x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Calendar Luni 5 decembrie 2011

Luni 5 decembrie 2011

04 Dec 2011   •   21:00

Ziua internationala a voluntarilor Na­tiunilor Unite in slujba dezvol­ta­rii economice si sociale
Este ziua a 339-a a anului ● Au mai ramas 26 de zile

Soarele
Rasare la 7:35 ● Apune la 16:36

Luna
Rasare la 13:32 ● Apune la 2:29
● Luna Plina 10 decembrie ● Ultimul patrar (Luna in descrestere) 18 decembrie ● Luna Noua 24 decembrie ● Primul patrar (Luna in crestere) 2 ianuarie

Click istoric
Adunarea Generala a invitat guvernele sa sarbatoreasca in fiecare an, la 5 decembrie, Ziua internationala a voluntarilor in slujba dezvoltarii sociale si economice, cerandu-le sa mediatizeze contributia muncii voluntare si sa stimuleze tot mai multe persoane sa munceasca voluntar atat in propria tara, cat si in strainatate (rezolutia 40/212 din 17 decembrie 1985). In 2001, cand a fost sarbatorit Anul international al voluntarilor, Adunarea a adoptat un set de recomandari vizand modul in care guvernele si sistemul Organizatia Natiunilor Unite pot sprijini voluntariatul, cerand ca aceste recomandari sa fie larg mediatizate (Rezolutia 56/38 din 5 decembrie 2001).

Acum 100 de ani: Banda de falsificatori
Craiova, 30 noiembrie. Cercetarile asupra bandei falsificatorilor de mo­nede au fost continuate ieri toata ziua, pana tarziu noaptea, ele fiind conduse personal de catre domnul maior Eugeniu Periteanu, prefectul politiei. S-au constatat pana acum urma­toa­rele: banda de falsificatori are ramificatii in principalele orase din intreaga tara, unde a cautat sa imprastie monede false de 2 si 5 lei; localitatea unde se confectionau monedele false este co­muna Vanatori din judetul Mehe­din­ti, iar autorii materiali ai falsului sunt indivizii Ionita Dudovache si Du­mi­tru Ca­pra­ru, care se indeletniceau cu comertul de vite. Politia, pri­mind reclamatii ca prin oras circu­la monede false de argint, si pornind cercetari, a observat doi indivizi suspecti la hotelul "Galati". Punandu-se in urmarirea lor, a observat ca Dudo­va­che si Capraru aveau conci­liabule noc­turne cu Stefan Vulpeanu. Faptul acesta convingand pe agentii sigurantei ca nu e lucru curat la mijloc, au instiintat prefectura politiei care, prin comisarii Ion Badescu si Constantin Georgescu, au dispus arestarea indivizilor. Cand insa au ajuns la hotel, n-au gasit decat pe Stefan Vulpeanu in tovarasia unui alt individ, Ion Constantinescu, pe care i-au si arestat.
La in­ceput, Vulpeanu n-a vrut sa faca nici o declaratie. In urma, incre­din­tan­du-se ca orice tagaduiala este inu­tila, a declarat:
– Este adevarat ca in ziua de 14 noiebrie am fost invitat de doi indivi­zi, care mi-au dat 53 de monede a 2 lei, in schimbul a 53 de lei, in scop de a le desface.
Vulpeanu a mai adaugat ca cei doi ar fi avut un proces in ziua de 25 la tribunalul din T.-Severin. O data ce s-au obtinut aceste decla­ra­tii, domnul prefect a trimis co­mi­sarii ca sa descopere identitatea in­divizilor din comuna Vanatori. Cei doi comisari s-au transportat in co­mu­na indicata si au reusit sa afle ca cei doi indivizi se numesc Iancu Dudovache si Dumitru Capraru. Comisarul Ba­des­cu, care era im­bra­­cat taraneste, dandu-se drept ne­gus­tor si frate a lui Vulpeanu, a intrat in vor­ba cu Iancu Dudovache si i-a ce­­rut concursul in cumpararea de vite. Apoi, pe cand se cinstau intr-o carciuma, i-a cerut lui Dudovache sa-i dea si lui monede din acelea cum i-a dat "fratelui" sau, Stefan Vulpea­nu. Dupa oarecare ezitari, Du­do­va­che consimte, insa ii spune ca nu-i poate da deocamdata nimic, mo­nedele nefiind confectionate, dar ca peste 2 zile ii poate pune la dispo­zi­tie 200 de monede a 2 lei si 150 a 5 lei.Cei doi politisti, stapani astfel pe situatie, au procedat la arestarea lui Dudovache si Capraru, pe acesta din urma gasindu-l in comuna. (Dimineata) (Magda Cristina Ursache)

S-a intamplat la 5 decembrie
● 1857 – A aparut la Bucuresti gazeta politica si literara Nationalul, sub conducerea lui Vasile Boerescu;
● 1864 – Alexandru Ioan Cuza promulga Legea Instructiunii, prima nor­ma prin care invatamantul era organi­zat in mod unitar si erau stabiliti anii de studiu: invatamantul primar, de 4 ani, gratuit si obligatoriu, cel secundar, de 7 ani, si universitar, de trei ani.

In lume
● 1492 – Cristofor Columb desco­pera Insula Haiti;
● 1933 – In SUA se incheie prohibitia. Decretata la 16 ianuarie 1920, prin aplicarea celui de-al 18-lea Amendament al Constitutiei SUA, care condamna producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibitia nu a determinat, asa cum se dorise, o imbunatatire a vietii sociale si economice, fiind marcata de coruptie, crime si ilegalitati.

Nascuti la 5 decembrie
● 1901 – Walt Disney, desenator, regizor si producator de film animat (m. 1966);
● 1946 – José Carreras, tenor.

×