● Este ziua 166 a anului ● Au mai rămas 199 zile ● Este prima zi a Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, au mai rămas 13 zile
Sărbătoare creştină: Sf. Prooroc Amos; Sf. Mucenic Isihie; Fericiţii Ieronim şi Augustin
Sfântul Mucenic Isihie a trăit în zilele împăratului Diocleţian şi ale ginerelui său, Maximian Galeriu. A fost osândit împreună cu alţi cinci sfinţi mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian şi Iuliu veteranul. În ziua pătimirii veteranului Iuliu, Sfântul Isihie, care se afla întemniţat cu el, i-a adresat o rugăminte: să-şi amintească de el când va sosi în faţa Domnului, căci curând va urma şi el aceeaşi soartă. Sfântul Iuliu l-a îmbărbătat, amintindu-i de promisiunile făcute de Domnul către cei care vor răbda până la sfârşit. Sfântul Isihie s-a încununat cu moartea martirică, prin tăierea capului.
Calendar de post
● 15 L Sf. Prooroc Amos; Sf.Mucenic Isihie; Fericiţii Ieronim şi Augustin (Începutul Postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel)
● 16 M Sfântul Tihon, Episcopul Amatundei şi Sf. Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei
● 17 M Sfinţii Mucenici: Manuil, Savel şi Ismail
● 18 J Sfinţii Mucenici: Leontie, Ipatie şi Teodul
● 19 V Sfântul Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuviosul Paisie cel Mare; Sf. Mc. Zosima
● 20 S Sf. Sfinţit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor; Cuviosul Calist, Patriarhul Constantinopolului
● 21 D Sfinţii Mucenici Iulian din Tars şi Afrodisie
Credinţe populare, tradiţii, semne
După înălţarea Domnului la Cer în ziua de Ispas, Pământul şi lumea de aici rămân zece zile fără dumnezeire, până la Pogorârea Sfântului Duh în ziua de Rusalii. Este cea mai critică perioadă a calendarului: Domnul Iisus se ridică la Cer fără ca Duhul Sfânt să coboare pe Pământ. Pe de altă parte, Rusaliile, suflete rebele ale morţilor care refuză să plece în lumea lor de dincolo, aduc mari nenorociri pământenilor. Pentru a le îmbuna, oamenii împart pomeni în Sâmbăta Rusaliilor sau în dimineaţa zilei de Rusalii. Se folosea însă şi o tehnică magică mai dură: ameninţarea şi alungarea lor de ceata războinică a căluşarilor. Ceata căluşarilor este anturajul divin al zeului Căluş, care asistă la naşterea lui, îl desfăta jucând în săptămâna Rusaliilor sau a Căluşului şi, în final, îl omoară. (Profesor Ion Ghinoiu)
S-a întâmplat azi
În România
● 1848 - A doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat, care hotărăşte: înfiinţarea unei armate române prin înarmarea imediată a poporului, numirea lui Eftimie Murgu drept căpitan al acesteia ş.a.;
● 1985 - Spectacolul Cenaclului "Flacăra", condus de Adrian Păunescu, pe Stadionul din Ploieşti, se soldează cu cinci morţi şi un număr mare de răniţi, din cauza busculadei provocate de o ploaie torenţială.
În lume
● 1914 - Asasinarea la Sarajevo (Bosnia) a prinţului moştenitor al Austro-Ungariei, Franz Ferdinand, şi a soţiei sale, Sofia, de un tânăr naţionalist sârb, Gavrilo Princip. Atentatul a slujit drept pretext pentru declanşarea primei conflagraţii mondiale, la care participă 33 de state.
Născuţi la 15 iunie
● 1934 - Matei Călinescu, critic literar;
● 1964 - Courteney Cox, actriţă.
Citește pe Antena3.ro