Ziua internationala a voluntarilor Natiunilor Unite in slujba dezvoltarii economice si sociale
Este ziua a 339-a a anului ● Au mai ramas 26 de zile
Soarele
Rasare la 7:35 ● Apune la 16:36
Luna
Rasare la 13:32 ● Apune la 2:29
● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 ianuarie
Click istoric
Adunarea Generala a invitat guvernele sa sarbatoreasca in fiecare an, la 5 decembrie, Ziua internationala a voluntarilor in slujba dezvoltarii sociale si economice, cerandu-le sa mediatizeze contributia muncii voluntare si sa stimuleze tot mai multe persoane sa munceasca voluntar atat in propria tara, cat si in strainatate (rezolutia 40/212 din 17 decembrie 1985). In 2001, cand a fost sarbatorit Anul international al voluntarilor, Adunarea a adoptat un set de recomandari vizand modul in care guvernele si sistemul Organizatia Natiunilor Unite pot sprijini voluntariatul, cerand ca aceste recomandari sa fie larg mediatizate (Rezolutia 56/38 din 5 decembrie 2001).
Acum 100 de ani: Banda de falsificatori
Craiova, 30 noiembrie. Cercetarile asupra bandei falsificatorilor de monede au fost continuate ieri toata ziua, pana tarziu noaptea, ele fiind conduse personal de catre domnul maior Eugeniu Periteanu, prefectul politiei. S-au constatat pana acum urmatoarele: banda de falsificatori are ramificatii in principalele orase din intreaga tara, unde a cautat sa imprastie monede false de 2 si 5 lei; localitatea unde se confectionau monedele false este comuna Vanatori din judetul Mehedinti, iar autorii materiali ai falsului sunt indivizii Ionita Dudovache si Dumitru Capraru, care se indeletniceau cu comertul de vite. Politia, primind reclamatii ca prin oras circula monede false de argint, si pornind cercetari, a observat doi indivizi suspecti la hotelul "Galati". Punandu-se in urmarirea lor, a observat ca Dudovache si Capraru aveau conciliabule nocturne cu Stefan Vulpeanu. Faptul acesta convingand pe agentii sigurantei ca nu e lucru curat la mijloc, au instiintat prefectura politiei care, prin comisarii Ion Badescu si Constantin Georgescu, au dispus arestarea indivizilor. Cand insa au ajuns la hotel, n-au gasit decat pe Stefan Vulpeanu in tovarasia unui alt individ, Ion Constantinescu, pe care i-au si arestat.
La inceput, Vulpeanu n-a vrut sa faca nici o declaratie. In urma, incredintandu-se ca orice tagaduiala este inutila, a declarat:
– Este adevarat ca in ziua de 14 noiebrie am fost invitat de doi indivizi, care mi-au dat 53 de monede a 2 lei, in schimbul a 53 de lei, in scop de a le desface.
Vulpeanu a mai adaugat ca cei doi ar fi avut un proces in ziua de 25 la tribunalul din T.-Severin. O data ce s-au obtinut aceste declaratii, domnul prefect a trimis comisarii ca sa descopere identitatea indivizilor din comuna Vanatori. Cei doi comisari s-au transportat in comuna indicata si au reusit sa afle ca cei doi indivizi se numesc Iancu Dudovache si Dumitru Capraru. Comisarul Badescu, care era imbracat taraneste, dandu-se drept negustor si frate a lui Vulpeanu, a intrat in vorba cu Iancu Dudovache si i-a cerut concursul in cumpararea de vite. Apoi, pe cand se cinstau intr-o carciuma, i-a cerut lui Dudovache sa-i dea si lui monede din acelea cum i-a dat "fratelui" sau, Stefan Vulpeanu. Dupa oarecare ezitari, Dudovache consimte, insa ii spune ca nu-i poate da deocamdata nimic, monedele nefiind confectionate, dar ca peste 2 zile ii poate pune la dispozitie 200 de monede a 2 lei si 150 a 5 lei.Cei doi politisti, stapani astfel pe situatie, au procedat la arestarea lui Dudovache si Capraru, pe acesta din urma gasindu-l in comuna. (Dimineata) (Magda Cristina Ursache)
S-a intamplat la 5 decembrie
● 1857 – A aparut la Bucuresti gazeta politica si literara Nationalul, sub conducerea lui Vasile Boerescu;
● 1864 – Alexandru Ioan Cuza promulga Legea Instructiunii, prima norma prin care invatamantul era organizat in mod unitar si erau stabiliti anii de studiu: invatamantul primar, de 4 ani, gratuit si obligatoriu, cel secundar, de 7 ani, si universitar, de trei ani.
In lume
● 1492 – Cristofor Columb descopera Insula Haiti;
● 1933 – In SUA se incheie prohibitia. Decretata la 16 ianuarie 1920, prin aplicarea celui de-al 18-lea Amendament al Constitutiei SUA, care condamna producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibitia nu a determinat, asa cum se dorise, o imbunatatire a vietii sociale si economice, fiind marcata de coruptie, crime si ilegalitati.
Nascuti la 5 decembrie
● 1901 – Walt Disney, desenator, regizor si producator de film animat (m. 1966);
● 1946 – José Carreras, tenor.