şi Afrodisie

Credinţe populare, tradiţii, semne
După înălţarea Domnului la Cer în ziua de Ispas, Pământul şi lumea de aici rămân zece zile fără dumnezeire, până la Pogorârea Sfântului Duh în ziua de Rusalii. Este cea mai critică pe­­rioadă a calendarului: Domnul Iisus se ridică la Cer fără ca Duhul Sfânt să coboare pe Pământ. Pe de altă parte, Rusaliile, suflete rebele ale mor­­ţilor care refuză să plece în lu­mea lor de dincolo, aduc mari neno­rociri pământenilor. Pentru a le îm­buna, oamenii împart pomeni în Sâm­băta Rusaliilor sau în dimineaţa zilei de Rusalii. Se folosea însă şi o teh­­nică magică mai dură: amenin­ţa­rea şi alungarea lor de ceata război­ni­că a căluşarilor. Ceata căluşarilor este an­turajul divin al zeului Căluş, care asis­tă la naşterea lui, îl desfăta jucând în săp­tă­mâna Rusaliilor sau a Căluşului şi, în final, îl omoară. (Profesor Ion Ghinoiu)


S-a întâmplat azi
În România

● 1848 - A doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat, care hotărăşte: înfiinţarea unei armate române prin înarmarea imediată a poporului, numirea lui Eftimie Murgu drept căpitan al acesteia ş.a.;
● 1985 - Spectacolul Cenaclului "Flacăra", condus de Adrian Păunescu, pe Stadionul din Ploieşti, se soldează cu cinci morţi şi un număr mare de răniţi, din cauza busculadei provocate de o ploaie torenţială.

În lume
● 1914 - Asasinarea la Sarajevo (Bosnia) a prinţului moştenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, şi a soţiei sale, Sofia, de un tânăr naţionalist sârb, Gavrilo Princip. Atentatul a slujit drept pretext pentru declanşarea primei conflagraţii mondiale, la care participă 33 de state.

Născuţi la 15 iunie
● 1934 - Matei Călinescu, critic literar;
● 1964 - Courteney Cox, actriţă.

×
Subiecte în articol: calendar