x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 19 iulie 2010

Luni 19 iulie 2010

19 Iul 2010   •   00:00

Este ziua 200 a anului ● Au mai rămas 165 de zile

Soarele

Răsare la 5:49 ● Apune la 20:54

Luna
Răsare la 15:14 ● Apune la 0:12

● Lună plină 26 iulie ● Ultimul pătrar (Luna în descreştere) 3 august ● Lună nouă 10 august ● Primul pătrar (Luna în creştere) 18 august


Sărbătoare creştină: Cuv. Macrina, sora Sf. Vasile cel Mare; Cuv. Die
Soră a Sfântului Vasile cel Mare şi a Sfântului Grigorie de Nyssa, Sfânta Macrina era cea mai mare din cei zece copii ai acestei familii de sfinţi. La naşterea ei, un personaj misterios i-a apărut în trei rânduri mamei ei, poruncindu-i să dea copilei numele de Tecla, prima muceniţă şi modelul fecioarelor creştine. Ea a păstrat se­cret acest nume şi a dat copilei nu­­mele bunicii ei, Macrina cea Bătrână, care a fost uceniţă a Sfântului Grigo­rie Taumaturgul  şi a trăit câţiva ani în pădurile din Pont, în timpul Marii Persecuţii. Sfânta Macrina, fiind împodobită cu frumuseţea trupului şi de neam bun, a fost logodită după un mire asemenea ei. Şi numai cât se logodiră, logodnicul ei a murit prin locuri străine. Iar Cuvioasa Macrina, vrând alţii mulţi să o ia, a ales vă­duvia, neispitind-o dulceaţa nunţii.


Credinţe populare, tradiţii, semne
Marina, protectoare a sufletelor co­pii­lor morţi în Calendarul popular, a preluat numele şi data de celebrare ale Sfintei Mare Muceniţe Macrina din Calendarul ortodox - 19 iulie. În această zi mamele împărţeau mături de pelin verde, câte un pui de găină, porumb fiert şi flori, confecţionau cercuri din tulpinile de pelin prin care treceau copiii ca să-i apere de boli. Cu măturile de pelin păstrate la cosoroaba sau în podul casei se măturau încăperile şi curţile gospo­dăriilor (Oltenia, Muntenia). Moşii de Sântilie sunt ofrandele date pentru morţi (fructe, covrigi, mâncare, toate însoţite de lumânări aprinse) în ajunul sau în ziua de Sântilie. Se credea că în această zi sufletele mor­ţilor, în special ale copiilor, s-ar în­toarce acasă pentru a fi ospătate de cei vii. (Profesor Ion Ghinoiu)


Click istoric
La 19 iulie 1930 s-a născut în Illia, ju­deţul Hunedoara, Pompiliu Teo­dor, membru al Academiei Române. A fost cercetător la Biblioteca Acade­miei - filiala Cluj (1955-1963), cer­ce­tător la Institutul de Istorie din Cluj (1963-1966), "visiting professor" la Uni­versitatea Illinois (SUA). A cerce­tat mai ales perioada iluminismului, contribuind la reconstituirea cu­ren­telor de idei din secolele XVIII-XIX.  Una dintre preocupările constante ale lui Teodor a fost aceea a editării unor lucrări fundamentale ale înaintaşilor: Gheorghe Şincai "Învăţătură firească spre surparea superstiţiilor norodului" (1964), Samuil Micu "Scrieri filosofice" (1966) ş.a. A murit la 7 septembrie 2001.


S-a întâmplat azi
În România

● 1922 - Are loc primul meci al echipei de tenis a României în Cupa Davis (India - România: 5-0);
● 1946 - Discurs al lui Iuliu Maniu, preşedintele Partidului Naţional Ţă­rănesc, în care se evocă întreaga ac­tivitate a partidului în timpul Regelui Carol al II-lea şi apoi al mare­şalului Ion Antonescu;
● 1947 - Adunarea Deputaţilor ri­dică imunitatea parlamentară deputaţilor naţional-ţărănişti (Iuliu Ma­niu, Grigore Niculescu-Buzeşti, Ilie Lazăr, Aurel Leucuţia, Vasile Ser­dici, Emil Ghilezan), iar presa PNŢ, în frunte cu oficiosul Dreptatea, este interzisă.

În lume
● 1912 - Un meteorit cu o greutate estimată la 190 kg a explodat deasupra oraşului Holbrook în Navajo, Arizona;
● 1976 - A fost creat Parcul Naţio­nal Sagarmatha în Nepal;
● 2005 - În California, Valea Mor­ţii, s-au înregistrat 53,9° C (129° F).

Născuţi la 19 iulie

● 1947 -  Brian May, chitarist en­glez (Queen);
● 1979 - Luke Young, fotbalist.

×
Subiecte în articol: calendar